23/04/2020

Γ. Σαρακιώτης προς Β. Κικίλια με αφορμή την πανδημία: “Λάβετε μέτρα για την ψυχοκοινωνική στήριξη και ενδυνάμωση νοσηλευτριών και νοσηλευτών”

Μέτρα υπέρ της ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης νοσηλευτριών και νοσηλευτών ζητούν ο Γιάννης Σαρακιώτης και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μέσω ερώτησής τους προς τον Υπουργό Υγείας, με αφορμή την παρατεταμένη πανδημική κρίση.

Όπως επισημαίνεται, σήμερα εν μέσω της πανδημικής κρίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του Covid-19, παρέχοντας υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα με κίνδυνο της ζωής τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ τα ποσοστά μόλυνσης από τον covid-19 του νοσηλευτικού προσωπικού ανέρχονται στο 9% στην Ιταλία και ως το 14% στην Ισπανία. Ο κρίσιμος ρόλος των επαγγελματιών νοσηλευτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίοι/ες αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό του υγειονομικού προσωπικού, διαπιστώθηκε από παγκόσμιους οργανισμούς μεταξύ των οποίων είναι ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών. Παγκοσμίως δε, το 70% του υγειονομικού προσωπικού είναι γυναίκες, με τις νοσηλεύτριες και τις μαίες να αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του. Η έμφυλη διάσταση στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης είναι περισσότερο από εμφανής, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα αναδειχθεί στο βαθμό που της αναλογεί.

Εξίσου δεν έχει αναδειχθεί και η ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης και ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης του νοσηλευτικού προσωπικού για την καλύτερη επιτέλεση του έργου του, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα που απαιτεί ισχυρά ψυχικά αποθέματα ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική στιγμή, μεσούσης της πανδημίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ασυλία στον Διαχειριστή της εκκαθάρισης»

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη χορήγηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και στα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, παρενέβη (28/07) με ομιλία του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής...

Διαβάστε Περισσότερα

Μ. Ξενογιαννακοπούλου – Γ. Σαρακιώτης: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ασυλία για τους εκτελεστές του σχεδίου της Κυβέρνησης»

Τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη ΛΑΡΚΟ και σχετίζονται με την επίδοση των ειδοποιητηρίων απόλυσης προς τους εργαζομένους της, καθώς και την εισαγωγή διάταξης νόμου στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία παρέχει ασυλία σε...

Διαβάστε Περισσότερα