30/04/2024

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης χαρακτηριστικό δείγμα προχειρότητας στην κατάρτιση του νέου Δικαστικού Χάρτη»

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Δικαστικό Χάρτη, με το οποίο καταργείται μεταξύ άλλων το Ειρηνοδικείο Αταλάντης, καθώς και στην τροπολογία που κατέθεσε για την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών των δικαστικών υπαλλήλων αναφέρθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης με ομιλία του στη Βουλή.

Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στην τροπολογία, η οποία κατατέθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του και σχετίζεται με την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών, δηλαδή για την πάγια μηνιαία αποζημίωση για τους δικαστικούς υπαλλήλους, επισημαίνοντας: «Με την τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία προβλέπεται η επαναθεσμοθέτηση της μηνιαίας αποζημίωσης, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 185 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν και το 2011, οπότε και καταργήθηκε και την προβλέπουμε λόγω των ειδικών συνθηκών ασκήσεως του λειτουργήματος των δικαστικών υπαλλήλων. Πρόκειται για την αποκατάσταση μιας αδικίας. Οι συνθήκες που εργάζονται οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, έχουν δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της υποστελέχωσης. Θυμόμαστε, πολύ καλά την περίοδο των μνημονίων όταν και με τον κανόνα 1 προς 10, 1 προς 7, μειώθηκε πολύ σημαντικά ο αριθμός των υπηρετούντων στα Δικαστήρια της χώρας μας. Είναι, δεδομένο ότι η προσφορά τους τυγχάνει αναγνωρίσιμη από το σύνολο των παραγόντων της Δικαιοσύνης».

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος την 11η Γενάρη του τρέχοντος έτους σημειώνοντας: «Μετά από συνάντηση μαζί σας, κ. Υπουργέ δημοσιοποίησαν τη θετική διάθεσή σας και τους παραπέμψατε στις Επικείμενες Νομοθετικές πρωτοβουλίες, τους Ποινικούς Κώδικες και στην Αναδιάρθρωση του Δικαστικού Χάρτη προκειμένου, να εισαχθεί προς ψήφιση το συγκεκριμένο “Μέτρο”. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία, αυτή των Ποινικών Κωδίκων, παρήλθε χωρίς να υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας».

Εν συνεχεία, όσον αφορά την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Τί μεσολάβησε από το σχέδιο το οποίο διέρρευσε πριν από δύο μήνες, όπου αναφερόταν σε εκείνο ότι αναβαθμίζονταν ο δικαστικός σχηματισμός της Αταλάντης; Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τότε στην αναβάθμιση και σήμερα μετά από δύο μήνες στην κατάργηση; Έχουν εκλείψει εκείνοι οι λόγοι; Όπως έχει αναφερθεί και από τον Δήμο Λοκρών, σε σειρά επιστολών που σας έχουν κοινοποιηθεί κύριε Υπουργέ, ο συγκεκριμένος δικαστικός σχηματισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να διατηρηθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί ως Περιφερειακό Δικαστήριο. Υπάρχει ιδιόκτητο κτήριο, υπάρχει μεγάλος όγκος δικαστικών υποθέσεων, πάνω από χίλιες αποφάσεις, πράξεις, πιστοποιητικά, την περασμένη χρονιά και εξυπηρετεί κατοίκους οι οποίοι φτάνουν τους 30.000. Αξίζει, να σημειωθεί ότι ένας πολίτης από την Λάρυμνα, το Μαρτίνο, τη Μαλεσίνα, του είναι πιο εύκολο ακόμη και να μεταβεί στην πρωτεύουσα, παρά να μεταβεί στην πόλη της Λαμίας, προκειμένου, να προχωρήσει σε μια πολύ απλή πράξη. Αναμένουμε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο στην πρώτη πρωτοβουλία σας περιλαμβανόταν η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Αταλάντης και σήμερα προχωράτε στην κατάργησή του.».

 

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Σαφές το μήνυμα της Ν.Δ. προς τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις μειώσεις των προστίμων για παραπλάνηση καταναλωτών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για ζητήματα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Ν. Δένδια: «Δώστε λύση στο πρόβλημα των ΕΠΟΠ – Αποδεχθείτε την τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί μεταξύ άλλων στο φλέγον ζήτημα της αυτεπάγγελτης...

Διαβάστε Περισσότερα

Στη Βουλή η δηλητηρίαση παιδιών στη Λαμία και η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας διανομής των σχολικών γευμάτων από το Γ. Σαρακιώτη και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.

Το θέμα της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης παιδιών από σχολικά γεύματα στην πόλη της Λαμίας και εκείνο της πυρκαγιάς στη βιομηχανική μονάδα παρασκευής και διανομής των σχολικών γευμάτων φέρνει στη Βουλή στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής παρέμβασης, η οποία συνυπογράφεται...

Διαβάστε Περισσότερα