05/04/2016

Γ. Σαρακιώτης: «Το Δ.Ν.Τ. να καταλάβει ότι υπάρχουν κάποιοι που κυβερνούν»

«Εγώ προσπαθώ καθημερινά με τιμιότητα, με εργατικότητα να ανταπεξέλθω στις σοβαρές υποχρεώσεις που έχω αναλάβει. Δεν σκέφτομαι ούτε μηχανισμούς να στήσω ούτε κομματάρχης να γίνω. 32, 33 χρονών άνθρωπος αν σκέπτεται με λογικές και πρακτικές του παρελθόντος, θα ήμουν χαμένος εξ αρχής. Δεν θέλω να έχω επαφή με τις πρακτικές και με τον τρόπο – που κατηγορούμε όλοι άλλωστε – που δούλευαν οι βουλευτές και οι πολιτικοί τα προηγούμενα χρόνια», ήταν ο τρόπος με τον οποίο έκλεισε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή Βήμα για όλους, ο Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γιάννης Σαρακιώτης.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα. Αναλυτικότερα:

 

Για το ασφαλιστικό

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, ανέφερε ότι πλέον έχουν ρυθμιστεί οι όποιες αρχικές στρεβλώσεις και στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου έχει βελτιωθεί εμφανώς. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πλέον συνδέονται για πρώτη φορά οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα. Ένας δικηγόρος από 0 – 10 χιλ. ευρώ έφτανε να καταβάλει περίπου το 30% του εισοδήματος του κι ένας δικηγόρος με εισοδήματα 70 χιλιάδες, 80 χιλιάδες ευρώ έφτανε το ένα κόμμα κάτι του εισοδήματος του σε ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό το θεωρώ άδικο και αυτό με το νομοσχέδιο που έρχεται αλλάζει».

Για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε τα ακόλουθα: «Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο δημόσιο δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση. Δεν νοείται τόσα χρόνια να υφίσταται ένας δημόσιος οργανισμός – και το δημόσιο μία επιχείρηση είναι και σαν επιχείρηση θα έπρεπε να λειτουργεί – χωρίς αξιολόγηση. Όπως αξιολογήστε εσείς κι εγώ καθημερινά από τους συναλλασσόμενους, έτσι θα πρέπει να αξιολογούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι», συμπληρώνοντας ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α συγκρούστηκε με το σύστημα αξιολόγησης των προηγουμένων, διότι προεξοφλούσε την ύπαρξη ανθρώπων ανικάνων».

Για το τοπίο της υγείας και το Γ.Ν. Λαμίας

Ένα μείζον ζήτημα της πρόσφατης κοινοβουλευτικής δράσης του είχε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, με τη μνεία στην πρόσφατη αναφορά για τα προβλήματα του Γ.Ν. Λαμίας. Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε την αποψίλωση του χώρου της υγείας κατά τα προηγούμενα έτη και ότι από το 2010 και μετά δεν έγινε καμία πρόσληψη στο Γ.Ν. Λαμίας, με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί με 70 ιατρούς από τα 145 άτομα που περιλαμβάνει το οργανόγραμμα.

Για το ρόλο των συμβούλων και των μετακλητών

Για τους μετακλητούς, ο Βουλευτής Φθιώτιδας δήλωσε: «Όταν αναλαμβάνει μία κυβέρνηση παγκοσμίως το σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς και στους βουλευτές να επιλέγει άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους» και αναφερόμενος στις παρελθούσες πρακτικές της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε 52 συμβούλους και ο κ. Βερναδάκης δύο ή τρεις συμβούλους, αντιλαμβάνεστε πόσο αίολες είναι οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Κι αν θέλετε να σχολιάσουμε και για τους συμβούλους, βλέπουμε όλες αυτές τις ημέρες και μήνες τι γίνεται με το όνομα του κ. Παπασταύρου, το δεξί χέρι του κ. Σαμαρά. Χθες διέρρευσε από τα Panama papers, ότι το όνομα του εμπλέκεται για συμμετοχή σε άλλες τρεις off shore εταιρείες, ως μέλος του Δ.Σ. Δεν ήταν συγγενής».

Για τη σχέση της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας

Ο κ. Σαρακιώτης, αναφερόμενος σε πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση του, επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης των δικαστηρίων με ειρηνοδίκες, καθώς εξαιτίας του φόρτου εργασίας, καθυστερεί τόσο ο προσδιορισμός των δικαστηρίων, όσο και η έκβαση των αποφάσεων. Επιπλέον, τόνισε τις ελλείψεις και σε δικαστικούς υπαλλήλους, πράγμα το οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τη προκήρυξη 690 θέσεων σε όλα τα δικαστήρια, με μέρος αυτών να αφορά και το Πρωτοδικείο Λαμίας.

Για το θέμα των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, ο κ. Σαρακιώτης δήλωσε: «Δυστυχώς όλα αυτά προηγούμενα χρόνια οι υποθέσεις επηρεασμού της δικαιοσύνης είναι αμέτρητες. Περισσότερο αφορά υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην ιεραρχία γιατί εκεί λαμβάνονται οι πλέον σοβαρές αποφάσεις. Στην προηγούμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης ο πρωθυπουργός ανέφερε δεκατρείς περιπτώσεις στις οποίες έγινε ευθεία παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων στο χώρο της δικαιοσύνης», συμπληρώνοντας ότι: «Έχουμε πολύ καλούς έλληνες δικαστές τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε»

Για τη δράση των Μ.Κ.Ο στο προσφυγικό

Σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής παρέμβασης του, που συνέβαλε στην επιτάχυνση της ψήφισης (με 169 ψηφίσαντες) του πρόσφατου νομοσχεδίου για το προσφυγικό, ο κ. Σαρακιώτης έκανε μνεία στο ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εμπλέκονται στο θέμα της υποστήριξης των προσφύγων/ μεταναστών.

Συγκεκριμένα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις που προκλήθηκαν, δήλωσε: «Πλέον ξεκινούν οι διαδικασίες καταγραφής των Μ.Κ.Ο και η κυβέρνηση δείχνει τη διάθεση της για ξεκαθάρισμα σε αυτό το τοπίο», τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική πολιτεία έχει τον πρωτεύοντα ρόλο και δευτερευόντως οι Μ.Κ.Ο, συμμετέχουν και βοηθούν. Τέλος, αποκάλυψε ότι τούτη την ώρα είναι σε εξέλιξη η ενεργότερη εμπλοκή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα αυτό.

Για τη διαπραγμάτευση και το ρόλο του ΔΝΤ

Καυστικός απέναντι στις πρόσφατες αποκαλύψεις και τον ρόλο των ανώτατων στελεχών του ΔΝΤ, όπως αυτός κατεγράφη στα wikileaks, ήταν ο Φθιωτός Βουλευτής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι θα κλείσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Το τελευταίο περιστατικό δεν μπορώ να αντιληφθώ τι συνέπειες θα έχει στη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι η Ελλάδα τηρεί στις δεσμεύσεις της. Δεν είναι δυνατό σε συνομιλίες ανωτάτων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ακούγονται απειλές για τη χώρα ή απειλές για την κ. Μέρκελ. Θα πρέπει να αντιληφθεί και το ΔΝΤ ότι υπάρχουν άνθρωποι που κυβερνούν αυτή τη χώρα και δεν χρειαζόμαστε άλλους σωτήρες».

Αρχείο δελτίων τύπου

Σαρακιώτης στη Βουλή: «Όσο οι μεγαλοτραπεζίτες κάνουν business με τις πλάτες της Κυβέρνησης, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να περάσουν ούτε απ’ έξω από τις τράπεζες»

Επί της σύμβασης συγχώνευσης της Τράπεζα Αττικής με την Παγκρήτια, η οποία «έρχεται υπό το μανδύα της ανάγκης θεμελίωσης ενός 5ου τραπεζικού πυλώνα, αλλά την ίδια στιγμή προκαλεί πολλά εύλογα ερωτηματικά», τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη προς Τσιάρα: «Γιατί δεν εντάξατε τη Φθιώτιδα στους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias”;»

Για ποιο λόγο δεν εντάχθηκε η Φθιώτιδα στους άμεσους δικαιούχους αποζημιώσεων για “Daniel” και “Elias” και πότε θα λάβει χώρα η πίστωση των οικονομικών ενισχύσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών ολόκληρης της περιοχής, ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Επίκαιρη ερώτηση Σαρακιώτη στη Βουλή: «Δεν είναι δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία της Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου να αποκαθίσταται μόνο μετά από ερωτήσεις Βουλευτών»

Το θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Εργασίας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα