02/11/2022

Δήλωση Γιάννη Σαρακιώτη για το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Την έναρξη εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» σχολίασε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως ενδεικτικά αναφέρει:

«Το “καλάθι του νοικοκυριού” θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί “καλάθι της εξαπάτησης” των πολιτών, οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της αντιμετώπισης της πρωτοφανούς ακρίβειας, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται σε ετήσια βάση κατά 12%! Το Υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί μιας συνολικής πολιτικής παρέμβασης, η οποία θα αφορά το σύνολο των σταδίων παραγωγής και εμπόρευσης από το χωράφι έως τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές τόσο των αρμόδιων φορέων όσο και των καταναλωτών, οι οποίοι δεν παρατηρούν “καμία αλλαγή” στις τιμές των προϊόντων».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης παραπέμπει στις ανακοινώσεις τόσο της ΓΣΕΒΕΕ όσο και του ΙΝΚΑ επισημαίνοντας: «Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι “το ‘καλάθι της νοικοκυριού’ είναι μάχη εντυπώσεων [και] δεν προβλέπει απαγόρευση αυξήσεων, αλλά παρακολούθηση των τιμών, μετατοπίζοντας παράλληλα την αγοραστική κίνηση προς τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ”. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝ.ΚΑ.) κ. Λεχουρίτης επισημαίνει ότι “η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει το επικοινωνιακό σόου και να μη σκοτώνεται ο κ. Παπαθανάσης και το Υπουργείο ολόκληρο να πείσουν τον κόσμο ότι το καλάθι του νοικοκυριού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”. Λένε ψέματα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας και ο Υπουργός Ανάπτυξης κατέχει την απόλυτη αλήθεια; Σαφώς και όχι… Απλά τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό μιας σέλφι».

Αναφορικά με τις κοστολογημένες προτάσεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τονίζει: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ανάσχεσης του ράλι ανόδου των τιμών, ήδη από τα μέσα του 2021, όταν η ακρίβεια ήδη εμφανιζόταν, πολλούς μήνες πριν την έναρξη του Πολέμου στην Ουκρανία, πίσω από τον οποίο κρύβεται η Κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε, τον Σεπτέμβριο του 2021, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα, που ορίζει η Ε.Ε., αλλά κατά την Κυβέρνηση, “θα ευνοούνταν όσοι έχουν Cayenne! Σήμερα, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (Ι.Ε.Ν.Ε.) κ. Σταμπολής υπογραμμίζει ενδεικτικά: “Το κράτος θα μπορούσε, αν ήθελε, να ρίξει την τιμή του πετρελαίου κίνησης, αν ήταν πολιτική του αυτή. Θα μπορούσε να είχε μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης εδώ και πολύ καιρό και να σταματήσει να δίνει επιδόματα. Τα Δημόσιο έχει πολλά άλλα έσοδα από πηγές, που δεν είχε. Όταν μπήκε για πρώτη φορά ο Ε.Φ.Κ., το Δημόσιο δεν είχε πολλά έσοδα”. Μήπως είναι “θύματα της προπαγάνδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.” και οι επιστημονικοί φορείς;»

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης υπογραμμίζει: «Έχουμε, επίσης, εισηγηθεί τη μείωση του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης, ειδικά τη στιγμή κατά την οποία τα φορολογικά έσοδα έχουν υπερβεί τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κατά 7 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με εκείνο των απευθείας αναθέσεων της Ν.Δ. προς ημετέρους. Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση παραμένει αδρανής και περιορίζεται σε επικοινωνιακές φιέστες. Ο αγώνας κατά της ακρίβειας θυσιάζεται στο βωμό των εξυπηρετήσεων προς κομματικούς συγγενείς και φίλους».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λαμία: «Πρωταγωνιστής στην τελευταία του κακοπαιγμένη παράσταση»

Την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λαμία σχολίασε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Σαρακιώτης. Στη δήλωσή του αναφέρει: «Μία από τις τελευταίες...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Νερό και απορρίμματα το νέο λάφυρο των ιδιωτών με σφραγίδα Ν.Δ.»

Επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο, μεταξύ άλλων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων, τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα