08/09/2020

Γ. Σαρακιώτης προς στελέχη της Ν.Δ.: «Αβλαβώς… επιβλαβείς!»

Οι συνεχείς δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ., τα οποία μάλιστα έχουν και πανεπιστημιακή κατάρτιση επί ζητημάτων Δικαίου, περί «αβλαβούς διέλευσης» του Oruc Reis μόνο προβληματισμό προκαλούν. Προβληματισμό για το ζήλο τους να «κάνουν το άσπρο μαύρο» και να αποφύγουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και την εμπόλεμη κατάσταση, η οποία επικρατεί στη θαλάσσια περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας νοτίως του Καστελορίζου.

Χθες ακούσαμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη να διατυπώνει τη θέση ότι «το Oruc Reis μαζί με τον τουρκικό στόλο δηλώνουν ότι θα παραβιάσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά δεν τα παραβιάζουν», ενώ σήμερα ο Βουλευτής της Ν.Δ. και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κ. Συρίγος περιέγραψε στο ίδιο μήκος κύματος πόσο πολύ ενοχλείται ακόμη και όταν ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται σε τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτά του Σουνίου. Επιχειρηματολόγησε ότι στη διεθνή δικαιοταξία υπάρχει ο κανόνας της αβλαβούς διέλευσης, δηλαδή η δυνατότητα ακόμη και πολεμικού πλοίου να διέρχεται έως και την αιγιαλίτιδα ζώνη ενός άλλου κράτους.

Αφού αντιπαρέλθω την αποσιώπηση του γεγονότος ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα «μη παραβίασης» των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας όπως επιμένουν ορισμένα στελέχη της Ν.Δ., ας μου επιτραπεί να σταθώ στο προαναφερθέν νομικό επιχείρημα. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και μεταξύ άλλων προνοιών, η διέλευση πολεμικού πλοίου θεωρείται αβλαβής, όταν δεν απειλεί την κυριαρχία του παράκτιου κράτους, κινείται με σταθερή ταχύτητα, δεν ασκεί ή δε χρησιμοποιεί βία, τα υποβρύχια πλέουν στην επιφάνεια των χωρικών υδάτων κ.ο.κ..

Σε πόσα από τα παραπάνω υπακούει η Τουρκία και ο πολεμικός στόλος, που συνοδεύει το Oruc Reis; Η αλήθεια ειπώθηκε από τον – πρώην πλέον – Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλο, αλλά προφανώς δεν εξυπηρετούσε το κυβερνητικό αφήγημα της αδράνειας. Πρόκειται για τον ορισμό του στρουθοκαμηλισμού, ο οποίος χωρίς αμφιβολία στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην απέναντι πλευρά.

Αρχείο δελτίων τύπου

Στη Λαμία Ν. Παππάς, Κ. Ζαχαριάδης και Χρ. Σπίρτζης με το Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη

Στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στις πληγείσες από τις πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις περιοχές, έξω από την πόλη Λαμίας, βρέθηκε σήμερα (20/9) κλιμάκιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενο από τον πρώην Υπουργό, Βουλευτή και Τομεάρχη Υποδομών &...

Διαβάστε Περισσότερα

Σε πληγείσες περιοχές της Φθιώτιδας ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Σαρακιώτης

Περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση, επισκέφθηκε σήμερα (19/9) ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Ο κ. Σαρακιώτης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Σπ. Λάμπου και από τον πρώην...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο Thessaloniki Helexpo Forum: «Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία το κλειδί για την έξοδο από τη νέα κρίση»

Τη συνέχιση της επένδυσης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα, επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, κ. Γιάννης Σαρακιώτης,...

Διαβάστε Περισσότερα