14/11/2022

Γ. Σαρακιώτης προς Μ. Γκάγκα στη Βουλή: «Είναι καιρός να παρακολουθήσετε και… την κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας!»

Στη Βουλή έφερε το θέμα της τραγικής κατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, καλώντας μέσω επίκαιρης ερώτησης το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες επίλυσης των προβλημάτων, που αφορούν το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Στερεάς Ελλάδας και ταλανίζουν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης: «Δυστυχώς, βρισκόμαστε στην ολομέλεια της Βουλής για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να συζητήσουμε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Λαμίας και την παντελή αδιαφορία της Κυβέρνησης. Συνταξιοδοτήσεις, παραιτήσεις και αναστολές εργασίας έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία καίριων τμημάτων, όπως το Πνευμονολογικό, το Ουρολογικό, το Παιδιατρικό, το Ακτινολογικό, το Αιμοδυναμικό και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από το 2016 έως το 2019 υπήρχε σταδιακή και συνεχής αύξηση του ιατρικού προσωπικού, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι από 76 ιατρούς το 2016 φθάσαμε στους 111 το 2019. Αντιθέτως, το 2021 πέσαμε και πάλι στους 99, με το Υπουργείο να καταβάλλει μια προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, τη στιγμή που η οργή των κατοίκων της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής έχει ξεχειλίσει».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πρόσθεσε: «Η τραγική κατάσταση ομολογείται πλέον και από κυβερνητικούς Βουλευτές, οι οποίοι παραδέχονται ότι “το Νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση και λειτουργεί πλέον με τρόπο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία”. Η διαμορφωθείσα κατάσταση κρίνεται επισφαλής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και σε έγγραφα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Λαμίας, ενώ ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ανέφερε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων: “Η Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας είχε ενημερώσει ήδη πριν ένα έτος για την κατάσταση διάλυσης του Γ.Ν. Λαμίας, όταν είχε έρθει στην πόλη η Αναπλ. Υπουργός κα Γκάγκα στις 9/11/2021. Από εκεί που ήμασταν σε τραγική κατάσταση, σήμερα είμαστε σε κατάρρευση. Το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μπορεί να δουλέψει ούτε καν σαν αναπληρωματικό νοσοκομείο του covid.” Ποιοι είναι οι λόγοι που γινόμαστε μάρτυρες συνεχών παραιτήσεων ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων τα τελευταία δύο έτη; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε επιτέλους προκειμένου να αντιστραφεί η καθοδική πορεία του Γ.Ν. Λαμίας;»

Λησμονώντας προφανώς ότι είναι Αναπλ. Υπουργός Υγείας, η απάντηση της κας Γκάγκα στα ερωτήματα του κ. Σαρακιώτη ήταν τραγελαφική και άνευ προηγουμένου: «Εσείς είστε από τη Λαμία, εσείς πείτε μας για ποιο λόγο έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο Λαμίας»! Ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε με σκωπτικό τρόπο την απάντηση της Αναπλ. Υπουργού, αναφέροντας: «Αν δεν γνωρίζετε εσείς που είστε η καθ’ ύλιν αρμόδια, ας ρωτήσουμε τον περιπτερά απ’ έξω από τη Βουλή ή ας κάνουμε ένα γκάλοπ σε κάποια καφετέρια της Λαμίας για ποιο λόγο το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει αυτόν τον καταιγισμό προβλημάτων».

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης επισήμανε: «Η ακολουθούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων μάλλον δεν έχει κανένα νόημα, καθώς το αρμόδιο Υπουργείο δεν γνωρίζει να μας απαντήσει για ποιο λόγο το Γ.Ν. Λαμίας έχει καταλήξει στην απογοητευτική κατάσταση, την οποία καταγγέλλουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί Βουλευτές. Είμαστε στην “καρδιά” του χειμώνα… Η Πνευμονολογική επί του “κακού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.” διέθετε 7 ιατρούς, τη στιγμή που σήμερα διαθέτει μόλις 1 και ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος του χρόνου! Σε δύο μήνες, το Γ.Ν. Λαμίας δεν θα διαθέτει πλέον Πνευμονολόγο και ρωτώ: Μπορεί να λειτουργήσει Πνευμονολογική Κλινική στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Στερεάς Ελλάδας χωρίς ιατρούς; Αν έχουν βρει τρόπο οι “άριστοι” της Ν.Δ., ας μας τον πείτε!»

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Η κατάσταση στο Τμήμα Covid είναι ενδεικτική: Από το πρόγραμμα του Νοσοκομείο, προκύπτει ότι τους ασθενείς με covid φροντίζουν ένας νευρολόγος, ένας ορθοπεδικός και ένας γυναικολόγος-μαιευτήρας! Οι κάτοικοι της Φθιώτιδας είναι β΄ κατηγορίας; Θα δεχόταν κάποιος Υπουργός της Κυβέρνησης να νοσηλευτεί οικείο του πρόσωπο σε Τμήμα Covid και την ευθύνη του να έχει γυναικολόγος-μαιευτήρας; Επί του “κακού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.” στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είχαμε 11 ιατρούς και σήμερα έχουμε 5, στην Παιδιατρική υπάρχει 1 μόνιμος ιατρός και οι υπόλοιποι με “μπλοκάκια”, στην Ουρολογική υπηρετεί 1 μόνιμος ιατρός ο οποίος οδεύει προς συνταξιοδότηση, στο Αναισθησιολογικό έχουμε μόνο 3 ιατρούς, το Αιμοδυναμικό δεν λειτουργεί εδώ και μήνες και το Υπουργείο δεν λογοδοτεί πουθενά, στο Ακτινολογικό οφείλονται 160 ρεπό την τελευταία χρονιά στους χειριστές των μηχανημάτων και 3 ιατροί βρίσκονται σε αναστολή. Όπως ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τους Υπουργούς και τις συζύγους τους, επιτέλους παρακολουθείστε λίγο τι συμβαίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας».

Διαβάστε εδώ το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα