27/09/2021

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Με ευχές και προσευχές δε λύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας»

«Καλωσορίζουμε την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, στην πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα των αυξημένων τιμών και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Καλώς ήλθατε λοιπόν κι ας αργήσατε να το αντιληφθείτε κάποιους μήνες». Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την ενέργεια, ζητώντας ταυτόχρονα να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, κατά την τοποθέτησή του ο Βουλευτής Φθιώτιδας, τόνισε το μείζον πρόβλημα των υπέρογκων αυξήσεων στις ζωοτροφές, πράγμα για το οποίο είχε κατατεθεί σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση από τον περασμένο Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Αναδεικνύουμε το ζήτημα της ακρίβειας και των υπέρογκων αυξήσεων από την αρχή του τρέχοντος έτους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, κοινοβουλευτική, επίκαιρη ερώτηση για τις αυξήσεις στις ζωοτροφές. Ουσιαστικά διπλασιασμό των τιμών των ζωοτροφών η οποία και απαντήθηκε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι ευθύνεται η Κίνα και η κλιματική αλλαγή. Κουβέντα από την Υπουργό για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε το πρόβλημα».

«Είχαμε καταθέσει στα τέλη της Άνοιξης, Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κοινοβουλευτική ερώτηση για τις αυξήσεις των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο. Ένας κλάδος ο οποίος είχε πληγεί βάναυσα τα χρόνια των μνημονίων. Και εκεί καμία απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία, καμία διάθεση για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να υπάρξει μία ανάσχεση του κύματος των αυξήσεων».

Αμφισβητώντας το αν έχει έστω και ελάχιστη επαφή με τα προβλήματα των πολιτών η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε:

«Αναρωτιέμαι εάν έχετε επαφή με την κοινωνία. Αν μπαίνετε σε κάποιο σούπερ μάρκετ, σε κάποιο κρεοπωλείο, ώστε να σας ενημερώσουν για τα ζητήματα αυτά και την αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Από ότι φαίνεται με την κοινωνία δεν έχετε επαφή και αναρωτιέμαι αν αντίστοιχα με τους επιχειρηματίες έχετε επαφή. Ας πούμε με τους επιχειρηματίες στον ενεργειακό κλάδο. Ούτε με αυτούς συζητάτε;», ενώ προσέθεσε λέγοντας:

«Και έρχομαι σε συνέντευξη του κ. Μυτιλιναίου προ ημερών, ο οποίος αναφέρει: τέλεια καταιγίδα οι ανατιμήσεις στην ενέργεια. Και τι κάνετε εσείς; Στην καταιγίδα κρατάτε ομπρέλα. Και τι τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας; Η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από το 1,60 ευρώ που πωλείται σήμερα, να έχει αυξηθεί στα 7 ευρώ. Είμαστε στο έλεος του χειμώνα… και εσείς μιλάτε για μία επιδότηση των νοικοκυριών, ύψους 9 ευρώ!!!»

Απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, αναρωτήθηκε:

«Δε διαβάζετε ούτε την “Καθημερινή”; Ορίστε άρθρο της όπου γίνεται αναφορά σε ημερίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και αναφέρεται: Τραγικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα του ενεργειακού κόστους και των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας” Πώς απαντάτε; Άκουσα τον Πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, να εύχεται και να ελπίζει και να πιστεύει ότι το κύμα της αύξησης των τιμών θα λήξει τους επόμενους μήνες. Με ευχές και προσευχές δε λύνονται τα ζητήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης, τόνισε τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, τις οποίες και διατύπωσε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, οι οποίες ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν:

  • τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο στα κατώτερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Φθιώτιδας, επεσήμανε ότι:

«Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων θα καταφέρει να κρατήσει ζωντανές τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας»

Τέλος, αναφερόμενος στις καλές πρακτικές και τις παρεμβάσεις άλλων χωρών, ο κ. Σαρακιώτης, δήλωσε:

«Αν δε θέλετε να ακούσετε εμάς, δείτε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Δείτε τι συμβαίνει στην Κύπρο, έχετε κάνει και μεταγραφή πρόσφατα, μπορείτε να τη ρωτήσετε, όπως και στην Ισπανία. Η αδιαφορία σας και η αδράνεια σας πλήττει ολόκληρη την ελληνική οικονομία και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Συνεχίζεται για 2η τετραετία η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τη Ν.Δ.»

Αναφορικά με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου από τους Βουλευτές της Ν.Δ. και μόνο, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, τονίζοντας ότι «η απορρύθμιση και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων συνεχίζεται σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο Open: «Η μαζική προσέλευση 150.000 μελών προσέδωσε νέα δυναμική στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως αρχικά ανέφερε σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel: «Στην...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη-Χαρίτση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού κατέθεσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας...

Διαβάστε Περισσότερα