28/04/2020

Γ. Σαρακιώτης: «Τολμηρά και εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα – Περαιτέρω καθυστερήσεις θα αποβούν μοιραίες και για τους επιχειρηματίες της Φθιώτιδας»

Σε ευρεία τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Φθιώτιδας, συμμετείχε σήμερα ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Φθιώτιδας, κ. Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τις τωρινές συνέπειες καθώς και τις αυριανές προκλήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη Φθιώτιδα εξαιτίας της πανδημίας. Στη συζήτηση από πλευράς του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μετείχαν κορυφαία στελέχη, όπως ο πρώην Υπουργός, σημερινός Βουλευτής και Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Νίκος Παππάς, ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Γιώργος Τσίπρας, το Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Νίκος Σκορίνης, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη και το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Θ. Τσούπος, ενώ σε τοπικό επίπεδο υπήρξε επίσης συμμετοχή από τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Φθιώτιδα, κ. Βαγ. Σακελλάρη, τους πρώην Βουλευτές, Δημ. Βέττα, Απ. Καραναστάση καθώς και τους Δημ Τσιπούρα και Μ. Μωρίκη.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της περιοχής, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Αρβανίτης, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Κώστας Ψειρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, Κωνσταντίνος Καραγεώργος, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Χρήστος Σανίδας, το Μέλος Δ.Σ., Χρήστος Κουτσούκος, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Φθιώτιδας, Ελευθέριος Μπράζας, το Μέλος του Δ.Σ, Νίκος Τσιακτάνης, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς, Δημήτριος Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος, Αποστόλης Γκούβας.

Κατά τη συζήτηση, οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων εξέφρασαν την αγωνία τους για την αυριανή ημέρα λειτουργίας των επιχειρήσεων τους, μετά και την δρομολογούμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Και αυτό γιατί οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις της περιόδου του “lockdown” πιθανώς να μην επιτρέψουν την επάνοδο σε βιώσιμα επίπεδα λειτουργίας.

Ειδικότερα, για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους πρότειναν μεταξύ άλλων:

  1. την άμεση ανάγκη παροχής αναλογικής απευθείας ρευστότητας προς το σύνολο των επιχειρήσεων,
  2. τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από τη χρήση άτοκων δανειοδοτικών προγραμμάτων με πολυετή χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τους,
  3. τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού με την ταυτόχρονη μέριμνα για τη λειτουργία του POS,
  4. τη βελτίωση όρων και προϋποθέσεων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής στο οποίο εκτιμάται ότι ελάχιστες επιχειρήσεις θα κατορθώσουν να ενταχθούν, ενώ το ύψος της ενίσχυσης θα είναι ανεπαρκές,
  5. την πέραν του έτους, επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος για την αποπληρωμή τρεχουσών, συμβατικών υποχρεώσεων τους,
  6. την κατάργηση προκαταβολής φόρου τουλάχιστον για το τρέχον έτος,
  7. τη μείωση των ενοικίων των καταστημάτων των αυτοαπασχολούμενων και των εμπόρων με ταυτόχρονη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Οι ίδιοι τόνισαν πως η άμεση λήψη πρωτοβουλιών στους παραπάνω τομείς θα συμβάλλει στην προσπάθεια που κάνουν για να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, σε μία περίοδο που εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών κάνουν λόγο για ραγδαία αύξηση της ανεργίας μέσα στο 2020.  

Από πλευράς τους, τόσο ο Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης του Σ.Υ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, Βουλευτής και ο Αν. Τομεάρχης Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιώργος Τσίπρας όσο και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης, τόνισαν πως πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι Τομεάρχες, στο πλαίσιο της πρόσφατης κατάθεσης επεξεργασμένων και κοστολογημένων προτάσεων με το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι», έκαναν λόγο για την έγκαιρη οριζόντια στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, προσδιορίζοντας αναλυτικά τις πηγές των διαθέσιμων εγχώριων πόρων σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες ευρωπαϊκές ενισχύσεις, όπως της Ε.Τ.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του προγράμματος SURE. κ.α. Υπενθύμισαν ότι, η χαλάρωση του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και η εξαίρεση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και μέρους των κρατικών ενισχύσεων από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ευνοεί την εφαρμογή εμπροσθοβαρών πολιτικών. Τέλος, προειδοποιήσαν ότι η σημερινή καθυστέρηση της Κυβέρνησης είναι ασυγχώρητη και ότι η συνέχιση της καθυστέρησης αυτής πιθανώς να αποβεί μοιραία και για τους επιχειρηματίες της Φθιώτιδας.

Αρχείο δελτίων τύπου

Ν. Παππάς-Χ. Γιαννούλης-Γ. Σαρακιώτης: «Νέος εκτροχιασμός τρένου, 200 ακόμα επιβάτες βίωσαν την κατάρρευση του σιδηροδρόμου με ευθύνη των Μητσοτάκη – Καραμανλή»

Δήλωση του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, του Αναπληρωτή Τομεάρχη Χρήστου Γιαννούλη και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη για τον εκτροχιασμό τρένου στη...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ασυλία στον Διαχειριστή της εκκαθάρισης»

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη χορήγηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και στα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, παρενέβη (28/07) με ομιλία του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής...

Διαβάστε Περισσότερα