06/02/2024

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Αν γνώριζαν οι πολίτες τι περνούν οι αγρότες, θα ήταν πρώτοι στα μπλόκα»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί των συσσωρευμένων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε: «Ο κ. Αυγενάκης στις 4/11/2023 δήλωσε ότι “η μείωση κατά περίπου 20% στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ το 2021”. Αν δεν απατώμαι, το 2021, η Ν.Δ. κυβερνούσε, αλλά ήταν άλλος Υπουργός και ο κ. Αυγενάκης ρίχνει το “μπαλάκι” σε εκείνον».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πραγματοποίησε μια σύντομη αναδρομή επισημαίνοντας: «Το 2013, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. φορολόγησε από το πρώτο ευρώ το αγροτικό εισόδημα και τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Ήρθε ο “κακός” ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που υποτίθεται ότι έβαζε φόρους και θέσπισε αφορολόγητο ύψους 9.000 ευρώ για το εισόδημα των αγροτών, αφορολόγητο ύψους 12.000 ευρώ για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αφορολόγητο στις αποζημιώσεις και ακατάσχετο στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δημιούργησε ένα πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, με προτεραιότητα στους αγρότες, στα συνεταιριστικά σχήματα και στις ομάδες παραγωγών. Ο συγκεκριμένος ήταν ένας από τους πρώτους νόμους, που η Ν.Δ. άλλαξε το καλοκαίρι του 2019 και γι’ αυτό το λόγο, στην περιοχή μου τη Φθιώτιδα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκεί που έπρεπε να έχουμε μικρές ενεργειακές κοινότητες από αγροτικά σχήματα, εν τέλει ήρθαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και έχουν γεμίσει τους κάμπους με φωτοβολταϊκά. Όχι, όμως, οι αγρότες».

Παράλληλα, σχετικά με το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Έχουμε φθάσει στο Φλεβάρη και σε ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας το πρώτο ζήτημα είναι η ακαρπία της ελιάς, καθώς διαπιστώνεται μείωση παραγωγής κατά 90-95%. Σε επίκαιρη ερώτησή μου προς τον αρμόδιο Υπουργό, έλαβα την απάντηση ότι… γνωρίζει το θέμα, το εξετάζει και θα το δει! Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο ξέρουμε από το Σεπτέμβριο και αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, με τους ελαιοπαραγωγούς να μην έχουν λάβει καμία στήριξη. Πριν περίπου δύο μήνες, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε ελαιοπερίβολο στη Φθιώτιδα και σχολίασε το ζήτημα της ακαρπίας δίνοντας υποσχέσεις… πέρασαν οι δύο μήνες και δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο. Ενδιαφέρεται κανείς γι’ αυτούς τους ανθρώπους;»

Εν συνεχεία, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία επεκτάθηκε και στο θέμα του αγροτικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος αναφέροντας: «Μόλις χθες, αγρότες μου έδωσαν τιμολόγια με 20-30 λεπτά/κιλοβατώρα, όταν το οικιακό είναι 14-15 λεπτά. Μέχρι το 2019, το αγροτικό τιμολόγιο ήταν περίπου στο μισό του οικιακού και τώρα έχει φθάσει στο διπλάσιο. Έτσι “μειώνει” το κόστος παραγωγής η Ν.Δ.».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης έκανε ένα σύντομο σχόλιο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις σημειώνοντας: «Συνομιλώ διαρκώς με αγρότες και σας διαβεβαιώ ότι κανείς δε θέλει να μπει στη διαδικασία κλεισίματος δρόμων και να ταλαιπωρήσει οποιονδήποτε συμπολίτη. Έχουν φθάσει, όμως, στο “αμήν” και θα αποφασίσουν, το επόμενο χρονικό διάστημα, τι μέτρα θα λάβουν. Κανένας αγρότης δε θέλει να προκαλέσει ταλαιπωρία στους συμπολίτες του. Όμως, βλέπουμε τα αποτελέσματα της απογραφής, οι αγροτικοί νομοί έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού και ενώ η ύπαιθρος ερημώνει, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποκαλεί – μέσω του κ. Αυγενάκη – τους αγρότες “κοπριές”. Αν οι πολίτες-καταναλωτές γνώριζαν τι περνάει ο πρωτογενής τομέας θα έκλειναν πρώτοι αυτοί τους δρόμους».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στο ERTNEWS: «Υπόλογος ο κ. Μητσοτάκης για όσα περιλαμβάνει η “δικογραφία Θεοδωρικάκου”»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Newsroom» του ERTNEWS, με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και το Μάκη Προβατά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί μείζονων θεμάτων...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας: «Η Ολομέλεια συνιστά θεσμό που αντιστέκεται στην υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου από την Κυβέρνηση»

Σε χαιρετισμό κατά την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που διεξήχθη στη Λαμία την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2024 προέβη ο Βουλευτής και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης & Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία,...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ελπιδοφόρο μήνυμα η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις ηλικίες 17-35 ετών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος...

Διαβάστε Περισσότερα