23/07/2022

Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΪ: «“TurkAegean”: Ό,τι δεν κερδίζει ο Ερντογάν με τα όπλα, το κερδίζει με την οικονομική διπλωματία»

Στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις του αναφορικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ελληνική εξωτερική πολιτική. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με τον ελληνικό εναέριο χώρο είναι εξόχως προκλητικές, ανιστόρητες και κόντρα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ευελπιστούμε ότι θα λάβουν την αναγκαία διπλωματική απάντηση. Όμως, το ερώτημα είναι: Τι κάνουμε εμείς; Το 2019, για πρώτη φορά, ελήφθησαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από πλευράς της Ε.Ε. για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, χάρη στις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Με απόφαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ., οι εν λόγω κυρώσεις δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη στη Βουλή ότι δεν είναι στρατηγική μας η εφαρμογή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Όταν έχεις ένα εργαλείο, όπως αυτό των κυρώσεων, αλλά δεν το χρησιμοποιείς κατά του Ερντογάν, τον οποίο “πονούν” οι οικονομικές κυρώσεις, είναι βέβαιο ότι εν συνεχεία θα αποθρασυνθεί όπως και συνέβη τελικά».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις όσον αφορά τον αγωγό EastMed, υπογραμμίζοντας ότι:

«Παραχωρήσαμε τα πάντα στους Αμερικανούς, παραχωρήσαμε επ’ αόριστον τις βάσεις, αλλά την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ήραν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed, έναν αγωγό για τον οποίο δεν εργάστηκε μόνο η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επί 4,5 έτη, αλλά εργάστηκαν τόσο προηγούμενες Κυβερνήσεις όσο και επί 1 έτος η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η Υφυπουργός Εξωτερικών κα Νούλαντ δήλωσε ότι “παγώνει ο EastMed για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην Τουρκία” και η ελληνική πλευρά δεν απαντά καθόλου. Ούτε κουβέντα για ένα στρατηγικό έργο, για το οποίο εργάστηκαν τρεις ελληνικές κυβερνήσεις και θα αναβάθμιζε ενεργειακά και γεωπολιτικά τη χώρα».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε τους «ύμνους» των στελεχών της Ν.Δ. στη συνεργασία της Lockheed Martin με την Ε.Α.Β., υπενθυμίζοντας ότι:

«Με τη Lockheed Martin, η Ε.Α.Β. συνεργάζεται πάρα πολλά χρόνια. Η Ε.Α.Β. είχε παγκοσμίως τα αποκλειστικά δικαιώματα κατασκευής μερών του αεροσκάφους F16, αλλά αυτό το προνόμιο χάθηκε το 2021. Άρα, ποια ακριβώς “βελτίωση της συνεργασίας με τη Lockheed Martin” διαφημίζουν τα στελέχη της Ν.Δ.;»

Κλείνοντας και αφού εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι «η Τουρκία παίζει ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι σε ολόκληρο τον κόσμο και μεσολαβεί στη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας», ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι:

«Ό,τι δεν κερδίζει ο Ερντογάν με τα όπλα, χάρη στο αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το κερδίζει με την οικονομική διπλωματία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: “Τουρκικό Αιγαίο” (TurkAegean)».

Αρχείο δελτίων τύπου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Νερό και απορρίμματα το νέο λάφυρο των ιδιωτών με σφραγίδα Ν.Δ.»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Στην Κύπρο για τη διευρυμένη συνεδρίαση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ο Γιάννης Σαρακιώτης

Στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα