06/11/2023

Γ. Σαρακιώτης προς Υφυπουργό Υγείας: «Κόψατε κορδέλες, βγάλατε φωτογραφίες, αλλά οι γιατροί αποχωρούν από το Νοσοκομείο Λαμίας»

Την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επανέφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, καθώς συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση, την οποία είχε υποβάλει προς το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αρχικά ανέφερε ο κ. Σαρακιώτης: «Δεν είναι η πρώτη φορά, που βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να μεταφέρω την αγωνία των πολιτών της Φθιώτιδας και των όμορων νομών εξαιτίας της τραγικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Εκτός από τα μισόλογα των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν έχει μπει ένα τέλος στον κατήφορο, που βιώνουμε στη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικά όσα επισημαίνονται εντός της επιστολής της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας, όπου υπογραμμίζεται ότι “το Γ.Ν. Λαμίας βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της ύπαρξής του δυστυχώς μέχρι την επόμενη” καθώς “έχει μείνει μόνο και αβοήθητο όπως και ολόκληρο το Ε.Σ.Υ.”, ενώ η επιστολή ολοκληρώνεται αναφέροντας ότι “το ‘πάμε και θα δούμε’ δεν είναι πολιτική. Είναι εγκληματική αμέλεια, ούτε καν απλή αμέλεια μετά από τόσες προειδοποιήσεις”».

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πρόσθεσε: «Η κατάσταση οξύνεται καθημερινά και οι πολίτες της Φθιώτιδας δεν βλέπουν βελτίωση. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το 2019, είχε 9 γιατρούς ενώ σήμερα έχει 4. Η Παιδιατρική Κλινική είχε 6 γιατρούς το 2019, ενώ σήμερα έχει μείνει μόνος 1. Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας διερωτώνται: Γιατί αποχωρούν διαρκώς οι γιατροί από το Νοσοκομείο, κύριε Υπουργέ; Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε, το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να στελεχωθούν οι τόσο κρίσιμες κλινικές και να αντιστραφεί η εξαιρετικά αρνητική εικόνα του Νοσοκομείου;»

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους επέλεξε να ακολουθήσει την τακτική των προκατόχων του «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα» και αποφεύγοντας να απαντήσει για τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ενώ επικαλέστηκε ως «λύση στα προβλήματα» την ένταξη του Νοσοκομείου… στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και τις προσλήψεις γιατρών με «μπλοκάκια»!

Κατά τη δευτερολογία του και απαντώντας στα σχόλια του κ. Θεμιστοκλέους περί «οξύτητας», στην τοποθέτηση του κ. Σαρακιώτη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Θα μπορούσατε να ανατρέξετε σε δηλώσεις του Βουλευτή Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Κοτρωνιά, ο οποίος επεσήμανε ότι “το Νοσοκομείο Λαμίας είναι υπό κατάρρευση”. Συνεπώς, είμαι επιεικής σε σχέση με τους γιατρούς και τους συναδέλφους του κυβερνώντος κόμματος!»

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης ζήτησε από τον Υφυπουργό Υγείας να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τα στοιχεία από το πρόγραμμα εφημεριών του Αναισθησιολογικού Τμήματος προσθέτοντας: «Σήμερα, 6 Νοεμβρίου, θα μπορούσατε να καταθέσετε το πρόγραμμα των εφημεριών του Αναισθησιολογικού; Από πλευράς μου, γνωρίζω ότι κατατέθηκε με 6 κενά και η Διευθύντρια του Τμήματος θεωρεί ότι “το πρόγραμμα είναι επισφαλές”. Το 2019, είχαμε 5 αναισθησιολόγους και σήμερα έχουμε 2, με τη μία γιατρό να απουσιάζει με νόμιμη άδεια. Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε για “λειτουργία λίστας χειρουργείων τακτικών περιστατικών” με αυτή την υποστελέχωση στο Αναισθησιολογικό; Για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου από 9 έχουμε 4 γιατρούς, σας ρωτώ: Εσείς ή κάποιο μέλος της Κυβέρνησης θα πηγαίνατε σε ένα Τ.Ε.Π. με ένα οικείο σας πρόσωπο σε σοβαρή κατάσταση, όπου θα σας παρακολουθούσε ειδικευόμενος ή αγροτικός γιατρός; Οι πολίτες της Φθιώτιδας γιατί θα πρέπει, στο Τ.Ε.Π., να εξυπηρετούνται από αγροτικούς γιατρούς, θέτοντας σε κίνδυνο και τους γιατρούς, οι οποίοι είναι άπειροι, αλλά και προφανώς τους ασθενείς; Στο Παθολογοανατομικό, τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων βγαίνουν με καθυστέρηση ακόμη και 6 μηνών. Στην Ογκολογική υπηρετεί 1 γιατρός και αναρωτιέμαι: Πώς θα λειτουργήσει η νέα Ογκολογική, η οποία θα επεκταθεί; Με 1 γιατρό; Πότε και πόσους γιατρούς θα προσλάβετε γι’ αυτή την κλινική; Τέλος, όσον αφορά τη δωρεά του ιδρύματος “Νιάρχος”, κόψατε κορδέλες και ήρθαν οι κάμερες, αλλά πότε θα λειτουργήσει; Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια από την ολοκλήρωση της Μ.Ε.Θ. και ακόμη τίποτα. Κόψατε κορδέλες, βγάλατε δελτία τύπου και φωτογραφίες, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί στο Γ.Ν. Λαμίας».

Κατά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής συζήτησης, την οποία προκάλεσε με την επίκαιρη ερώτησή του ο Βουλευτής Φθιώτιδας, επισημάνθηκε από τον κ. Σαρακιώτη: «Με ενημέρωσαν από την περιοχή των Λιβανατών ότι το Αγροτικό Ιατρείο ήταν κλειστό σήμερα, 6 Νοεμβρίου, γεγονός που μαρτυρά ότι η κατάσταση, που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λαμίας, επηρεάζει άμεσα και τα περιφερειακά ιατρεία και ρωτώ: Αν κάποιος από την περιοχή των Λιβανατών πάθει ένα έμφραγμα και το Αγροτικό Ιατρείο είναι κλειστό, ποιος θα ευθύνεται, κύριε Υπουργέ;»

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα