18/09/2020

Γ. Σαρακιώτης στο Thessaloniki Helexpo Forum: «Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία το κλειδί για την έξοδο από τη νέα κρίση»

Τη συνέχιση της επένδυσης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα, επεσήμανε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Προοδευτική Συμμαχία Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, κατά τη συμμετοχή του στη συζήτηση με τίτλο: «Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» που διεξήχθη στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο πραγματοποιείται στη θέση της αναβληθείσας 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και ερευνητικών κέντρων, που συγκροτούν το οικοσύστημα της έρευνας και της τεχνολογίας της χώρας, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και υπεύθυνος για την Έρευνα & Τεχνολογία, αρχικά έκανε μνεία στα επιτεύγματα των προηγουμένων ετών στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Έγιναν τεράστια βήματα, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με ασφυκτικούς περιορισμούς και συνθήκες που καθιστούν ακόμη πιο σημαντικά τα όσα κατορθώθηκαν εκείνη την περίοδο».

Ενδεικτικά, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στα εξής:

  • Για πρώτη φορά οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και αντίστοιχα το 1% το 2017, ενώ εν συνεχεία το 2018 έφθασαν στο 1,18% του ΑΕΠ (περίπου 2,2 δισ.), έναντι 1,49 δισ. ευρώ ή 0,83% του ΑΕΠ το 2014, γεγονός που συμπαρέσυρε την άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Στην κατάρτιση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2016 – 2021 με ενδεικτική αναφορά σε δύο εμβληματικά έργα όπως το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ” και το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ).
  • Στην πρωτοβουλία “Digital Greece” στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε η συμμετοχή 245 Ελλήνων startuppers σε 11 εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Λας Βέγκας, το Ωστιν και τη Βαρκελώνη.
  • Στη θεσμοθέτηση του ΕΛΙΔΕΚ και την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας, με αρχική χρηματοδότηση ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ μεταξύ του 2017 και του 2021 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και από δημόσιες επενδύσεις.
  • Στο σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» της Ειδικής Υπηρεσίας της ΓΓΕΤ το οποίο και ενσάρκωσε για πρώτη φορά σε υψηλό βαθμό την αγαστή συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων.
  • Στη δημιουργία του καινοτόμου ταμείου “Equifund.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σαρακιώτης σκιαγράφησε τμήμα του αναπτυξιακού προτύπου το οποίο όπως είπε:

«Οφείλει να περιλαμβάνει στον πυρήνα του τη γνώση που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα. Έμφαση λοιπόν στην οικονομία της γνώσης. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία».

Αναφερόμενος στον τομέα της καινοτομίας, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μνεία στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας, που όπως είπε χαρακτηριστικά «από το περίπου 60% του μέσου κοινοτικού όρου έφθασε σε λίγα χρόνια στο 83% αυτού το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του European Innovation Scoreboard».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν έπρεπε να έρθει η πανδημία για να επιταχυνθεί η βελτίωση στην ψηφιακή διακυβέρνηση της χώρας και στην έρευνα & καινοτομία, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε:

«Αυτά που προανέφερα απαντούν σε αυτό το ερώτημα. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η χώρα μας ως προς το ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας την περίοδο 2012-2019 βρέθηκε στην 3η θέση, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα ολιστικό σχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία»

«Η ελεύθερη έρευνα είναι κάτι το οποίο επιμείναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς παράγει και δημιουργεί γνώση. Σε ότι δε αφορά το έργο που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια η χώρα μας κατατάσσεται μέσα στις 30 πρώτες σε ότι αφορά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ενώ 5 ελληνικά ερευνητικά κέντρα βρίσκονται ανάμεσα στα 50 πρώτα στην Ε.Ε. στον τομέα της προσέλκυσης ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων».

Δείτε παρακάτω τις τοποθετήσεις του κ. Σαρακιώτη κατά τη συζήτηση του Thessaloniki Helexpo Forum

Δείτε παρακάτω τη σύντομη δήλωση του κ. Σαρακιώτη στο Press Corner του Thessaloniki Helexpo Forum

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Συνεχίζεται για 2η τετραετία η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων από τη Ν.Δ.»

Αναφορικά με την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου από τους Βουλευτές της Ν.Δ. και μόνο, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, τονίζοντας ότι «η απορρύθμιση και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων συνεχίζεται σε...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο Open: «Η μαζική προσέλευση 150.000 μελών προσέδωσε νέα δυναμική στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως αρχικά ανέφερε σχετικά με τις πρόσφατες καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel: «Στην...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη-Χαρίτση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού κατέθεσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, με θέμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας...

Διαβάστε Περισσότερα