11/10/2022

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Η μάσκα της υποτιθέμενης “φιλοεπιχειρηματικής” Κυβέρνησης έπεσε!»

Τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης παρέθεσε τις θέσεις του κόμματός του ως εισηγητής. Ο κ. Σαρακιώτης αρχικά μετέφερε τον προβληματισμό του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος επισημαίνοντας:

«Θα απαντήσετε, κ. Υπουργέ, στον κ. Γιαννίτση, επιχειρηματία, μέλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, οποίος ανέφερε ότι “το νομοσχέδιο μιλάει πολύ για τα νέα πάρκα, αλλά για εμάς τους υπάρχοντες που δραστηριοποιούμαστε, έχει κενά. Δημιουργεί πολλά προβλήματα άμεσα και έμμεσα, δημιουργεί στρεβλώσεις και ζημιές”. “Δεν μπορούμε”, είπε ο κ. Γιαννίτσης, “να μιλάμε για επιχειρηματικά πάρκα χωρίς τους επιχειρηματίες. Το νομοσχέδιο στραγγαλίζει τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις. Έχουμε αγοράσει πανάκριβη γη και έρχεται και μας αφαιρεί δικαιώματα”, ανέφερε. “Μας θίγει το νέο καθεστώς άμεσα και έμμεσα δεσμεύει τις περιουσίες μας και καθιστά ανίσχυρες τις επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο”. Δεν είναι εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Γεωργιάδη, είναι η φωνή της αγοράς και των επιχειρηματιών».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε:

«Εκτός του γεγονότος ότι η ΕΤΒΑ προικοδοτείται πλουσιοπάροχα με τις ευλογίες του Υπουργείου Ανάπτυξης καθίσταται κατ’ ουσία ανεξέλεγκτη και αποκτά έως και τη δυνατότητα χρηματοδότησης κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέα έργα και υποδομές, πάντοτε όμως χωρίς την υποχρέωση προηγούμενης διαβούλευσης με τις ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, όπως ανέφεραν και πολλοί εκπρόσωποι των φορέων, οι επιχειρήσεις των ΒΙ.ΠΕ. και ΒΙ.ΠΑ., τίθενται υπό την απόλυτη κρίση μιας άλλης ιδιωτικής εταιρείας, η οποία θα διαθέτει τον πλήρη έλεγχο και τα ανάλογα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και όχι μόνο […] Η κα Κιντά από τη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, είχε τη δυνατότητα χρονικά να επεκταθεί για το πολύ μικρότερο κόστος για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και για τα θετικά της αυτοδιαχείρισης που εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη βιομηχανική περιοχή. Σπεύδετε να καταργήσετε το εν λόγω δικαίωμα αυτοδιαχείρισης, χωρίς έστω να μεριμνάτε για μια μεταβατική περίοδο ορισμένων ετών, ενώ καταργείτε και τη διάταξη για το δικαίωμα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων να ζητούν αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας κατόπιν αιτήματος του 20% εξ αυτών […] Νομοθετείτε, ώστε η ΕΑΔΕΠ να έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της έκτασης ενός υπό σύσταση επιχειρηματικού πάρκου, ενώ μέχρι στιγμής η κυριότητα αφορούσε το 55%».

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης διερωτήθηκε «πώς θα προσελκύσουμε νέους επενδυτές, όταν διώκονται ακόμη και αυτοί που τώρα υπάρχουν; Ποια μηνύματα αξιοπιστίας στέλνει η κυβέρνηση προς επίδοξους επενδυτές, όταν φέρνει ένα νομοθέτημα και με αναδρομική ισχύ αφαιρεί στους ήδη υπάρχοντες δικαιώματα;» και προσέθεσε: Αντί να δημιουργήσετε τις συνθήκες για ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, επεμβαίνετε διαρκώς, προς όφελος του τάδε, ή του δείνα ιδιώτη και μεταλλάσσετε τους όρους δραστηριοποίησης. Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε ότι η ίδια λογική των εξυπηρετήσεων διέπει το σύνολο του νομοσχεδίου υπογραμμίζοντας:

«Φέρνετε άρθρο για την ελαστικοποίηση των κανόνων και των όρων αδειοδότησης των χειριστών μηχανημάτων έργου. Με την πρότασή σας, ανειδίκευτοι εργάτες θα έχουν τη δυνατότητα να χειρίζονται φορτία 2,5 τόνων, χωρίς καμία προϋπηρεσία, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς καμία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Και εδώ, ένα είναι το ερώτημα: Ποιά είναι η σκοπιμότητα της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας; Πρέπει να απαντήσετε, κ. Υπουργέ και στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Χειριστών, ο οποίος ανέφερε, ότι συναντηθήκατε και είπατε ότι δέχεστε πιέσεις, αλλά, όσο είστε εσείς Υπουργός, δεν θα αλλάξει το πλαίσιο. Οι πιέσεις πιάσανε τόπο, ή λέει ψέματα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειριστών;»

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο άρθρο, μέσω του οποίου δίδεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα στο Ι.Ο.Β.Ε. να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.:

«Πρόκειται για ξεκάθαρη στρέβλωση, η οποία συντηρείται για τρίτο χρόνο, καθώς η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 2020 με το ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π. […] Η παροχή δυνατότητας στο Ι.Ο.Β.Ε. για χρηματοδότηση από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. αλλοιώνει πλήρως την έννοια της επιστημονικής έρευνας. Οι μελέτες, τις οποίες διεξάγει, είναι σε παντελώς διαφορετική κατεύθυνση, ενώ στερούνται και πόροι που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε όντως επιστημονική έρευνα. Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ιδρύθηκε το 2016 από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επί υπουργίας Κώστα Φωτάκη, με στόχο την αναχαίτιση του brain drain και με εργαλείο τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής επιστημονικής αξίας. Τα αποτελέσματα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά. Προκήρυξη έργων συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 200 εκ. ευρώ, εκ των οποίων προέκυψαν πάνω από 1.300 δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, μονογραφίες και διδακτορικές διατριβές. Συνεπώς, γιατί η Κυβέρνηση τορπιλίζει το εν λόγω σημαντικότατο έργο και στερεί πόρους από το οικοσύστημα των Ελλήνων ερευνητών χάριν της χρηματοδότησης μη επιστημονικών μελετών, οι οποίες αφορούν κυρίως σε προτάσεις πολιτικής

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στο ΣΚΑΪ: «Η Ν.Δ. παίζει τζόκερ με την κοστολόγηση του προγράμματός της!»

Στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα», με τον Γιώργο Αυτιά, εμφανίστηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, παραθέτοντας τις θέσεις του κόμματός του για την οικονομία. Όπως αρχικά τόνισε ο κ. Σαρακιώτης: «Ο...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. απευθύνεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ενώ η Ν.Δ. σε 5-6 επιχειρηματικούς κολοσσούς»

Τις θέσεις του κόμματός του για τη φορολογική πολιτική ανέπτυξε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την παρουσία του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου....

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, εμφανίστηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, συζητώντας για το θέμα των προγραμματικών προτάσεων των...

Διαβάστε Περισσότερα