28/07/2022

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής του σε συζήτηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας για την τεχνολογική καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Σαρακιώτης, αναδεικνύοντας παράλληλα ως διακυβεύματα για την περιφερειακή ανάπτυξη την προσιτή στέγη και εμπιστοσύνη στα νεοφυή εγχειρήματα.

Παρουσιάζοντας τα πλέον επικαιροποιημένα, στοιχεία ερευνών ο κ. Σαρακιώτης προσέγγισε το ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου σημειώνοντας ότι:

«Διανύουμε μια συγκυρία, η οποία προτάσσει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών εγχειρημάτων και επιβάλλει την ωρίμανση των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), καθώς την ισόρροπη διάχυση των ωφελημάτων στην περιφερειακή οικονομία και ευρύτερα στην κοινωνία. Υφίστανται ορισμένα ενδογενή ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Σε έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματευόταν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό τομέα της χώρας γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων για χαμηλό βαθμό υιοθέτησης σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων και μικρή προσαρμογή μεγάλου τμήματος των μικρών επιχειρήσεων, χαμηλής έντασης επενδυτική δραστηριότητα – ως προς το πλήθος των επιχειρήσεων αλλά και την κλίμακα των επενδύσεων – σε επίπεδο τεχνολογικού/ψηφιακού εξοπλισμού, αναγκαιότητα ενίσχυσης των ενεργειών αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και ύπαρξη ισχυρών εμποδίων ως προς την σχετικά χαμηλή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόνισε την ανάγκη επίδειξης εμπιστοσύνης από πλευράς της επιχειρηματικής κοινότητας στο έργο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας και ιδίως της περιφέρειας. Αναλυτικότερα, ανέφερε ότι:

«Θα ήθελα εκ νέου να επισημάνω την αναγκαιότητα επίδειξης εμπιστοσύνης της επιχειρηματικής κοινότητας – το έχουμε συζητήσει πολλές φορές σε αυτή την Επιτροπή – απέναντι σε ερευνητικές προσπάθειες, των οποίων τα αποτελέσματα επωάζονται αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Περιφέρειας. Ένα εξ αυτών, που συνδέεται άρρηκτα με το υπό συζήτηση θέμα, είναι το ερευνητικό project “Smart Tourist” που διενεργείται από δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στη Λαμία, με σκοπό να θέσουν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία του πολιτισμού και του τουρισμού, εγκαθιστώντας υπολογιστικές υποδομές, και υποδομές παρακολούθησης της υγείας και ευεξίας των τουριστών».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Μνημείο ανικανότητας και αναλγησίας οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ. για τη ΛΑΡΚΟ»

Με ομιλία στη Βουλή παρενέβη ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης για την τροπολογία, με την οποία ολοκληρώνεται η εγκληματική μεθόδευση της Κυβέρνησης της Ν.Δ. εις βάρος της ΛΑΡΚΟ. Όπως επεσήμανε ο κ....

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Μέχρι να συνεννοηθούν στη Ν.Δ. αν είναι καλές ή όχι οι ΤΟ.Μ.Υ., ας απαντήσουν πότε θα λειτουργήσει η 2η ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία»

Στη Βουλή επανέφερε το θέμα της καθυστέρησης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. στη Λαμία ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Σαρακιώτης ζήτησε οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Πως νοιάζεται η Ν.Δ. για τους αγρότες όταν για πρώτη φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται από την Ε.Ε.;»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί θεμάτων...

Διαβάστε Περισσότερα