15/06/2022

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Και στη ΛΑΡΚΟ συνεχίζετε την πολιτική σας: Ρουσφέτια, χρέη, απαξίωση»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε κυβερνητική τροπολογία για την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης:

«Δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση ότι μας εκπλήξατε με αυτή σας τη μεθόδευση. Δεν περιμέναμε άλλωστε τίποτα καλύτερο από τη Ν.Δ., η οποία διαχρονικά ακολουθεί την ίδια στρατηγική σχετικά με τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ε.Ε.. Πάντοτε κάνετε τα ίδια: Ρουσφέτια, κακοδιαχείριση, χρέη, εγκατάλειψη». Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι οι ευθύνες για την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ έχουν ονοματεπώνυμο τονίζοντας ότι:

«Το 2006-2007 με τη συμφωνία των “αρίστων” για το hedging, που οδήγησε στην απώλεια εσόδων ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου, για τρία χρόνια η εταιρεία πουλούσε την παραγωγή της 60% φθηνότερα. Την ίδια περίοδο με πολιτική απόφαση τριπλασιάζετε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και την καθιστάτε αυτομάτως με μια απόφασή σας μη ανταγωνιστική. Ακολούθως, το 2008, ο τότε Διοικητής κ. Θεόδωρος Σκρέκας, πατέρας του σημερινού Υπουργού Ενέργειας, προσέλαβε στη ΛΑΡΚΟ όλη την οικογένεια της συζύγου του Υπουργού, μέχρι και τον συνταξιούχο χωροφύλακα πατέρα της. Κανένας άριστος δε χάνεται! Και να ήταν μόνο αυτό… Ζημίες για την εταιρεία το 2008: 116 εκ. ευρώ. Το 2009: 105 εκ. ευρώ. Και τί έκανε ο πατέρας Σκρέκας τότε για την εν λόγω κατάσταση; Απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων! Και έρχεται σήμερα ο υιός να συνεχίσει το “έργο” προσυπογράφοντας αυτή τη φορά την απόλυση ΟΛΩΝ των εργαζομένων όχι μόνο μερίδας αυτών».

Εν συνεχεία, απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε: «Όταν, το 2014, δημοσιεύτηκε η καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, τί κάνατε κ. Υπουργέ; Εκπονήσατε σχέδιο για τη διάσωση της εταιρείας; Εννοείται πως όχι! ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ κι άλλα ρουσφέτια… 160 προαγωγές και 297 προσλήψεις! Σήμερα το “όραμά” σας για τη ΛΑΡΚΟ υλοποιείται στο ακέραιο. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 40%, την περικοπή δώρων και επιδομάτων, την πλήρη εγκατάλειψη του εργοστασίου, τη μείωση της παραγωγικής διαδικασίας με συνέπεια των παραγωγική απαξίωση της εταιρείας έρχεστε να ολοκληρώσετε το σχέδιο σας με την απόλυση ΟΛΩΝ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μεθοδεύσατε χτες τη λήψη απόφασης από την πλευρά των εργαζομένων για τη συναίνεση στην τροπολογία και αποτύχατε. Προσπαθείτε διαρκώς να διασπάσετε το μέτωπο των εργαζομένων, σας έχουν καταλάβει».

Όπως σημείωσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας για τις τρέχουσες εξελίξεις: «Από τις υποσχέσεις για περισσότερες θέσεις εργασίας βρισκόμαστε πλέον στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με μια τροπολογία. Να η ουσία της πολιτικής της Ν.Δ. ενόψει εκλογών… Με πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, θα προχωρήσει ο εκκαθαριστής στις προσλήψεις… Όποιος ήταν “καλό παιδί” και δεν πήγαινε στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, μπήκε στα “χαρτάκια” και στα “τεφτέρια” και θα προσληφθεί. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι τιμές του νικελίου καταγράφουν άνοδο ρεκόρ. Όταν η ημερήσια χρηματιστηριακή τιμή έφτασε τις 100.000$ ανά τόνο με αποτέλεσμα το πρωτοφανές κλείσιμο των χρηματιστηριακών πράξεων για μια εβδομάδα, εσείς αποφασίζατε να διακόψετε ουσιαστικά την παραγωγική διαδικασία. Όταν επιβάλλονται, μετά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία κατέχει το 12% της παγκόσμιας αγοράς του συγκεκριμένου προϊόντος, η Ν.Δ. επιλέγει να απολύσει όλους τους εργαζομένους. Ούτε σκέψη να εκμεταλλευτούμε τις κυρώσεις για ένα προϊόν, το οποίο εμείς είμαστε εκ των ελαχίστων που παράγουμε».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι: «Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται κοινωνικά πακέτα. Εργασία χρειάζονται. Να παράγουν όπως αυτοί γνωρίζουν, όχι να παίρνουν επιδόματα. Πάρτε πίσω την τροπολογία και για μια έστω φορά κάντε κάτι διαφορετικό… Πρωτοτυπήστε… Εργαστείτε με στόχο τη διάσωση της εταιρείας, το καλό της περιοχής και όχι τα ρουσφέτια σας».

Αρχείο δελτίων τύπου

Στη Βουλή έφερε το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αμφίκλεια ο Γ. Σαρακιώτης

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την αιφνίδια απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι του ποινικού λαϊκισμού»

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλλαγές στο ποινικό και δικαστικό σύστημα της χώρας μας στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα σχολίασε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής...

Διαβάστε Περισσότερα

«Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στη Σόφια»

Στη Σόφια της Βουλγαρίας για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να...

Διαβάστε Περισσότερα