02/04/2022

Γ. Σαρακιώτης στον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών: «Το επιχειρείν σε αδιέξοδο – Η Κυβέρνηση σε βέρτιγκο»

«Οι επιπτώσεις των υπέρογκών αυξήσεων στην επιχειρηματικότητα, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται είτε ως κάτι το οποίο μπορεί να κρύβεται κάτω από ένα επικοινωνιακό χαλί, είτε ως κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποσπασματικό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης στη φετινή εκδήλωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, που διοργανώθηκε στη Λάρισα (31/3) όπου και παρέστη ως εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και του Προέδρου του, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του ο κ. Σαρακιώτης περιέγραψε το ζοφερό τοπίο, στις προκλήσεις του οποίου, καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει η ελληνική βιομηχανική παραγωγή, σημειώνοντας ότι:

«Σήμερα, το 88% των επιχειρήσεων έχει δεχθεί αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%. Οι αυξήσεις, που παρατηρήθηκαν ήδη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους στα τιμολόγια ενέργειας έχουν αυξήσει τις τιμές των πρώτων υλών σε 1 στις 3 επιχειρήσεις, τις τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων σε 1 στις 4 επιχειρήσεις και τις δαπάνες μεταφοράς των προϊόντων σε 1 στις 5 επιχειρήσεις, ενώ σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία 57%, έχουν ήδη προβεί σε μετακύλιση των βαρών στους καταναλωτές»

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε ότι θα μπορούσαν ήδη να έχουν υλοποιηθεί οι σχεδιασμοί του παρελθόντος που θα ελάφρυναν σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό το επαχθές ενεργειακό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι επιχειρήσεις, επικαλούμενος το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο αφορούσε τους επιχειρηματίες και τη βιομηχανία, χωρίς ακόμη σήμερα να υπάρχει κανένα τέτοιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης, υπενθύμισε αναλυτικά το έργο που είχε παραχθεί επί διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  • «Εκπονήσαμε την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, στοχεύοντας στην αντιστροφή της αποβιομηχάνισης, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.»
  • «Δημιουργήσαμε ένα νέο νομοθετικό οπλοστάσιο τότε, τους νόμους 4442/2016 και 4512/2018 για την απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων»
  • «Προβήκαμε στη θέσπιση ενός ουσιαστικού Αναπτυξιακού Νόμου, του Ν. 4399/2016 ο οποίος και απέδωσε 258 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 45,8% και το κυριότερο 17.308 νέες θέσεις εργασίας, την ώρα που ο προηγούμενος, αυτός του 2011, απέδωσε 1.276 επενδύσεις, φορολογικές απαλλαγές ύψους 15% και μόλις 6.167 νέες θέσεις εργασίας».
  • «Θεσπίσθηκαν φορολογικά, οικονομικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε οργανωμένους χώρους υποδοχής»
  • «Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου για τη Βιομηχανία, ως αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων στον δευτερογενή τομέα»
  • «Προχωρήσαμε για πρώτη φορά στην καταγραφή όλων των Άτυπων Βιομηχανικών Περιοχών, ενώ εξήχθησαν συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά συμπεράσματα για τις ανάγκες ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πάρκων στην ελληνική επικράτεια.»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στην προσδοκώμενη επίδραση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών πόρων, όπως το ΕΣΠΑ 2021-2027, τονίζοντας ότι: «πρόκειται για μία χρυσή και ίσως μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας και θα πρέπει να μετατραπεί σε εργαλείο με μακροβιότερο χαρακτήρα», καθώς και στην πρόταση του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση μίας ειδικής διακομματικής, κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος την εποπτεία, τη συνεχή αξιολόγηση και τον έλεγχο διάθεσης αυτών των πόρων.

Παρακάτω ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αρχείο δελτίων τύπου

Στη Βουλή έφερε το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αμφίκλεια ο Γ. Σαρακιώτης

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την αιφνίδια απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι του ποινικού λαϊκισμού»

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλλαγές στο ποινικό και δικαστικό σύστημα της χώρας μας στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα σχολίασε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής...

Διαβάστε Περισσότερα

«Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στη Σόφια»

Στη Σόφια της Βουλγαρίας για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να...

Διαβάστε Περισσότερα