28/07/2022

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής του σε συζήτηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας για την τεχνολογική καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Σαρακιώτης, αναδεικνύοντας παράλληλα ως διακυβεύματα για την περιφερειακή ανάπτυξη την προσιτή στέγη και εμπιστοσύνη στα νεοφυή εγχειρήματα.

Παρουσιάζοντας τα πλέον επικαιροποιημένα, στοιχεία ερευνών ο κ. Σαρακιώτης προσέγγισε το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου σημειώνοντας ότι:

«Διανύουμε μια συγκυρία, η οποία προτάσσει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών εγχειρημάτων και επιβάλλει την ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), καθώς την ισόρροπη διάχυση των ωφελημάτων στην περιφερειακή οικονομία και ευρύτερα στην κοινωνία. Υφίστανται ορισμένα ενδογενή ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Σε έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματευόταν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα της χώρας γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων για χαμηλό βαθμό υιοθέτησης σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων και μικρή προσαρμογή μεγάλου τμήματος των μικρών επιχειρήσεων, χαμηλής έντασης επενδυτική δραστηριότητα – ως προς το πλήθος των επιχειρήσεων αλλά και την κλίμακα των επενδύσεων – σε επίπεδο τεχνολογικού/ψηφιακού εξοπλισμού, αναγκαιότητα ενίσχυσης των ενεργειών αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και ύπαρξη ισχυρών εμποδίων ως προς την σχετικά χαμηλή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόνισε την ανάγκη επίδειξης εμπιστοσύνης από πλευράς της επιχειρηματικής κοινότητας στο έργο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας και ιδίως της περιφέρειας. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι:

«Θα ήθελα εκ νέου να επισημάνω την αναγκαιότητα επίδειξης εμπιστοσύνης της επιχειρηματικής κοινότητας – το έχουμε συζητήσει πολλές φορές σε αυτή την Επιτροπή – απέναντι σε ερευνητικές προσπάθειες, των οποίων τα αποτελέσματα επωάζονται αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας. Ένα εξ αυτών, που συνδέεται άρρηκτα με το υπό συζήτηση θέμα, είναι το ερευνητικό project “Smart Tourist” που διενεργείται από δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στη Λαμία, με σκοπό να θέσουν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία του πολιτισμού και του τουρισμού, εγκαθιστώντας υπολογιστικές υποδομές, και υποδομές παρακολούθησης της υγείας και ευεξίας των τουριστών».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στο ΣΚΑΪ: «Η Ν.Δ. παίζει τζόκερ με την κοστολόγηση του προγράμματός της!»

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα», με τον Γιώργο Αυτιά, εμφανίστηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, παραθέτοντας τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία. Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης: «Ο...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. απευθύνεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενώ η Ν.Δ. σε 5-6 επιχειρηματικούς κολοσσούς»

Τις θέσεις του κόμματός του για τη φορολογική πολιτική ανέπτυξε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου....

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, εμφανίστηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, συζητώντας για το θέμα των προγραμματικών προτάσεων των...

Διαβάστε Περισσότερα