09/07/2021

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Νέο-τιμωρητισμός για τους πολλούς και προνομιακή μεταχείριση για το οικονομικό έγκλημα»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας αρχικά την ευκαιρία να αναφερθεί στην κριτική της Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, όταν η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έφερε προς ψήφιση Βουλή το νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όπως σημείωσε ότι:

«Και τι δεν είχαμε ακούσει τότε από τη Νέα Δημοκρατία, τόσο εμείς ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιχάλης Καλογήρου. […] Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα αναφερόταν σε “σκανδαλώδεις διατάξεις” και σε “ανοχή σε όσους ευτελίζουν την έννοια του ασύλου”. Μάλλον, για αυτό το λόγο ήρθε στη συνέχεια και κατάργησε συνολικά το άσυλο. Επειδή προφανώς ήθελε να “προστατεύσει” την έννοια και την ακαδημαϊκή παράδοση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στα Πανεπιστήμια, όπως αυτή θεωρείται αυτονόητη ήδη από τον 19ο αιώνα και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης […] Η ίδια ακριβώς ρητορική επαναλήφθηκε αναφορικά και με τα υπόλοιπα σημεία του Ποινικού Κώδικα, καθώς η Νέα Δημοκρατία δε θέλησε τότε να συμβάλλει ουσιαστικά στην – αναγκαία μετά από 70 χρόνια – αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, την οποία και χαιρέτησε ολόκληρος ο νομικός κόσμος, αλλά έδωσε προτεραιότητα στη μικροπολιτική και στις μικροκομματικές σκοπιμότητες, προκειμένου να καλλιεργήσει ένα αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας στους πολίτες».

Εν συνεχεία, αφού συνόψισε ορισμένα από τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον τομέα της Δικαιοσύνης, όπως η αύξηση της πραγματικά εκτιμένης ποινής από το 1/3 στα 2/5 και του ελάχιστου χρόνου ισόβιας κάθειρξης από τα 15 στα 16 έτη, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι:

«Η Ν.Δ. δε θέλησε να μείνει στην ουσία ούτε να αναφερθεί στα ζητήματα, που πραγματικά απασχολούσαν τους πολίτες εκείνη την περίοδο. Αντιθέτως, μετέτρεψε σε επίσημη γραμμή της την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων».

Όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, σε αντίθεση με την ορθή νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στη σημερινή Κυβέρνηση της Ν.Δ. παρατηρείται:

«Μία άρον άρον προσθήκη μελών στην Ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, προκειμένου να δικαιολογηθούν προειλημμένες αποφάσεις του κομματικού ακροατηρίου και όχι των εξειδικευμένων επιστημόνων. Μία άνευ όρων παράδοση και απόλυτη υποταγή στις “σειρήνες του νέο-τιμωρητισμού”, όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. “Νέο-τιμωρητισμός”, ο οποίος βέβαια δεν ισχύει για όλους, καθώς με το παρόν νομοθέτημα μειώνονται οι ποινές και τα πρόστιμα για “ξέπλυμα” χρήματος, κόντρα στο πνεύμα του Άρθρου 5 της Οδηγίας 2018/1673, η οποία προτρέπει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της επαρκούς τιμωρίας κατά τρόπο “αποτελεσματικό, αναλογικό και αποτρεπτικό” όλων των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και εκείνων της υποβοήθησης και συνέργειας, ηθικής αυτουργίας και απόπειρας νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. “Νέο-τιμωρητισμός” για τους πολλούς, αλλά όχι για τους λίγους, που αφήνουν ανεξίτηλο αρνητικό αποτύπωμα στο δημόσιο συμφέρον».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με δύο λόγια “Business as usual”»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα που καταγράφονται με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τοποθετήθηκε (27/7) ο Βουλευτής...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Καίριο πλήγμα για τη Στυλίδα το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς – Υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική της Ανατολικής Φθιώτιδας»

Αν αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομικών το πλήγμα που θα δημιουργήσει η διαφαινόμενη αναστολή της λειτουργίας του τραπεζικού υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην αναπτυξιακή προοπτική της Στυλίδας και της Ανατολικής Φθιώτιδας, τι προτίθεται να πράξει...

Διαβάστε Περισσότερα

Αλ. Χαρίτσης – Γ. Σαρακιώτης και 54 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Βορά στις υπέρογκες αυξήσεις σειράς προϊόντων οι Έλληνες πολίτες με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας»

       Να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια και τις υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου καθώς και να μεριμνήσουν για την αυστηρή εποπτεία της αγοράς, καλούν την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο Επίκαιρης...

Διαβάστε Περισσότερα