07/03/2024

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Πρωτοφανής παραβίαση του Συντάγματος για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη, το Μανώλη Αναγνωστάκη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Πριν υπεισέλθει στο θέμα, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μία σύντομη αναφορά σχολιάζοντας ρεπορτάζ, που προηγήθηκε, με θέμα την απόλυση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαρισμού στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι οδηγούνται στην ανεργία με απόφαση της Κυβέρνησης για να αναλάβουν εργολάβοι: «Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπό πολύ δυσχερείς συνθήκες, αντικατέστησε τους εργολάβους στα δημόσια νοσοκομεία και προχώρησε σε απευθείας προσλήψεις εργαζομένων. Μόλις ανέλαβε η Κυβέρνηση της Ν.Δ., βλέπουμε τα αποτελέσματα σε πολλά νοσοκομεία, καθώς αυτές είναι οι τακτικές που υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας».

Ακολούθως, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Ο νόμος της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικός. Ο κ. Μητσοτάκης, μόλις πέρυσι, ανέφερε ότι “απαιτείται μεταρρύθμιση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων” αλλά “δεν μπορούμε να το πράξουμε γιατί υπάρχει το άρθρο 16 του Συντάγματος”, όπως επεσήμαναν διαχρονικά και όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί της Ν.Δ.. Προφανώς, με το 41%, η Ν.Δ. δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό να παραβιάσει ακόμη και το Σύνταγμα, στο οποίο όλοι έχουμε ορκιστεί. Ψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο, οι 158 Βουλευτές της Ν.Δ. θα παραβιάσουν το Σύνταγμα, το οποίο με τον όρκο τους υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύουν».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Πολλή “αριστεία” υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο, όταν θα διδάσκουν άνθρωποι χωρίς διδακτορικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… Τα τελευταία 5 χρόνια, ποια νομοσχέδια στήριξαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το χώρο της Έρευνας και εν γένει το χώρο της Παιδείας; Νομοθετούν 5 χρόνια τώρα ακόμη και για τον τόσο ευαίσθητο χώρο της Παιδείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και όχι ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας, υπήρξε νομοσχέδιο το οποίο αύξησε τους μαθητές ανά σχολική αίθουσα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ιδιωτικά σχολεία. Συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων και στα πανεπιστήμια. Από τη στιγμή που κόπτονται για τα παιδιά, τα οποία πηγαίνουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν, γιατί δεν κόπτονται για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που πετά εκτός πανεπιστημίων κάθε χρόνο περισσότερους από 20.000 υποψηφίους; Αυτά τα παιδιά γίνονται εν τέλει πελάτες των ιδιωτικών κολλεγίων, των οποίων τα έσοδα εκτοξεύονται. Εκεί δε μας ενδιαφέρουν οι ελληνικές οικογένειες, των οποίων τα παιδιά θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο από τα βραβευμένα διεθνώς;»

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέφερε: «Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αντιμετωπίζει ζητήματα αντισυνταγματικότητας και καθεστώτος λειτουργίας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να συναινέσει. Ρωτούν τα στελέχη της Ν.Δ. “γιατί κάποιος να πρέπει να φύγει στο εξωτερικό για να σπουδάσει νομική”; Όμως, υποκρίνονται ότι ξεχνούν πως η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ίδρυσε νέα Νομική Σχολή στην Πάτρα και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. την κατήργησε. Δεν υφίστανται συνέχεια και συνέπεια στα λεγόμενα της Κυβέρνησης».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα