07/10/2022

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Αποφάσεις για τους επιχειρηματίες χωρίς τους επιχειρηματίες από τη δήθεν “φιλοεπενδυτική” Ν.Δ.!»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την πρώτη συνεδρίασή της με θέμα το νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης:

«Το νομοσχέδιο επιδεικνύει μηδαμινή πρόνοια για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις, ενώ συνιστά προϊόν πρωτοφανούς ευνοϊκής μεταχείρισης της ΕΤΒΑ, η οποία αποκομίζει αδικαιολόγητα προνόμια χωρίς καν να συνιστά κάποιου είδους “επενδυτή”. Με τις ευλογίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις των Επιχειρηματικών Πάρκων στερούνται των δικαιωμάτων τους και τίθενται υπό τη σκέπη μιας και μόνο ιδιωτικής εταιρείας και ως εκ τούτου, τίθενται ερωτηματικά όσον αφορά τον σεβασμό στον πυρήνα του δικαιώματος ιδιοκτησίας».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε ότι είναι πρωτοφανή όσα περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς δημιουργείται ένα σύστημα λήψης αποφάσεων «για τους επιχειρηματίες χωρίς τους επιχειρηματίες»! Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι:

«Δεν κατοχυρώνεται ρητά η ανάγκη συναίνεσης των ιδιοκτητών γης για τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου. Κατ’ ουσία ο διαχειριστής καθίσταται ανεξέλεγκτος από τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες γης! Δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε ΒΙΠΕ και Επιχειρηματικά Πάρκα. Μάλιστα, καταργείται η διάταξη, με την οποία κατόπιν αιτήματος του 20% των εν λειτουργία εγκατεστημένων επιχειρήσεων ήταν δυνατή η αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υπερ-συγκεντρωτικού μοντέλου. Προβλέπεται η απόκτηση του 20% από την ΕΑΝΕΠ με τη διαδικασία κατ’ ουσία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης πριν την έγκριση ανάπτυξης. Μειώνεται η επιφάνεια των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στο 25% και μάλιστα, χωρίς διάκριση μεταξύ υπαρχόντων και νεοσυσταθέντων Επιχειρηματικών Πάρκων. Τονίζεται ότι τα δικαιώματα επί των εν λόγω χώρων έχουν πληρωθεί από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και έχουν συμπεριληφθεί στα εν ισχύ πολεοδομικά σχέδια. Μεταβάλλεται το ποσοστό της μη υπέρβασης κάλυψης αναφορικά με την μεταφορά υπολοίπου συντελεστή δόμησης μεταξύ ακινήτου του ίδιου ιδιοκτήτη, από 70% σε 80%».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε ότι «η ΕΤΒΑ αποκτά περιουσιακά στοιχεία και δικαίωμα στη λήψη χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς να χρειάζεται να διαβουλεύεται με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης του δικαιώματος αυτοδιαχείρισης των Πάρκων:

«Καταργείτε το δικαίωμα αυτοδιαχείρισης των πάρκων από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, ένα επιτυχημένο μοντέλο, το οποίο έχουμε δει να υπηρετείται στις περιπτώσεις του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου και της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς, οδηγείται στον κάλαθο των αχρήστων, επειδή δεν εγκρίνεται από συγκεκριμένα συμφέροντα. Άραγε για ποιο λόγο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται; Όπως έχει καταγγείλει ο Πρόεδρος του ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού κ. Πολυχρονόπουλος, “δεν θέλουν να υπάρχει επαφή μεταξύ των επενδυτών, για να μην δημιουργηθεί σύνδεσμος και συνέργειες μεταξύ τους”».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας για το εν λόγω νομοσχέδιο, μεταφέροντας στη Βουλή την επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας:

«Συνιστά τραγική ειρωνεία να αναφέρεστε σε “ελεύθερη οικονομία”, τη στιγμή που καταθέτετε προς συζήτηση το παρόν νομοσχέδιο. Τα λόγια, που θα παραθέσω, δεν ανήκουν στον δήθεν “κακό ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος απεχθάνεται τις επενδύσεις”, αλλά εμπεριέχονται σε επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με αφορμή την κατάθεση του παρόντος νομοσχεδίου: “[Είναι έκδηλη] η αγωνία των επιχειρήσεων, που μέσα σε όλο το ζοφερό κλίμα των ημερών καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία τους μέσα σε βιομηχανικά πάρκα, τα οποία δημιουργήθηκαν για να τις διευκολύνουν και όχι να τους δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις”. Σήμερα, κύριε Υπουργέ, καλείστε να απαντήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας και όχι στην Αντιπολίτευση».

Καταλήγοντας και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και εκείνες για τη φαρμακευτική κάνναβη:

«Η φαρμακευτική κάνναβη προφανώς έχει πάψει να θεωρείται “μπάφος” όπως μας ενημέρωνε ο κ. Γεωργιάδης όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. νομοθέτησε και έφερε τις πρώτες επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο. Τότε ανέφερε ότι “ο μπάφος πάει πακέτο με την ιδεολογία και την εικόνα της Κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.”. Σήμερα, αφού υφαρπάξατε την ψήφο του συντηρητικού ακροατηρίου, ο κύριος Υπουργός ζήτησε μια συγγνώμη, επαληθεύοντας τη γνωστή ρήση περί συγγνώμης και φιλότιμου και πλέον έχει καταστεί ο θερμότερος θιασώτης της φαρμακευτικής κάνναβης! Και εις ανώτερα, κ. Γεωργιάδη!»

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης προς Αυγενάκη: «Διορθώστε την αδικία του αποκλεισμού της Φθιώτιδας από το πρόγραμμα απονιτροποίησης»

Τη συμπερίληψη όλης της Φθιώτιδας στη νέα πρόσκληση διετούς διάρκειας για τη δράση που στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (απονιτροποίηση) ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβασή του από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο...

Διαβάστε Περισσότερα

Απάντηση Γιάννη Σαρακιώτη στις αθλιότητες Παύλου Μαρινάκη

Στις αθλιότητες και στις ύβρεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μαρινάκη απάντησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης. Ο κ. Μαρινάκης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α....

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η “Κυβέρνηση των αρίστων” προτάσσει τον ποινικό λαϊκισμό αντί της επιστήμης»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αρχικά, ο...

Διαβάστε Περισσότερα