17/11/2020

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Αποκτήστε επαφή με την πραγματικότητα – Εξασφαλίστε ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζήτησε για μία ακόμη φορά με ομιλία του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε:

«Θα περιμέναμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα, όλοι και κυρίως η αγορά αλλά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ένα νομοσχέδιο και άλλες πρωτοβουλίες, εναρμονισμένες με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες […] Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και παντελής έλλειψη ρευστότητας κυριαρχούν στην αγορά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής σας αδράνειας. […] Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα οι ενισχύσεις από το δεύτερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα και από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κατευθύνει το 97% των χρημάτων που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα, στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω των 100.000 ευρώ, έχουν λάβει μόλις το 3% των ενισχύσεων, ξεκάθαρο δείγμα των «προτεραιοτήτων» και της μεροληψίας που χαρακτηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης διερωτήθηκε:

«Ποιοι δίαυλοι επαρκούς χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έχουν εξασφαλιστεί; Πως έχετε κατοχυρώσει τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα – του «πανίσχυρου», όπως λέτε, τραπεζικού τομέα – στην προσπάθεια ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας; Ήδη από την άνοιξη, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε προτείνει, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, πρόγραμμα για το οποίο ο κ. Πέτσας μας είχε λοιδορήσει αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». Ευτυχώς που δε σας άκουσαν και οι Περιφερειάρχες και ενστερνιζόμενοι την πρότασή μας υλοποιούν το αντίστοιχο πρόγραμμα με εμφανώς όμως ελλιπή χρηματοδότηση […] Εφόσον οι τράπεζες είναι «σε πάρα πολύ καλή κατάσταση» όπως δηλώνατε κ. Υπουργέ, μήπως να άνοιγαν και τα ταμεία τους για καμία μικρομεσαία επιχείρηση; Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να μην παρέχουν δάνεια και να μη χρηματοδοτούν επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητά τους μέσα στο 2020 έχει αυξηθεί κατά 56 δις ευρώ. Από τα 56 δις ευρώ έχουν δοθεί στην πραγματική οικονομία μόλις 10. Και από αυτά τα 10 δις, τα 5 έχουν διοχετευθεί σε πέντε μόλις πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Τέλος, αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε:

«Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ στη διάταξη για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Πραγματικά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει ότι το πρόβλημα της αγοράς σήμερα είναι η έλλειψη χρόνου των καταναλωτών; Δεν προλαβαίνει ο κόσμος να ψωνίσει από τη Δευτέρα ως το Σάββατο και θα σπεύσει μαζικά την Κυριακή στα καταστήματα; Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνεστε ότι βάλλεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, γιατί αυτά και μόνο εν τέλει μπορούν να λειτουργήσουν και τις Κυριακές; Δε θα αποτελέσει κερκόπορτα για να μπορέσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις να μεταχειριστούν το μέτρο για να μπορέσουν να αυξήσουν την παρέμβασή τους και τα μερίδια του τζίρου τους στις τοπικές αγορές;»

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: “Άδικη η μείωση του ποσοστού εισαγωγής πολυτέκνων στο δημόσιο”

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στους πολύτεκνους της χώρας μας το Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) - Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα»,...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: “Οι ελαιοπαραγωγοί στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Ν.Δ.”

Εδώ και μερικές μέρες, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η έγκριση από την Ε.Ε. της έκτακτης τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση επιλέγει να εγκαταλείψει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο έλεος της πανδημίας»

Προσκεκλημένος στη χθεσινή συζήτηση με θέμα: «Μέτρα στήριξης επαγγελματιών στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης – συζήτηση & ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, ήταν ο Βουλευτής Φθιώτιδας...

Διαβάστε Περισσότερα