09/02/2024

Γ. Σαρακιώτης: «Πρωτοφανές ! Αλλαγές στον Αστικό Κώδικα χωρίς τη συναίνεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης!»

Με ομιλία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα».

Όπως επεσήμανε, αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης: «Τα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας βρίσκονται στον πυρήνα των ιδεολογικών καταβολών και στο επίκεντρο των πολιτικών πρωτοβουλιών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα. Στην εν λόγω πολιτική στάση παραμένουμε αταλάντευτα συνεπείς είτε βρισκόμαστε στα κυβερνητικά είτε στα αντιπολιτευτικά έδρανα, καθώς η προάσπιση των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας συνιστά για εμάς αξιακή επιταγή και όχι «σημαία ευκαιρίας» προς άγρα ψήφων».

Εν συνεχεία, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε: «Όλοι κρινόμαστε σε αυτή την αίθουσα… Το 2015, με το νόμο 4356, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νομοθέτησε το Σύμφωνο Συμβίωσης, το οποίο υπερψήφισαν από τη Ν.Δ. μόλις 19 Βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν ή απείχαν 56 Βουλευτές της, μεταξύ των οποίων και πολλοί σημερινοί Υπουργοί. Ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για την καθολική αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων και σήμερα η Ελληνική Πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη βήμα προς την ίδια κατεύθυνση, με τους πολίτες ευλόγως να αναρωτιούνται: Πώς δικαιολογεί την αλλαγή της στάσης του ο κ. Γεωργιάδης, π.χ., ο οποίος υποστήριζε το 2015 ότι “το σύμφωνο συμβίωσης προσβάλλει την ελληνική οικογένεια”, ενώ σήμερα από την υπουργική καρέκλα, στην οποία βρίσκεται, κάνει ακόμη και… φροντιστήριο σε όσους διαφωνούν; Άραγε τι θα ψηφίσουν οι κύριοι Κικίλιας, Κεφαλογιάννης, Σταϊκούρας και Σκρέκας και οι κυρίες Βούλτεψη και Ράπτη, που δεν είχαν υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης, τώρα που η “ανάγκη” αγκίστρωσης στους υπουργικούς θώκους εμφανίζεται μεγαλύτερη από την “προσήλωση” στις περίφημες “θέσεις αρχής” τους; Θα ακούσουμε, άραγε, ένα mea culpa ή μία συγγνώμη προς την ελληνική κοινωνία για τον πρωτοφανή εμπαιγμό;»

Μάλιστα, αναφερόμενος στη διαχρονική στάση του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σαρακιώτης πρόσθεσε: «Εδώ δεν απολογείται ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την ψήφιση του Ν.4538/2018 για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας καταψήφισε το άρθρο 8, στο οποίο προβλεπόταν ότι “κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης” και τώρα, η Κυβέρνησή του εισάγει νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο και τα δικαιώματα, που εκπορεύονται από αυτόν. Μάλλον οι υπουργικές καρέκλες σας βοήθησαν προφανώς να δείτε “το φως το αληθινό”, κυρίες και κύριοι της Ν.Δ.».

Ακολούθως, σχετικά με τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε: «Το παρόν νομοσχέδιο άπτεται ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισάγει αλλαγές στον Αστικό Κώδικα, αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι εκκωφαντικά απόν. Απόν σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο τιτλοφορείται “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα”. Ο Υπουργός κ. Φλωρίδης αρνείται να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, όπως συμβαίνει σε όλες τις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, ενώ ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για λόγους… συνείδησης! Μάλλον οι κυρίες και οι κύριοι της Ν.Δ., που θα υπερψηφίσουν… δεν έχουν συνείδηση! Βεβαίως η συνείδησή του δεν επιτάσσει και την παραίτηση από το Υπουργείο όταν γίνονται παρεμβάσεις σε θέματα του χαρτοφυλακίου του χωρίς τη συναίνεση και την έγκρισή του. Οι τροποποιήσεις του Αστικού Κώδικα μάλλον δεν αποτελούν, με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πώς είναι δυνατόν να αλλάζει ένα βασικό νομοθέτημα, όπως ο Αστικός Κώδικας και να μην υπερψηφίζει το νομοσχέδιο ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης; Το σημαντικότερο νομοθέτημα, μετά το Σύνταγμα, κατά πολλούς νομικούς, του οποίου θεματοφύλακας οφείλει να είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δε θα υπερψηφιστεί από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης. “Πατέντα Μητσοτάκη” και αυτή!

Σπουδάζοντας στη Νομική Σχολή Αθηνών, θυμάμαι ότι στο α’ εξάμηνο, διδαχθήκαμε τις γενικές αρχές του Αστικού Δικαίου. Σήμερα, έχουμε ως Υπουργό Δικαιοσύνης ένα σχολιαστή στο facebook της επικαιρότητας και όχι έναν πραγματικό θεματοφύλακα των νομοθετημάτων. Ο δε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα και η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της έναντι του νομοσχεδίου.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Η οπισθοδρόμηση και ο αναχρονισμός δεν περιορίζονται στην “κοινοβουλευτική ομάδα του κ. Σαμαρά”, αλλά διαπερνούν το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει επιλέξει να κατευνάζει και να κρύβει κάτω από το χαλί το ιδεολογικό και προγραμματικό χάος, που επικρατεί στις τάξεις της Ν.Δ.. Εξάλλου, η συνολική στάση της Κυβέρνησης συμπυκνώνεται σε όσα έχουν διαμειφθεί στην περίπτωση του κ. Βορίδη, του Υπουργού Επικρατείας, ο οποίος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αλλά δε θα αφήσει την καρέκλα που με τόσο κόπο απέκτησε περνώντας από σειρά κομμάτων! Μια νομοθετική πρωτοβουλία προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στο δίκαιο 36 ακόμη κρατών – 20 εξ αυτών ευρωπαϊκά – και θα όφειλε να αποτελεί προϊόν σύμπνοιας και ευρείας κοινοβουλευτικής συναίνεσης. Εν τέλει, όμως, έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο ανάδειξης των οσφυοκαμπτικών αντιλήψεων εντός της Ν.Δ., οι οποίες είτε εκδηλώνονται ανερυθρίαστα είτε υποκρύπτονται με πρωθυπουργικές παραινέσεις για αποχή από τη δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία και με αποκλειστικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία».

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα