Χρονίζουν τα προβλήματα των 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Ειδικότερα, πάνω από 50 θέσεις εργασίας παραμένουν κενές, παρά το γεγονός ότι υφίστανται κονδύλια, λόγω συνεχιζόμενων γραφειοκρατικών προβλημάτων. Επίσης, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες των αρμοδίων φορέων για την ίδρυση Κέντρων Πρόληψης στις Π.Ε. Πειραιά και Ανατολικής Αττικής, αυτές οι ενέργειες φαίνεται να έχουν σταματήσει μετά την αλλαγή Κυβέρνησης το Καλοκαίρι του 2019.
Ολιγωρία επιδεικνύουν τα αρμόδια υπουργεία και η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και όσον αφορά στην επίλυση του καθομολογούμενου από όλους προβλήματος του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης. Ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στις 14.01.2020 το χαρακτήρισε υβριδικό μοντέλο λειτουργίας και δήλωσε ότι μελετάται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο καθυστερεί να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις.
Η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα είχε προβεί σε όλη την προεργασία για τον σκοπό αυτό: Η Ομάδα Εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, με σκοπό την κατάθεση πρότασης προς τον Υπουργό Υγείας για τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Κέντρων Πρόληψης, κατέθεσε, στις 4-4-2017, το πόρισμά της στον Υπουργό Υγείας. Σε συνέχεια των εργασιών της Ομάδας Εργασίας, συστάθηκε Διυπουργική Επιτροπή μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές και την αλλαγή Κυβέρνησης φαίνεται να σταμάτησε κάθε διαδικασία.
Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.