28/06/2021

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Η μεθοδευμένη απαξίωση των ΕΛ.ΤΑ. στη Φθιώτιδα βαπτίζεται “εκσυγχρονισμός” από τον Υπουργό»

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Σαρακιώτη για τη δραματική κατάσταση των ΕΛ.ΤΑ. στο νομό της Φθιώτιδας. Αφορμή της νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Βουλευτή Φθιώτιδας ήταν η αποφυγή από πλευράς της Κυβέρνησης της Ν.Δ. να δώσει συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις για τα συνεχιζόμενα προβλήματα των ΕΛ.ΤΑ., παρά τις αντίστοιχες ερωτήσεις και αναφορές του κ. Σαρακιώτη για το συγκεκριμένο θέμα το προηγούμενο διάστημα. Όπως επεσήμανε αρχικά ο κ. Σαρακιώτης:

«Η κατάσταση στις υπηρεσίες και στα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. στην Π.Ε. Φθιώτιδας εξαιτίας των χειρισμών και των μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης, έχει φθάσει στο απροχώρητο. Με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχω μεταφέρει την αγανάκτηση των πολιτών, των φορέων και της Αυτοδιοίκησης για την υποβάθμιση των ΕΛ.ΤΑ.».

Εν συνεχεία, αφού υπενθύμισε ορισμένες ενδεικτικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του για την κατάσταση των ΕΛ.ΤΑ. στη Φθιώτιδα, οι οποίες προέκυψαν λόγω της ανησυχίας και της απόγνωσης καθώς και μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και αυτοδιοικητικών φορέων, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε:

«Οι απαντήσεις του Υπουργείου είναι “καρμπόν” και όλες καθησυχαστικές, αλλά εκτός πραγματικότητας αφού αναφέρονται σε “διασφάλιση της εξυπηρέτησης των κατοίκων”. Μάλιστα, ως αιτία των προβλημάτων αναφέρεται η “μεγάλη πτώση του όγκου της αλληλογραφίας”! Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβη ακριβώς το αντίθετο! Υπάρχουν και οι κατηγορίες του Προέδρου των εργαζομένων των ΕΛ.ΤΑ., ο οποίος αναφέρεται σε “φωτογραφικές και ρουσφετολογικές προσλήψεις στα καταστήματα”. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον τόσο στις πόλεις όσο και στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η ανάγκη παρουσίας των ταχυδρόμων είναι πολύ μεγάλη. Η απαξίωση συνεχίζεται και ρωτώ ξανά: Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, προκειμένου να εκλείψουν τα φαινόμενα διάλυσης των ΕΛ.ΤΑ.; Τι σκοπεύει να πράξει με τα σενάρια απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης των ΕΛ.ΤΑ.; Θα προχωρήσει σε διερεύνηση των καταγγελιών για τον τρόπο στελέχωσης των καταστημάτων στη Φθιώτιδα;»

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Στύλιος απέδωσε την ευθύνη σε αποφάσεις… του 2016, με τον κ. Σαρακιώτη να απαντά:

«Έως το 2019 δεν υπήρχαν αυτά τα μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται τα εν λόγω φαινόμενα. Για παράδειγμα, στην Ελάτεια δε γίνεται διανομή των συντάξεων στα σπίτια των ηλικιωμένων, παρά το γεγονός ότι παρακρατούνται 3 ευρώ από τις συντάξεις γι’ αυτό το σκοπό. Οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας αναγκάζονται, γι’ αυτό το λόγο, να μεταβαίνουν σε ένα χώρο, που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας και λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο, και να συνωστίζονται με 38 βαθμούς περιμένοντας να λάβουν τις συντάξεις τους. Αυτό δε συνέβαινε ούτε το 2018 ούτε το 2019. Επίσης, υπάρχουν πολλοί ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί νερού και ρεύματος σε δεκάδες πόλεις και χωριά της Φθιώτιδας λόγω των καθυστερήσεων των ΕΛ.ΤΑ. και ρωτώ: Κάποιος που χάνει τη νόμιμη έκπτωση όταν καταβάλλει εμπρόθεσμα το αντίτιμο του λογαριασμού, που θα αναζητήσει αυτά τα ποσά; Στο Δήμο Δομοκού υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, επειδή οι λογαριασμοί φθάνουν καθυστερημένοι στους δημότες, με ευθύνη της Κυβέρνησης. “Σκοτώνονται” οι δύο δημοτικοί συνδυασμοί επειδή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Στο κατάστημα του Δομοκού εργάζονται δύο μόνιμοι υπάλληλοι και μία συμβασιούχος και με αφορμή το πρόγραμμα καλοκαιρινών αδειών, έχει προταθεί στη συμβασιούχο υπάλληλο να αναλάβει χρέη προϊσταμένου. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει! 34 χωριά του Δήμου Δομοκού εξυπηρετούνται από έναν ταχυδρόμο. Στη Μακρακώμη, στη Σπερχειάδα, στη Μαλεσίνα, στην Αταλάντη, οι επαγγελματίες πηγαίνουν στα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. και ψάχνουν μόνοι τους να βρουν τα δέματά τους! Στη Δυτική Φθιώτιδα, επίσης υπάρχει ένας ταχυδρόμος για 48 χωριά! Σε πολλά χωριά, οι συντάξεις του Πάσχα καταβλήθηκαν… μετά το Πάσχα. Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι οι πολίτες σήμερα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των ΕΛ.ΤΑ.; Είναι “απόλαυση” οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί και η μη διανομή των συντάξεων

Δείτε εδώ το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα