Τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για θέματα της τοπικής και όχι μόνο επικαιρότητας εκφράζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης.
Ο κ. Σαρακιώτης μιλά για την επέκταση της δομής στις Θερμοπύλες, την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, τον πρωτογενή τομέα, σχολιάζει την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής και τις δηλώσεις Κοντονή, ενώ δεν παραλείπει να εξωτερικεύσει τους προσωπικούς του στόχους, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες.
Συνέντευξη: Παύλος Σφέτσας
Πως είναι η ζωή και η καθημερινότητα ενός νέου σε ηλικία Βουλευτή από την επαρχία;
Το ξεκίνημα είναι πάντοτε νωρίς. Τουλάχιστον 6:00 με 7:00 η ώρα ξύπνημα και ανάλογα τις υποχρεώσεις, η ημέρα τελειώνει πάντα αργά το βράδυ, εννοείται χωρίς κάποιο διάλειμμα το μεσημέρι. Άρα οι ώρες είναι πάρα πολλές και η πίεση καθημερινή. Όσο αυξάνονται τα οικονομικά προβλήματα στην κοινωνία, αυξάνεται και η πίεση προς τους Βουλευτές ή προς τον οποιονδήποτε θεωρώ κατέχει ένα αξίωμα, είτε σε έναν φορέα, είτε είναι εκλεγμένος οπουδήποτε. Άρα κι οι Βουλευτές είναι κυματοθραύστες των κυμάτων τα οποία επηρεάζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πολλές συμμετοχές σε Επιτροπές, σε συσκέψεις, σε τηλεδιασκέψεις πλέον, με φορείς και πάντοτε επικοινωνία με τον κόσμο. Από τηλεφωνική αλλά και φυσική παρουσία σε όλες τις πόλεις και τα δημοτικά διαμερίσματα της Φθιώτιδας. Η προσωπική επαφή με τους συμπολίτες μας και η συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι θεωρώ το πλέον επιβεβλημένο.
Υπάρχουν ζητήματα που δεν θα τα διαβάσεις στις εφημερίδες, δεν θα τα δεις να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς δεν είναι παντογνώστης και οι άνθρωποι, οι οποίοι βιώνουν ένα πρόβλημα, έχουν πολλές φορές τεκμηριωμένη άποψη και για την επίλυση του, άσχετα αν μπορεί ή είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μίας παραγωγικής διαδικασίας, γνωρίζουν πάντοτε καλύτερα και μπορούν να σου προτείνουν και τον τρόπο επίλυσης του θέματος που τους απασχολεί.
Ποιο είναι το όραμα ή ο στόχος του Γιάννη Σαρακιώτη τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα;
Αυτά τα 5,5 χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, έχοντας θεσμική ιδιότητα, δίνω μια καθημερινή μάχη ακούγοντας πάντοτε τη συνείδησή μου. Και πως μπορείς να τα έχεις καλά με τη συνείδησή σου; Εργαζόμενος σκληρά, λέγοντας την αλήθεια στους συμπολίτες και ενεργώντας πάντοτε έχοντας ως στόχο το πως θα ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο και όχι το προσωπικό όφελος ή των φίλων και συγγενών.
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και απαιτούν πρωτίστως γνώση και διάθεση για την επίλυσή τους. Σήμερα, το πρώτο μέλημά μας οφείλει να είναι το πως θα καταφέρει η κοινωνία να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ο κόσμος ζει μέσα στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια. Η έλλειψη ρευστότητας είναι εμφανής, όπου και να κυκλοφορήσεις. Το εισπράττεις σε κάθε σου βήμα, όπως και την αγωνία των συμπολιτών μας.
Άρα, ο άμεσος στόχος με τις παρεμβάσεις μου, είναι να βάλω κι εγώ με τις τοποθετήσεις μου, ένα λιθαράκι απ’ τη θέση της αντιπολίτευσης, είτε στηλιτεύοντας λανθασμένες πρακτικές και τακτικές, είτε κάνοντας μια πρόταση που ενδεχομένως να ακούσουν και να υλοποιήσουν οι κυβερνώντες, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.
Αν μιλήσουμε για έναν πιο ειδικό στόχο, ένα μελλοντικό όραμα θα το συνδέσω με τον Τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Θεωρώ ότι τα επιτεύγματα της ελληνικής πρώτα απ’ όλα επιστημονικής κοινότητας είναι εντυπωσιακά, αλλά δεν έχουν δυστυχώς προβληθεί και δεν έχει υπάρξει διάχυση τους στην καθημερινή ζωή. Ως εκ της θέσης που έχω αναλάβει, πιστεύω ότι με τη διείσδυση της τεχνολογίας σε όλους τους κλάδους και τους τομείς πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας.
Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι κατόπιν τηλεφωνήματος του Αλέξη Τσίπρα σε σας, αναλάβατε αναπληρωτής Τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας, που αναφέρατε. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι είναι αυτός ο τομέας. Με τι ασχολείστε και τι αποτέλεσμα μπορεί να παραχθεί;
Θα ανατρέξω στο παρελθόν και στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, ο οποίος εντασσόταν στο Υπουργείο Παιδείας τον Κώστα Φωτάκη, έναν διακεκριμένο επιστήμονα, έναν άξιο άνθρωπο, ο οποίος παρήγαγε ένα ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο, στο οποίο οφείλω να κάνω αναφορά. Ο τομέας επικεντρώνεται στη στήριξη και την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα, των νέων επιστημόνων και των νέων ερευνητών, αλλά και στην επένδυση στο πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας. Το ανθρώπινο κεφάλαιό της.
Κε Σφέτσα, στοιχεία της ετήσιας Έκθεσης της ΑΔΙΠ, ανέφεραν ότι 450.000 νέοι, καταρτισμένοι επιστήμονες, εγκατέλειψαν τη χώρα μας, εξαιτίας των πολιτικών των περασμένων ετών. Πολιτικών που μας οδήγησαν σε μία βαθιά και μακροχρόνια κρίση. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναστρέφοντας το αρνητικό αυτό κλίμα, προχώρησε σε καινοτόμες ενέργειες και δράσεις με απτά αποτελέσματα. Ίδρυσε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), μέσω του οποίου ξεκίνησε ουσιαστικά ο σταδιακός επαναπατρισμός των νέων επιστημόνων, «έτρεξε» προγράμματα μέσω της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», ενώ ταυτόχρονα η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το «Equifund» στήριξε τις προσπάθειες των νέων στο πεδίο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, δηλαδή της δημιουργίας startup επιχειρήσεων. Άλλωστε, για πρώτη φορά το 2017 η χώρα μας ξεπέρασε στην χρηματοδότηση της Έρευνας και της Ανάπτυξης το 1% του ΑΕΠ, το οποίο συμπαρέσυρε και τις ιδιωτικές επενδύσεις, φθάνοντας εν συνεχεία το 2018 το 1,18% του ΑΕΠ, όταν το 2004 -την περίοδο της υποτιθέμενης ακμής- το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 0,5% του ΑΕΠ.
Αν κάποιος ανατρέξει στο European Innovation Scoreboard, θα δει ότι η χώρα μας -όσον αφορά την καινοτομία- εκτοξεύθηκε, απ’ το 2014 που βρισκόταν κολλημένη στο 63% του Μ.Ο. της Ε.Ε., στο 85% το 2018. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα παραπάνω είχαν θετικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους ερευνητές και επιστήμονες, αλλά και για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απόφαση της δίκης της Χρυσής Αυγής, σε συνάρτηση με τα όσα ακολούθησαν με τις δηλώσεις Κοντονή, ότι με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα έχουν το δικαίωμα να πολιτευτούν.
Μία ιστορική απόφαση, όχι μόνο για τη δημοκρατία μας, για τη δικαιοσύνη, αλλά και για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Με την ανακοίνωση της απόφασης, η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αισθάνθηκε μια ανακούφιση, πέραν της δικαίωσης για τα θύματα της εγκληματικής αυτής οργάνωσης. Η Χρυσή Αυγή βρήκε τη θέση που της αξίζει κι αυτή είναι στη φυλακή.
Λυπάμαι πραγματικά που ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων ήταν παρόντα και τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τη μέρα ανακοίνωσης της απόφασης στο Εφετείο, η ΝΔ δηλητηρίασε αυτή την ιστορική στιγμή, προσπαθώντας να αποκομίσει πολιτικό όφελος, λοιδορώντας τους αντιπάλους της.
Επί 5,5 χρόνια ήταν απόντες, ούτε ένα κορυφαίο στέλεχος, ούτε ένας Βουλευτής δεν βρέθηκε συμβολικά έξω από το Εφετείο. Και πραγματικά είναι αστείο το επιχείρημα που χρησιμοποιούν κάποιοι δημοσιολογούντες, ότι όλος αυτός ο κόσμος και οι πολιτικοί που βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης (7/10) θα επηρέαζαν την κρίση των δικαστών. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Για μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων το δικαστήριο θα αποφάσιζε πέντε λεπτά πριν τη δημοσίευση της απόφασης;
Από ‘κεί και πέρα, με τις ανακρίβειες και τη γραμμή που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η ΝΔ, το μόνο που κάνει είναι να πληγώνει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελειώνει με μια δικαστική απόφαση κι αντί να ισχυροποιήσουμε αυτό το μέτωπο, προσπαθεί να πλήξει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ανακρίβειες όπως: Καθυστέρησε η δίκη εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η δίκη, για να θυμηθούμε, ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και επί Υπουργείας Μιχάλη Καλογήρου απηλλάγησαν από άλλες εργασίες οι Δικαστές της, προκειμένου να είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους και να «τρέξει» πιο γρήγορα η διαδικασία.
Με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, που χαιρετίστηκε από όλον τον νομικό κόσμο της χώρας, Πανεπιστημιακούς, Δικηγόρους, Δικαστές, έγινε ένα βήμα εκσυγχρονισμού της ποινικής νομοθεσίας. Ήταν μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, δεν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε από κορυφαίους επιστήμονες την τελευταία δεκαετία και το αποτέλεσμα αυτό έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Όσοι δε ισχυρίζονται ότι με τις διατάξεις του νέου Π.Κ. η Χρυσή Αυγή πέφτει στα μαλακά, επιδεικνύουν το λιγότερο άγνοια και θα έπρεπε να προσέρχονται στο δημόσιο διάλογο πιο διαβασμένοι.
Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουμε αυστηροποίηση, εξορθολογισμό και ειλικρινείς ποινές, καθώς το 1/3 της έκτισης πραγματικής ποινής που προβλέπονταν από τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, πλέον μετατρέπεται σε 2/5. Άρα, τα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα παραμείνουν στη φυλακή για περισσότερα χρόνια.
Για να έρθουμε και στην αρχή του ερωτήματός σας, μου προκαλεί έκπληξη η στάση του κ. Κοντονή, γιατί όταν ήταν Βουλευτής είχε υπερψηφίσει τον νέο Π.Κ. και ενάμιση χρόνο τώρα, δεν είχε εκφράσει καμία αρνητική άποψη. Μου προκαλεί εντύπωση πως μια μέρα μετά τη δημοσίευση αυτής της απόφασης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα, να αλλάξει την επικαιρότητα και να μιλήσει για πολιτική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν πραγματικά το πίστευε, γιατί ψήφισε τις αλλαγές του Π.Κ. και γιατί αυτές τις απόψεις δεν τις εξέφραζε πριν ενάμιση χρόνο; Και κάτι ακόμη, γιατί ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά. Όταν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης ή Υφυπουργός Αθλητισμού, η κατάσταση στο κόμμα ήταν καλύτερη; Τότε δεν υπήρχαν οι παθογένειες που σήμερα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν στο εσωτερικό;
Το τελευταίο διάστημα στη Φθιώτιδα συζητείται η επέκταση της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στις Θερμοπύλες. Πως σχολιάζετε τους ισχυρισμούς ότι κανείς δεν ήξερε τίποτα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θα ήθελα και τη δική σας άποψη για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί η περιοχή.
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, το οποίο οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να το δουν ως τέτοιο. Όπως εξ αρχής το αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια το θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αποτέλεσε, όπως και άλλα, προϊόν πολιτικής εκμετάλλευσης από τη ΝΔ. Θα θυμάστε ότι προσπάθησαν να το χρεώσουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνιμη επωδό την επίκληση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ισχυριζόμενοι ότι εξαιτίας των δηλώσεών της εκατομμύρια προσφύγων – μεταναστών εγκατέλειψαν τη χώρα τους και τα σπίτια τους, διέσχισαν εμπόλεμες ζώνες, πέρασαν στη χώρα μας και κατέληξαν στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιχειρήματα δηλαδή που προκαλούν γέλιο κι όμως η επανάληψή τους και το κλίμα που δημιουργήθηκε έπληξε τον ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τον στη συνείδηση του κόσμου ως υπεύθυνο για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ο μόνος λόγος που αυξήθηκαν ήταν οι εμπόλεμες συγκρούσεις στη Συρία και σε άλλες περιοχές της Μ. Ανατολής. Δεν ευθύνεται λοιπόν καμία ελληνική κυβέρνηση. Ούτε της ΝΔ, που τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε ρεκόρ αφίξεων, ούτε τα προηγούμενα χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό αρχικά επιμένω στη σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος.
Το κλίμα που δημιούργησε πολύ μεθοδικά και με τη βοήθεια των φιλικών της ΜΜΕ η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, έρχεται σήμερα να το διαχειριστεί. Τις έντονες αντιδράσεις, που βλέπετε ότι αναπτύχθηκαν και σε τοπικό επίπεδο, τη δαιμονοποίηση αυτών των ανθρώπων. Σε καμία περίπτωση εγώ και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνουμε την αντιπολίτευση που δεχτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς δε θα φερθούμε σαν τον κ. Γεωργιάδη, που εμφανιζόταν στα τηλεοπτικά πάνελ και έλεγε ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης τότε, ότι όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ «να τους πάρουν σπίτι τους» και σήμερα ως Υπουργός επικαλείται το αίσθημα της αλληλεγγύης των πολιτών της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.
Σε ό,τι με αφορά, έχω εκφράσει πολλάκις την άποψη ότι εφόσον υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα έχει διαβουλευθεί με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, είμαι εδώ για να το στηρίξω. Στη Λιβαδειά γνωρίζετε πως «έτρεξε» πρόγραμμα με την ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων σε κατοικίες και δε δημιουργήθηκε η παραμικρή ένταση ή γκέτο. Δυστυχώς στη Φθιώτιδα βιώσαμε -μέχρι και πρόσφατα- την αυταρχική πλευρά και λογική της κυβέρνησης, του αποφασίζουμε και διατάσσουμε.
Έτσι έπραξαν στον Καραβόμυλο, το Αυλάκι και τη Μαυρομαντήλα. Όταν δεν υπάρχει συνεννόηση με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αιφνιδιάζονται, δυστυχώς θα βλέπουμε αυτές τις άσχημες εικόνες. Απαιτείται συνεργασία όλων, προκειμένου να μην διαταράσσεται η ευρυθμία και η ηρεμία των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα οι άνθρωποι αυτοί, για το σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάζεται να μείνουν στην περιοχή μας, να μείνουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.
Όσον αφορά το θέμα της δομής των Θερμοπυλών, δε μπορώ να μην ανακαλέσω στη μνήμη δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, που έκαναν λόγο για μετεγκατάσταση της δομής, η οποία αποτελεί κυβερνητική επιλογή. Αντ’ αυτού βλέπουμε να υπάρχει, από 23 Μαΐου 2020, ακόμη σε ισχύ μία Κοινή Υπουργική Απόφαση τριών Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας η εφαρμογή υπαγορεύει την επέκταση της υφιστάμενης δομής. Μέχρι και σήμερα, εξ όσων γνωρίζω και παρά τα όσα λέγονται, η ισχύς της απόφασης αυτή δεν έχει αρθεί.
Η φετινή χρονιά κε Σφέτσα, είναι σημαντική, όχι μόνο για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και με λύπη βλέπω ότι αυτή η χρυσή ευκαιρία ανάδειξης του τόπου μας φαίνεται ότι χάθηκε, καθώς δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό είναι κάτι που βαρύνει και θα βαρύνει το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ στη Φθιώτιδα. Επί Νέας Δημοκρατίας, αντί να αναδειχθεί η ιστορική παρακαταθήκη και κληρονομιά της Φθιώτιδας, με ευθύνη των στελεχών της στην περιοχή, τέθηκε στο περιθώριο.
Σήμερα, που οι αναγνώστες θα πάρουν στα χέρια τους την εφημερίδα, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα υπάρχει απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων, οι οποίοι καταγγέλλουν όχι την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, αλλά κλείσιμο της βιομηχανίας και απόλυση όλων. Τι πρέπει να γίνει στη ΛΑΡΚΟ;
Όπως γνωρίζετε, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους όταν ήρθε στη Βουλή η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, από το βήμα της Βουλής είχα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει το κλείσιμο της εταιρείας και την απώλεια όλων των θέσεων εργασίας. Είχα τονίσει ότι είναι κάτι το οποίο έχουν «δουλέψει», με την αρνητική έννοια του όρου, μεθοδικά τα χρόνια των ετών της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Και θα σας εξηγήσω γιατί το ισχυρίζομαι αυτό.
Πριν από 13-14 περίπου χρόνια υπερδιπλασίασαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη ΛΑΡΚΟ. Όταν προβαίνει το κράτος σε μια τέτοια ενέργεια, για μια εταιρεία που το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους της είναι η ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί βάσιμα κανείς να εκτιμήσει ότι θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Από εκεί ξεκίνησαν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, οι οποίες τώρα έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Όταν ορισμένες διοικήσεις, επί Νέας Δημοκρατίας υπέγραφαν ανενδοίαστα κλειστά συμβόλαια με το περίφημο hedging για την πώληση του νικελίου, πράγμα που οδήγησε στην απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από την εταιρεία. Καμία χρονική περίοδο η ΝΔ δε φάνηκε να επεξεργάζεται κάποιο θετικό πλάνο για την εταιρεία. Πράγμα που είδε και το φως της δημοσιότητας το 2014 με το γνωστό σχέδιο της τριχοτόμησης.
Όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το σχέδιο μπήκε στο συρτάρι και έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η εταιρεία. Κανενός εργαζομένου δεν εθίγησαν τα δικαιώματά του και παρά τις χαμηλές τιμές του νικελίου, υπήρχε η πολιτική βούληση να μείνει ζωντανή η εταιρεία και να συνεχίσει να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα. Σε επίκαιρη ερώτηση που κάναμε προς τον κ. Γεωργιάδη, αποδείχτηκε ότι είναι ξεκάθαρο πως δεν θεωρεί ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια βιομηχανία στρατηγικής σημασίας, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλά στον ελληνικό λαό. Ο κ. Γεωργιάδης είπε στη Βουλή ξεκάθαρα, κυνικά και ανερυθρίαστα ότι «δεν πρόκειται να δώσω ούτε ένα ευρώ για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ».
Αυτά που οι Υπουργοί της ΝΔ ανέφεραν απ’ το βήμα της Βουλής έρχονται σήμερα να τα υλοποιήσουν, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά τόσο αυτοί, όσο και άλλα στελέχη τους στη Φθιώτιδα έλεγαν ότι θα προχωρήσουν σε λύσεις με πρώτη μέριμνα την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Εξαπάτησαν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους πέντε Νομών της χώρας όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, προχωρώντας ουσιαστικά σήμερα στην εκποίηση της εταιρείας, χωρίς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Και σε αυτή την περίπτωση χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία. Την ώρα που πολλά κράτη της ΕΕ εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε τη δυνατότητα στήριξης των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, προκειμένου να τις διασώσουν, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην πράξει αυτό που έκαναν οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εκπονώντας ένα σχέδιο για τη διάσωση και την εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, με την εξασφάλιση του συνόλου των υφισταμένων θέσεων εργασίας και τη διατήρηση του κύκλου εργασιών της.
Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας παραμένει κλειστή. Τι πρέπει να γίνει ώστε να λειτουργήσει και πάλι και με ποιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή;
Όλοι θα μπορούσαμε να εκφράσουμε μια άποψη σχετικά. Είναι πολύ εύκολο να πάρουμε καλά παραδείγματα για το πως άλλες πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν εκμεταλλευτεί αντίστοιχους χώρους και να τα καταθέσουμε στον δημόσιο διάλογο. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που της ζητήθηκε απ’ την τοπική κοινωνία. Την «πέρασε» με νόμο στην Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο, προκειμένου οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς να αναθέσουν την εκπόνηση μιας μελέτης για την καλύτερη αξιοποίηση της ΠΕΛ σε ειδικούς, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής.
Δυστυχώς εδώ και ενάμιση χρόνο έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Αν το νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν στη ΝΔ ότι ευνοεί την ανάπτυξή της, είχαν περισσότερο από ένα χρόνο να το αλλάξουν. Αυτό άλλωστε έχω ζητήσει να μάθω με ερώτηση που κατέθεσα από τις 6 Ιουλίου 2020 κε Σφέτσα, έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Ερώτηση που σήμερα, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, δεν έχει απαντηθεί. Και θα περίμενα, ιδίως από εκείνους που στο παρελθόν, από τη θέση της αντιπολίτευσης, αδημονούσαν για τη λειτουργία της και από άλλους που δήλωναν ότι είχαν επεξεργασμένες προτάσεις, να ήταν σήμερα ήδη έτοιμοι. Το ενδιαφέρον τους και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι ήταν υποκριτικό.
Αλλά τι να περιμένει κανείς από τους ανθρώπους που παρέδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ την ΠΕΛ με τον τρόπο που το έκαναν το 2015. Η ΠΕΛ ήταν μια μικρογραφία της κοινωνίας, της χώρας μας, όπως παραδόθηκε τότε. Μπάτε σκύλοι αλέστε. Από την πλευρά μας έγινε μία προσπάθεια στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, του εξορθολογισμού και της διαμόρφωσης ενός νέου θεσμικού πλαισίου, κατ’ επιταγή μάλιστα των τοπικών φορέων. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, η Φθιώτιδα ακόμη αναμένει από τους τότε αγωνιούντες για τη λειτουργία της, να αλλάξουν γρήγορα τα κακώς κείμενα, εφόσον κρίνουν ότι είναι τέτοια και να μας πουν πότε θα λειτουργήσει η ΠΕΛ.
Η πλειοψηφία των Φθιωτών απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Ποιες είναι οι προσωπικές σας απόψεις για την ανάπτυξή του;
Εκτίμηση που την έχω καταθέσει και στη δημόσια συζήτηση, είναι ότι το μέλλον του πρωτογενή τομέα περνάει μέσα από τη διαμόρφωση συνεργατικών σχημάτων, την εισαγωγή στην παραγωγική διαδικασία των νέων τεχνολογιών και της επένδυσης στην ποιότητα των παραγομένων προϊόντων, που είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας στις διεθνείς αγορές.
Για τη στήριξη των συνεργατικών τμημάτων έγιναν αρκετά βήματα τα προηγούμενα χρόνια. Θα περίμενα απ’ τη σημερινή κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία και να δώσει νέα κίνητρα σ’ αυτά τα συνεργατικά σχήματα. Υπάρχουν εξαιρετικά παραδείγματα ανά την Ελλάδα, τα οποία μπορούν να είναι φάροι για τους νέους αγρότες που δραστηριοποιούνται και στην περιοχή μας.
Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, υπάρχουν περιπτώσεις στη χώρα μας που δείχνουν το δρόμο προς το μέλλον. Πρωτοβουλίες που ενέταξαν την τεχνητή νοημοσύνη εκσυγχρονίζοντας τις γεωργικές εργασίες, επενδύοντας στην αυτονομία και στην αποτελεσματικότητα εν συγκρίσει με την παραδοσιακή μέθοδο. Πρωτοβουλίες που έχουν προσελκύσει χρηματικά ποσά από επενδυτικά κεφάλαια και δίνουν σάρκα και οστά σε αυτό που ονομάζουμε ευφυής γεωργία και γεωργία ακριβείας.
Τέλος, με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφές που συνέβησαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και σε περιοχές της Φθιώτιδας, το Νέο Μοναστήρι, τη Σοφιάδα και την Εκκάρα στον Δήμο Δομοκού, σε περιοχές της Δυτικής Φθιώτιδας, στον Δήμο Λαμιέων, το Λιανοκλάδι, την Ανθήλη, το Ζηλευτό, το Μοσχοχώρι, κ.ά., τονίζω την πανθομολογούμενη αναγκαιότητα για ανασχεδιασμό της υφισταμένης κατάστασης σε ό,τι αφορά τα μεγάλα αρδευτικά έργα, τα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Θεωρώ πως είναι μία από τις πτυχές για την αναδόμηση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Όμως δεν μπορώ να κρύψω ότι έχω χαμηλές προσδοκίες από αυτή την κυβέρνηση, με την έως τώρα συμπεριφορά της προς τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και προς το σύνολο των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα. Βρισκόμαστε σε μία δεύτερη φάση πανδημίας και πολλοί κλάδοι δεν έχουν λάβει ουσιαστική στήριξη, ενώ δεν παρατηρείται και ακολουθία σε ό,τι αφορά προηγούμενες εξαγγελίες. Για παράδειγμα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αγροτών ή η αδράνεια ως προς τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της ελιάς της ποικιλίας Καλαμών και της ελαιοκομίας εν γένει.
Έχω ουκ ολίγες φορές κάνει σχετικές ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό στη Βουλή, ενώ έχω καταθέσει και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, έως σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από πλευράς των αρμοδίων, γεγονός που αν θέλετε αντανακλά το «ενδιαφέρον» τους για τους ανθρώπους της παραγωγής.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να απευθύνετε στους πολίτες μέσω της εφημερίδας μας;
Δεν θα αποκλίνω από αυτό που πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω και τώρα ειδικά, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το τονίζω ακόμη πιο εμφατικά. Η προτροπή μου προς τον κόσμο είναι να ενημερώνεται, να μην ξεχνά και να διεκδικεί. Να συγκρίνει έχοντας κατά νου όλα τα δεδομένα και κρίνοντας με ρεαλισμό και όχι με βάση το θυμικό. Ποιοι είναι εκείνοι που σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους ως προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, του κόσμου της πραγματικής εργασίας και τι γίνεται σήμερα. Όταν μέσα σε μία πανδημία κάποιοι αντί να στηρίζουν την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις, απεργάζονται και υλοποιούν σχέδια αναδιάρθρωσης της αγοράς, της αγοράς εργασίας και της απασχόλησης, καθώς και αναδιανομής του πλούτου υπέρ των πιο ισχυρών.
Με ύφεση στην οικονομία, πριν από την πανδημία και εκποίηση των μεγαλύτερων εθνικών περιουσιακών στοιχείων, με πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας, με σταδιακή εμπέδωση ευέλικτων μορφών εργασίας, μείωση εισοδημάτων καθώς και με υπονόμευση ιστορικών κοινωνικών κεκτημένων, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας. Για την οποία, όχι δεύτερη ευκαιρία προς τους πολίτες δεν επιφυλάσσει η κυβέρνηση, όπως συνεχώς ψευδώς διακηρύττει, αλλά ξαφνικό θάνατο. Είναι καθήκον μου αυτά και άλλα πολλά κακώς κείμενα να τα επισημαίνω, να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και αυτό θα συνεχίσω να πράττω.