04/05/2022

Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πώς η Ν.Δ. θα φορολογήσει τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας; Το χέρι, που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις..!»

Στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να εκφράσει τη θέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφορικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Όπως αρχικά τόνισε:

«Χθες, για πρώτη φορά, είχαμε επίσημη παραδοχή από Βουλευτή της Ν.Δ. και συγκεκριμένα από τον κ. Παπαδημητρίου των καταγγελιών, στις οποίες έχει προχωρήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εδώ και μήνες. Η Δ.Ε.Η. αισχροκερδεί και έχει συμβάλλει στη δημιουργία ολιγοπωλίου στην αγορά ενέργειας την οποία πληρώνουμε όλοι. Ο κ. Παπαδημητρίου ομολόγησε ότι “η Δ.Ε.Η. πιέστηκε να εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τους ιδιώτες παρόχους”. Βεβαίως, το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης προ ημερών επισημαίνοντας ότι “με τη ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύουμε τους ιδιώτες παρόχους”. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να υποφέρει σήμερα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων είναι σε κίνδυνο, τα νοικοκυριά δεν αντέχουν άλλο και η κατάσταση που βιώνουμε συνιστά ξεκάθαρα πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία το Σεπτέμβριο απώλεσε το δημόσιο έλεγχο της Δ.Ε.Η. πουλώντας το 17%».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τονίζοντας:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνει επιβολή ορίου στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών. Έχει προταθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και μήνες, αλλά η Κυβέρνηση “σφυρίζει” αδιάφορα γιατί προφανώς… το χέρι, που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις! Τις εταιρείες, οι οποίες σε στηρίζουν με διάφορους τρόπους, δεν τις φορολογείς! Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης! Έχουμε, επίσης, προτείνει την εφαρμογή του μοντέλου της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών διεκδίκησαν και πέτυχαν να απεξαρτηθεί η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, ενώ τέλος προτείναμε να θεσπιστούν διμερή συμβόλαια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας σχολίασε την αδράνεια της Κυβέρνησης στηλιτεύοντας τη «γραμμή άμυνας της» ότι «ΘΑ φορολογήσει τα ουρανοκατέβατα κέρδη» προσθέτοντας ότι:

«Οι πολίτες αντικρύζουν τους λογαριασμούς τους και είναι εξωφρενικοί. Ένα καφενείο που πλήρωνε 300 ευρώ τώρα πληρώνει 1.900 ευρώ, πώς θα επιβιώσει; Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Οικονόμου μας ενημέρωνε ότι “ο κόσμος δεν θα ξαναδεί λογαριασμούς 4 ή 5 φορές πάνω”. Σήμερα, εν τέλει, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τέτοιοι λογαριασμοί; Επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι πολίτες δεν είδαν ούτε μία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και αντιθέτως, υπήρξε μείωση 12% μεσοσταθμικά».

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε:

«Σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας ήταν πρώτη στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το β΄ εξάμηνο του 2021. Είχαμε τότε πόλεμο; Εκτός αν η Ν.Δ. θεωρεί ότι έφταιγε ο πόλεμος στο Μάλι, που τότε εκτυλισσόταν…»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της τιμής του νικελίου και της συνεχιζόμενης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. σημειώνοντας:

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε., η οποία παράγει σιδηρονικέλιο μέσω της ΛΑΡΚΟ. Μία άλλη χώρα παγκοσμίως, που είναι παραγωγός αυτού του προϊόντος, είναι η Ρωσία και έτσι, δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποκομίσει σημαντικά κέρδη μετά και το εμπάργκο στη Ρωσία. Επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι τιμές είναι 8.000-10.000 δολάρια/τόνος, με κόστος παραγωγής τα 15.000 δολάρια. Σήμερα οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στις 60.000-70.000 δολάρια/τόνος. Είναι “χρυσή ευκαιρία” η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την εν λόγω εταιρεία, να τη στηρίξει και να σταματήσει την απαξίωσή της».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. “παίζει με ανοιχτά χαρτιά” και καλεί όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό OK Web Radio σχολίασε την επικαιρότητα ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα & Καινοτομία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθούν σημεία και...

Διαβάστε Περισσότερα

«Στην τελετή απονομής των βραβείων του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο Γιάννης Σαρακιώτης»

Στην τελετή απονομής των βραβείων στους νικητές του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα και την Καινοτομία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Ο Παρνασσός και η Οίτη τελευταία θύματα του “περιβαλλοντοκτόνου” νόμου Χατζηδάκη»

Στην κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του...

Διαβάστε Περισσότερα