28/04/2020

Γ. Σαρακιώτης: “Το πρόγραμμα vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει ευτελιστεί βάσει κυβερνητικού προγράμματος”

Στον ευτελισμό του προγράμματος των vouchers προς τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στάθηκε ο Γιάννης Σαρακιώτης και βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο πλαίσιο ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Όπως υπενθυμίζεται:

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, εποπτευόμενοι από το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σταμάτησαν τη λειτουργία τους ταυτόχρονα με τα σχολεία (ΠΝΠ 14/3/2020). Όμως, από τότε μέχρι σήμερα, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι τελούν σε πλήρη αβεβαιότητα ως προς τη στήριξη που τελικά θα λάβουν, λόγω του ότι, οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις συμμετέχουν, διαθέτοντας μέρος των θέσεών τους, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» -τα γνωστά vouchers. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση δημιούργησε η ΠΝΠ της 30ής/3/20 όπου ορίζεται ότι συνεχίζεται η χρηματοδότηση του συνόλου των πράξεων του ΕΣΠΑ σε δομές των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί όπως η δράση «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» υπό τον όρο της μη διπλής χρηματοδότησης των ίδιων δαπανών από ενισχύσεις στο πλαίσιο μέτρων για τις συνέπειες της πανδημίας.

Ακολούθησαν τέσσερις διαδοχικές εγκύκλιοι από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας που περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η τελευταία εγκύκλιος, της 21ης/4/20, ανέφερε ότι: «η μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας προσωπικού το οποίο εργάζεται σε φορείς/δομές ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτούνται από την «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» έτους 2019-2020 , αφορά στον αριθμό και την ειδικότητα εργαζομένων που καλύπτουν τον αριθμό των ενεργοποιημένων «αξιών τοποθέτησης» (voucher) και των καλυπτόμενων από αυτούς υπηρεσιών στο σύνολό τους, όπως ίσχυαν πριν την αναστολή λειτουργίας της δομής». Καλούνταν δηλαδή οι εργοδότες, παράνομα και αυθαίρετα, να διακρίνουν τους εργαζομένους τους σε απασχολούμενους δήθεν αποκλειστικά με παιδιά που καλύπτονται από τα voucher του ΕΣΠΑ και μη, όταν είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται για το σύνολο των παιδιών σύμφωνα με την Υ.Α. Δ22/οικ. 11828/293 (ΦΕΚ 1157Β΄/2017). Το εγχείρημα αυτό είναι προφανώς νομικά απαράδεκτο και επιχειρησιακά έωλο αφού διακρίνει αυθαίρετα τους εργαζόμενους σε δύο κατηγορίες, τους με αναστολή και χωρίς αναστολή των συμβάσεων τους.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Από το πρόσφατο Κοινοβουλευτικό μου Έργο

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, ασυλία στον Διαχειριστή της εκκαθάρισης»

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη για τη χορήγηση ασυλίας στον Ειδικό Διαχειριστή και στα μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ, παρενέβη (28/07) με ομιλία του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες»

«Η καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία είτε θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είτε η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες θα οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες» τόνισε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της τοποθέτησής...

Διαβάστε Περισσότερα

Μ. Ξενογιαννακοπούλου – Γ. Σαρακιώτης: «Απολύσεις για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ασυλία για τους εκτελεστές του σχεδίου της Κυβέρνησης»

Τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη ΛΑΡΚΟ και σχετίζονται με την επίδοση των ειδοποιητηρίων απόλυσης προς τους εργαζομένους της, καθώς και την εισαγωγή διάταξης νόμου στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία παρέχει ασυλία σε...

Διαβάστε Περισσότερα