27/09/2022

Γ. Σαρακιώτης: «Τα νούμερα που “μαγειρεύει” η Κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα»

Συνέντευξη παρέθεσε στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ) του Αλέκου Χατζηκώστα, ο Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, την Τρίτη 27/9/2022. 

Με αφορμή την επίσκεψη του στη Βέροια για πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ (Τετάρτη 28/9) με τη οποία διατηρεί και οικογενειακές σχέσεις, αναφερόμενος στους στόχου της τόνισε:

«Μετά τις εσωκομματικές εκλογές στις 15/5 διευρύνθηκε κατά πολύ ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται συνεχώς εκδηλώσεις για τη γνωριμία με τα νέα μέλη, αλλά και εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις θέσεις – προτάσεις μας. Θα έχουμε στη εκδήλωση μία συζήτηση για τα μείζονα προβλήματα που απασχολούν κάθε ελληνική οικογένεια. Και αναφέρομαι στα ζητήματα της ανάπτυξης, της ενεργειακής κρίσης και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.»

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έφερε ανάπτυξη σε ρυθμούς καλύτερους από την Ε.Ε και επενδύσεις από το εξωτερικό. Είναι έτσι τα πράγματα;

«Υπάρχουν τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και τα μαγειρεύει, υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα. Τα προηγούμενα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριζόταν η επίτευξη των στόχων ως φοροληστεία και φοροεπιδρομή και πολλές φορές όχι άδικα, θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν ακούω όμως κουβέντα στο δημόσιο διάλογο για το γεγονός ότι το πρώτο 8μηνο του 2022 τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν κατά 7 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό. Η ακρίβεια μπορεί να έχει γονατίσει τη μέση ελληνική οικογένεια αλλά στα ταμεία του κράτους έχει λειτουργήσει ευεργετικά. Ο Αλ. Τσίπρας από το Σεπτέμβρη του 2021 πρότεινε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα που ορίζει η Ε.Ε. Αν είχε εφαρμοστεί από τότε το μέτρο δεν θα είχαμε βιώσει αυτό το μπαράζ των αυξήσεων. Πέραν από το κόστος ενέργειας αυτό που πλήττει την επιχειρηματικότητα είναι και το μεταφορικό κόστος. Άρα η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι μία πρόταση που την επαναφέρουμε. Να πάμε και σε άλλα νούμερα που διαψεύδουν τη κυβέρνηση; Ο αριθμός των οφειλετών προς τη εφορεία αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι κατά 740.000. Άρα όταν μια χώρα βιώνει την ανάπτυξη είναι λογικό ότι δε θα αυξάνονται οι οφειλές προς την ΔΕΗ, την εφορεία, κ.α. Κάθε δεδομένο έχει και μία εξήγηση από πίσω. Όταν οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας παρουσιάζουν αύξηση των κερδών κατά 200% και 300% αυτή είναι η ανάπτυξη για λίγους. Αυτή όμως η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και στηρίζει η Ν.Δ έχει ως αποτέλεσμα τη αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και της ελληνικής οικονομίας. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τη ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι ή στο μαγαζί του και από την άλλη η ΔΕΗ και οι λοιπές επιχειρήσεις παρουσιάζουν εξωπραγματικές αυξήσεις στα κέρδη τους.»

Είστε αρμόδιος για τους τομείς έρευνας και τεχνολογίας. Και εκεί η κυβέρνηση λέει ότι έκανε άλματα. Είναι έτσι;

«Καταφέραμε εν μέσω μνημονίων το 2018 να ξεπεράσουμε για πρώτη φορά το ποσοστό του 1% του ΑΕΠ για δαπάνες για την έρευνα που δεν το είχαμε ξεπεράσει ούτε τη περίοδο των «παχεών αγελάδων» γιατί υπήρχε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Βλέπουμε ότι από τη μια διατηρούνται οι πρωτοβουλίες που αναλάβαμε π.χ. το πρόγραμμα Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, βλέπουμε όμως άλλες πρωτοβουλίες να απαξιώνονται. Δημιουργήθηκε για παράδειγμα το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, με αυτή την πρωτοβουλία να απαξιώνεται μέρα με την ημέρα.»

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης και τη σύνδεση με τη έρευνα και τεχνολογία τόνισε:

«Στην επιτροπή της βουλής για την Έρευνα και Τεχνολογία, ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ, κ. Αρταβάνης που τοποθετήθηκε από τη Ν.Δ ανέφερε ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πως χρηματοδοτούνται σχέδια στο συγκεκριμμένο τομέα τα οποία έχουν σαθρές βάσεις. Μας περισσεύουν λεφτά;» Από τη πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο της Ν.Δ για το Ταμείο Ανάκαμψης καταθέσαμε τις αμφιβολίες, τους προβληματισμούς μας και την αντίθεσή μας και σήμερα δυστυχώς δικαιωνόμαστε. Διαβάζοντας κανείς τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη αποκαλύπτεται πλήρως το σχέδιο της Κυβέρνησης. 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από την πλευρά των δανείων, δόθηκε σε 13 μόλις επιχειρήσεις με επιτόκιο 0,7%. Άρα δικαιωνόμαστε όταν λέγαμε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης είναι για λίγους. Την ίδια άποψη είχαν και οι παραγωγικοί φορείς, κανείς από τους οποίους δεν συμμετείχε σε καμία διαδικασία διαλόγου, όπως ούτε και η τοπική αυτοδιοίκηση, για τη αξιοποίησή του. Δεν συμμετείχε επίσης και η Βουλή. Ένα σχέδιο που συντάχτηκε στου Μαξίμου, δεν δημοσιοποιήθηκε προκειμένου να υπάρχουν προτάσεις και σχόλια. Θα είναι μία χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας καθώς οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι μεγάλες εταιρείες που ούτως ή άλλως είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν από τις συστημικές τράπεζες, παίρνουν δάνεια από τα Ταμείο Ανάκαμψης με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Όσον αφορά την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες και τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς έχει την ανάγνωση ότι στη μέση οικογένεια μειώνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες αλλά αυξάνονται σε πολλές και μεγάλες εταιρείες που έλαβαν πολύ σημαντικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης να τις ενισχύσει περαιτέρω.»

Για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην ενισχύεται, δήλωσε:

«Όσοι ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική περιφέρεια κάνουμε καθημερινά τα γκάλοπ μας στις συζητήσεις που έχουμε με τους συμπολίτες μας. Οι αντιδράσεις που εισπράττω δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, περνώντας δύσκολες μέρες. Η καθημερινότητα διαψεύδει το Κυβερνητικό αφήγημα και τις δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα όταν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες να είστε βέβαιος ότι θα αποτυπώσει την αγανάκτηση του κόσμου και το τι αυτός βιώνει στη πραγματικότητα.»

Τέλος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία υπογράμμισε:

«Η άνοδος της ακροδεξιάς συνιστά μία τραγική συνέπεια και της αδυναμίας της Ε.Ε. να απαντήσει συντεταγμένα και πειστικά στις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας στη ευρωπαϊκή γειτονιά. Όλοι οι ευρωπαίοι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να παραμείνουμε αταλάντευτα αφοσιωμένοι στα ιδεώδη και στις αξίες του ευρωπαϊκού οράματος. Οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη στον αυταρχισμό, τη μισαλλοδοξία και σε όλα όσα πρεσβεύει ο συνασπισμός των κομμάτων που κέρδισε τις ιταλικές εκλογές. Αλλά δυστυχώς βλέπουμε το ίδιο να συμβαίνει και σε άλλες χώρες που δεν το περιμέναμε όπως προηγουμένως η Γαλλία, με την άνοδο της ακροδεξίας, την Πολωνία, κ.α.. Είναι καμπανάκια που οφείλουμε όλοι να ακούσουμε, χτύπησαν την πόρτα μας κατά το παρελθόν, ενδεχομένως να την χτυπήσουν και στο μέλλον.»

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Διαβάστε άλλες συνεντεύξεις μου

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ελπιδοφόρο μήνυμα η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις ηλικίες 17-35 ετών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης: “Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ότι στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου θα έρχονταν κρουαζιερόπλοια – Λίγους μήνες μετά δεν έχουμε ούτε το πλοίο της γραμμής”

Στο κεντρικό Δελτίο του ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδος σχολίασε την επικαιρότητα ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθούν σημεία και βίντεο των τοποθετήσεων του. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν ότι το λιμάνι του Αγίου...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης: “Για την υποβάθμιση του λιμανιού του Αγ. Κωνσταντίνου θα πουν κάτι οι Κυβερνητικοί Βουλευτές;”

Στο Μεσημβρινό Δελτίο του STAR Κεντρικής Ελλάδος σχολίασε την επικαιρότητα ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Παρακάτω ακολουθούν σημεία και βίντεο των τοποθετήσεων του. Το Υπουργείο Ναυτιλίας γνωρίζει τις δεσμεύσεις του...

Διαβάστε Περισσότερα