Κύριε Σαρακιώτη, η πανδημία συνεχίζει να είναι παρούσα με πολλά κρούσματα και αρκετούς νεκρούς ανά εβδομάδα. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχουν ευθύνες της Κυβέρνησης για αυτό;
Η «μαύρη πρωτιά» της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τους θανάτους λόγω Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός. Ξεπεράσαμε δυστυχώς τους 15.000 νεκρούς και οι αντικαταστάσεις όλων όσων είχαν την ευθύνη της αντιμετώπισης της πανδημίας, πλην του κ. Μητσοτάκη, συνιστούν την πλέον σαφή παραδοχή αποτυχίας της Κυβέρνησης της Ν.Δ.. Οι κ.κ. Κικίλιας και Χαρδαλιάς μετακινήθηκαν σε άλλα Υπουργεία, ο κ. Κοντοζαμάνης αποπέμφθηκε, ο κ. Αρκουμανέας παραιτήθηκε και η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει αφεθεί στον «αυτόματο πιλότο».
Από την πρώτη στιγμή, εστάλησαν αντιφατικά μηνύματα προς τους πολίτες με τις βόλτες του «ανέμελου» Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και τις κομματικές μαζώξεις εν μέσω καραντίνας στην Ικαρία, όπως και με την εργαλειοποίηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων. Ουδείς μπορεί να λησμονήσει τις προκαταβολικές αποφάσεις Υπουργών, πριν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, αλλά και τις προκλητικές παρεμβάσεις τους – όπως εκείνη του κ. Γεραπετρίτη – με σκοπό τη λήψη αποφάσεων με επιστημονικοφανή μανδύα στα «μέτρα της Κυβέρνησης». Η επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης της Ν.Δ. δε μπορεί να κρύψει πλέον και μόνο την ανεπάρκειά της. Άλλωστε, είχαν προηγηθεί η εγκατάλειψη του Ε.Σ.Υ. χωρίς ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές, η οποία επιτείνεται λόγω των τρεχουσών αναστολών εργασίας, ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει το τρίπτυχο «εκτεταμένοι έλεγχοι – αξιόπιστη ιχνηλάτηση – επιτάχυνση εμβολιασμών», που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και η επιστημονική κοινότητα έθεσαν εξ αρχής ως αναγκαία προϋπόθεση ταχείας εξόδου από την πανδημία.
Αναφερθήκατε στην αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού. Δεν είναι, όμως, εν μέρει και ευθύνη των πολιτών;
Δεν είναι δυνατόν κάθε ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα να το καρπώνεται ο κ. Μητσοτάκης και για τις αποτυχίες να ευθύνονται πάντοτε οι πολίτες. Τη μία φορά ευθύνονταν οι νέοι, την άλλη οι ιατροί και οι νοσηλευτές και την επόμενη οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης και αναρωτιέμαι: Κυβέρνηση δεν έχει η χώρα; Σε άλλα κράτη, με κοινά χαρακτηριστικά με εμάς όπως η Πορτογαλία όπου το 85% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι πολίτες είναι «σοβαροί» ενώ εμείς είμαστε «ανώριμοι»; Η Ισπανία, πώς έχει καταφέρει να επιτύχει ποσοστό 78% εμβολιαστικής κάλυψης; Από τις εν λόγω περιπτώσεις ας παραδειγματιστεί η Κυβέρνηση και ας πάψει να θεωρεί τους πολίτες «υπεύθυνους» για τη δική της αδράνεια και ανικανότητα.
Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι δεν ψηφίσατε τη Συμφωνία με τη Γαλλία για μικροκομματικούς λόγους. Τι απαντάτε σε αυτό;
Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες κυριαρχούν αποκλειστικά στη δράση των στελεχών της Ν.Δ., κάτι που φάνηκε στο πρόσφατο παρελθόν μέσω της στάσης τους στο ζήτημα της «προδοτικής» κατά τα τότε λεγόμενά τους Συμφωνίας των Πρεσπών, που τώρα επικροτούν, αλλά προκύπτει και σήμερα παρατηρώντας κανείς τον τρόπο, με τον οποίο η ηγεσία της Ν.Δ. άγεται και φέρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος. Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καταψηφίσαμε τη Συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς η Κυβέρνηση αρνήθηκε ή δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις αναφορικά με δύο κρίσιμες προβλέψεις της: αφενός εκείνη της παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων σε περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής (Σαχέλ), τη στιγμή που η ίδια η Γαλλία περιστέλλει την προβολή ισχύος της στην περιοχή λόγω της κοινωνικής αντίδρασης στις εκατόμβες νεκρών Γάλλων στρατιωτών και αφετέρου την απουσία ρητής γαλλικής δέσμευσης για την περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας στην ελληνική οριοθετημένη Α.Ο.Ζ. ή επί του ipso facto et ab initio κυριαρχικού δικαιώματος της υφαλοκρηπίδας.
Το ζήτημα των μεγάλων εξοπλισμών στο οποίο σταθήκατε, είναι όντως υπαρκτό. Δεν πρέπει κάποια στιγμή να εκσυγχρονιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις;
Ουδέποτε αντιτεθήκαμε στην ανάγκη ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως κατά την τελευταία πενταετία όξυνσης της τουρκικής επιθετικότητας. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προέβη σε σημαντικές συμφωνίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών F16 σε Viper και η προμήθεια των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P3B Orion. Εξαιρετικά αναγκαία θεωρούμε και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του στόλου και γι’ αυτό το λόγο, η ελληνογαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες Belhara έχει τις απαρχές της στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήδη από το 2018, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν. Ωστόσο, δεδομένης της δημοσιονομικής στενότητας εν μέσω της εκδήλωσης των συνεπειών της πανδημίας, η Ελλάδα οφείλει να ορίσει προτεραιότητες. Ήταν αναγκαία η συμφωνία για τα αεροσκάφη Rafale, ενόσω έχει ξεκινήσει ήδη προ πολλού το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16; Ποια είναι τα οφέλη της ελληνογαλλικής συμφωνίας όσον αφορά τις φρεγάτες για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία; Ποια ήταν η αναγκαιότητα προμήθειας και κορβετών GoWind; Σε αυτά τα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση, καθώς ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι λελογισμένος και με άξονα την αρχή της «επαρκούς άμυνας», όπως την περιέγραψε στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
Η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως η ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι ένα φαινόμενο παροδικό. Εσείς πως πιστεύετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί;
Τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης έναντι του κύματος των ανατιμήσεων στην αγορά αποδείχθηκαν από αργά έως ανύπαρκτα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προειδοποιούσε για την ακρίβεια ήδη από την περασμένη άνοιξη, ενώ εγώ προσωπικά είχα καταθέσει ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς όσον αφορά τόσο τις τιμές των πρώτων υλών στον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και εκείνες στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν τον αγροτικό κόσμο σε οικονομικό αδιέξοδο.
Προ ημερών ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα των σημαντικών ανατιμήσεων, το οποίο πλήττει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει άλλωστε και το παράδειγμα της Ισπανίας, η Κυβέρνηση της οποίας μείωσε τον ειδικό φόρο ηλεκτρικού ρεύματος από το 5,11% στο 0,5%, μειώθηκε ο Φ.Π.Α. από το 21% στο 10% και ανεστάλη ο φόρος πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στον αντίποδα, η Ελληνική Κυβέρνηση, επί σειρά μηνών, επέλεξε να κωφεύει και να αδιαφορεί, ενώ πλέον έχει αφήσει την κοινωνία στη μοίρα των αγορών, λαμβάνοντας μόνο ορισμένα αποσπασματικά μέτρα, όπως αυτό της επιδότησης των… 9 ευρώ (!) ανά λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι προφανές ότι απαιτούνται πιο δυναμικές παρεμβάσεις από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων και όχι η εκχώρηση και των τελευταίων διατιθέμενων εργαλείων άσκησης πολιτικής στους ιδιώτες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Δ.Ε.Η.. Υπενθυμίζεται ότι, επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν έλαβε χώρα καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ θεσπίσαμε το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και Μητρώο Ευάλωτων Πελατών», μέσω του οποίου ορθώσαμε ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους συμπολίτες μας, διασυνδέοντας το παράλληλα αυτό με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α.).
Κατηγορήσατε την Κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στη άκρα δεξιά. Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., δεν αποδεικνύει το αντίθετο;
Η Ν.Δ. έχει ως κεντρική πολιτική επιλογή, τα τελευταία χρόνια, τη συμπόρευσή της με την άκρα δεξιά και σε αυτό το πλαίσιο, τρεις κορυφαίοι Υπουργοί της Κυβέρνησής της σήμερα προέρχονται από την ηγετική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ.. Είναι προφανές ότι η διαγραφή του μοναδικού προσώπου αυτής της ομάδας, που δεν είχε υπουργοποιηθεί, αποτελεί αποσπασματική απόφαση, η οποία δεν αμβλύνει τις συνέπειες αυτής της ιδεολογικής στάσης της Ν.Δ.. Άλλωστε, η παρουσία των κυρίων Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη «εγγυάται» τη σταθερή πλεύση της Ν.Δ. στα θολά νερά της άκρας δεξιάς.
Μπορεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να ανατρέψει το δημοσκοπικό σκηνικό και να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν;
Αλίμονο αν λαμβάναμε τις αποφάσεις μας και χαράσσαμε την πολιτική μας, με γνώμονα δημοσκοπήσεις οι οποίες παρουσιάζουν «διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» κάθε φορά που η Κυβέρνηση οδηγείται σε μια ακόμη παταγώδη αποτυχία! Σας διαβεβαιώνω ότι το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό στην κοινωνία και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε συζητήσει με τους πολίτες ή κάνει μια βόλτα στην αγορά της πόλης του συνομιλώντας με τους επαγγελματίες. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, όποτε αυτές και αν διεξαχθούν, καθώς διαθέτει μια έτοιμη και συντεταγμένη πρόταση διακυβέρνησης, κόντρα στην αδράνεια και στις λανθασμένες επιλογές της Κυβέρνησης της Ν.Δ., οι οποίες έχουν ήδη κοστίσει οικονομικά στους πολίτες.
Η συνέντευξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.newsbomb.gr