20/01/2022

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Πρωταθλητές στην ακρίβεια με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης περί του δικαίου ανταγωνισμού τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης. Αναφερόμενος στα ζητήματα λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Λειτουργεί ομαλά ο ανταγωνισμός στη χώρα μας σήμερα; Υφίσταται αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών, στήριξης των εισοδημάτων τους και λογοδοσίας όσων προβαίνουν σε αθέμιτες πρακτικές και αισχροκερδούν εις βάρος τους; Προφανώς όχι, καθώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. «έχει προσπαθήσει σκληρά» για την αποσάθρωση κάθε ρυθμιστικού μηχανισμού και τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά, με πρώτο και κυριότερο τον «Πρωταθλητισμό», που κάνει η χώρα μας στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Είμαστε πρώτοι πανευρωπαϊκά στην αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, σε ποσοστό 22% και πρώτοι στη νέα αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο, κατά 16%».

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απέδωσε «θερμά συγχαρητήρια» στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη σημειώνοντας:

«Μας λέγατε για «παγκόσμιο φαινόμενο», αλλά στη χώρα μας διαπιστώνεται δυσμενής μεταβολή της σχετικής θέσης της. Από εκεί που, επί 40 χρόνια, βρισκόμασταν στο μέσο όρο, επί Κυριάκου Μητσοτάκη είμαστε «Πρωταθλητές» στις αυξήσεις τιμών. Μας λέγατε για «παροδικό φαινόμενο», αλλά μόλις χθες δημοσιεύτηκαν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες “οι τυπικές τιμές δεκαετίας του φυσικού αερίου δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα πρότερα επίπεδα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής φυσικού αερίου αναμένεται περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες […] Αντιστοίχως θα κινηθούν και οι τιμές ηλεκτρισμού”. Αυτό εννοούσατε ως «παροδικό φαινόμενο», κύριε Υπουργέ; Μήπως θα έπρεπε να κάνετε λιγότερες δηλώσεις, να βγάζετε λιγότερες selfie και να ενεργείτε περισσότερο; Γιατί όσο η Κυβέρνηση κοιμόταν «ήσυχη» και παρέμενε αδρανής, οι ανατιμήσεις κάλπαζαν και πλήττουν καίρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.»

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι:

«Σας είχαμε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου έγκαιρα, αλλά η απάντηση του τότε Υπουργού Ενέργειας κ. Χατζηδάκη το Δεκέμβριο του 2020 ήταν μνημειώδης: “Δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να αυξηθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος”, ενώ είχε προηγηθεί άλλη δήλωσή του το Σεπτέμβριο του 2019, όταν πανηγυρίζατε ότι “σώσατε τη Δ.Ε.Η.” λέγοντας ότι: “Κάνουμε τη μεταρρύθμιση στη Δ.Ε.Η. και θα πληρώνουμε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα!” Τέτοια αποτυχία πρόβλεψης, παθητική στάση απέναντι στα προβλήματα και έλλειψη προετοιμασίας ούτε όταν μιλούσατε για το “τελευταίο μίλι” στη διαχείριση της πανδημίας..! Ή όπως όταν προέβλεπε ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης ότι θα υπάρξει “αποκλιμάκωση στο κύμα ανατιμήσεων μετά το Δεκέμβριο του 2021” και διαβάζω μόλις χθες, 19 Γενάρη: “Νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής βάζουν “φωτιά” στα ράφια των σούπερ μάρκετ”».

Όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφορικά με τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί Κυβέρνησης Ν.Δ.:

«Η αντιμετώπιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη σημερινή Κυβέρνηση περιλαμβάνει απομάκρυνση των «μη αρεστών» αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σαν να ήταν αυτή η προτεραιότητά σας εν μέσω θέρους του 2019, παροπλισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε επίπεδο εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού και καταπάτηση κάθε έννοιας ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αν και η ευαισθησία σας για τις Ανεξάρτητες Αρχές φάνηκε μέσω των κουμπάρων, του κ. Γεωργιάδη στην ΕΑΑΔΗΣΥ και του κ. Μητσοτάκη στην ΕΑΔ. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης προσπάθησε να δώσει έστω μια απάντηση επί του συγκεκριμένου, αλλά άφησε με αυτόν τον τρόπο έκθετο τον Πρωθυπουργό».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε, όσον αφορά τη στάση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία επί του σχεδίου νόμου, ότι:

«Επί της αρχής, θεωρούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο συνιστά κακή ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και μάλιστα, με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους, καθώς το Φεβρουάριο του 2021 έληγε η σχετική προθεσμία. Τονίζουμε την «κακή ενσωμάτωση», καθώς πρόκειται για νομιμοποίηση της μεθόδευσης, την οποία διαπράξατε το 2019, με την απομάκρυνση των επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού επινοώντας ασυμβίβαστο μετά το διορισμό τους και πριν φυσικά τη λήξη της νόμιμης θητείας τους. Και έρχεστε σήμερα να παραλείψετε ολοσχερώς τη διάταξη του άρθρου 4, παράγραφοι 3 και 4 της Οδηγίας, η οποία διασφαλίζει την ανεξαρτησία των εθνικών αρχών Ανταγωνισμού και τονίζει ρητά ότι οι προϋποθέσεις παύσης και διορισμού πρέπει να ορίζονται εκ των προτέρων στην εθνική νομοθεσία».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΕΡΤ: «Πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος: Η νέα εξαπάτηση των πολιτών από τη Ν.Δ.»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις νέες...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα