26/06/2024

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Αφού υποσχέθηκαν αποζημιώσεις στους 120 πληγέντες ελαιοκαλλιεργητές της Μαλεσίνας, τώρα δηλώνουν… αναρμόδιοι!»

Μέσω επίκαιρης ερώτησης, επανέφερε στη Βουλή το θέμα με τις 120 οικογένειες ελαιοκαλλιεργητών της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, οι οποίες βρίσκονται εκτός της αναγκαίας κρατικής αρωγής από το 2021, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως επεσήμανε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης: «Στις 6 Αυγούστου 2021, στην περιοχή της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία κατέκαψε εκατοντάδες ελαιόδεντρα. Αφού έγινε η καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκαν οι αναγκαίες οδηγίες για την αποψίλωση και την επανέναρξη της δραστηριότητας και έλαβαν χώρα υποσχέσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες. Έχουμε φθάσει στο 2024 και 120 οικογένειες που είχαν πληγεί από τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία έχει πληγεί οικονομικά και εξαιτίας του κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ, αλλά και εξαιτίας της ακαρπίας της ελιάς πέρυσι. Οι εν λόγω συμπολίτες μας αναμένουν την αποζημίωσή τους, καθώς υπήρχαν υποσχέσεις και από τους κυβερνητικούς Βουλευτές της Φθιώτιδας. Τί θα γίνει με αυτές τις 120 οικογένειες και την αποζημίωσή τους για τη ζημιά, που υπέστησαν από την πυρκαγιά του 2021;»

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις δηλώνοντας «αναρμόδιος» για το συγκεκριμένο ζήτημα και επικαλέστηκε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αναφέροντας επίσης ότι αρμόδια είναι η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής. Στις εν λόγω αιτιάσεις του Υφυπουργού, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απάντησε τονίζοντας ότι: «Ο κ. Αυγενάκης, μέχρι πρότινος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε αναφέρει για παρεμφερές ζήτημα ότι “πριν συμπληρωθούν 8 μήνες, δίνονται προκαταβολές για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο σε όσους αγρότες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2023”! Ο κ. Αυγενάκης μπορεί να πανηγυρίζει ότι δίνονται χρήματα σε αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές, αλλά την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι δεν είναι αρμόδιο! Είτε θα πανηγυρίζει άλλο Υπουργείο είτε την ευθύνη θα την αναλάβει και αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν μια περιοχή, η οποία έχει πληγεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, να εγκαταλείπεται στην τύχη της. Έκλεισε η ΛΑΡΚΟ, στην οποία εργαζόταν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής. Επίσης, πέρασε μια περίοδος, κατά την οποία δεν είχαμε παραγωγή ελιάς που συνιστά μονοκαλλιέργεια στην περιοχή. Άρα, έχει πληγεί ουσιαστικά και καίρια το εισόδημα 120 οικογενειών. Το Υπουργείο σας σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες; Ένταξη σε De Minimis, π.χ. Ονομάστε τις όπως θέλετε! Το ζήτημα είναι αν έχετε τη βούληση να προχωρήσετε και να δώσετε λύση».

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα