18/05/2018

Δημογραφικό: Η άλλη πλευρά της κρίσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση, η οποία έπληξε τη χώρα μας μετά το 2008, είναι πρωτίστως κοινωνική και οι αρνητικές συνέπειές της έχουν επεκταθεί πέραν του οικονομικού πεδίου. Πρώτο θύμα της υπήρξε ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος άλλαξε εν μία νυκτί τον οικογενειακό προγραμματισμό του, οδηγήθηκε στη μετανάστευση εκτός χώρας ή στην απογοήτευση και στην παραίτηση εντός.

Φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα προφανώς και συνεχίζουν να υπάρχουν, μιας και οι διαδικασίες του κοινωνικοοικονομικού μετασχηματισμού της χώρας δεν είναι υπόθεση λίγων μηνών, αλλά απαιτούν επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα. Δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις των ειδικών επί στατιστικών αναλύσεων ότι ζητήματα, όπως το δημογραφικό, απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και τα αποτελέσματα μιας πολιτικής με άξονα την επίλυσή τους καθίστανται φανερά σε ορίζοντα εικοσαετίας ή τριακονταετίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προβλέψεις για το 2050 μιλούν για μείωση του πληθυσμού κατά 800.000 έως 2.500.000 άτομα, αναλόγως τον οργανισμό που πραγματοποιεί την έρευνα και τη στατιστική μεθοδολογία που ακολουθεί.

Η μέριμνά μας, λοιπόν, οφείλει να είναι η χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα ορίζει τους στόχους και τα μέσα επίτευξής τους, με γνώμονα τις επόμενες γενιές. Άλλωστε, το δημογραφικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του δυτικού κόσμου, συνιστά την κεντρική γενεσιουργό αιτία πρακτικών σημερινών δυσκολιών όσον αφορά τη διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος, την καταβολή υπέρογκων φόρων και εισφορών για τη χρηματοδότησή του, τη σμίκρυνση της εσωτερικής αγοράς και κατ’ επέκταση του παραγωγικού δυναμικού, καθώς και την ερήμωση της υπαίθρου.

Έως το 2008 οι γεννήσεις αυξάνονταν σταθερά σε ετήσια βάση φθάνοντας τις 118.302 παρουσιάζοντας μία σχετική ισορροπία με τους θανάτους. Τα έτη, που ακολούθησαν, η πορεία των γεννήσεων άρχισε να βαίνει μειούμενη με τα ως άνω δεδομένα να διαμορφώνονται στις 91.847 γεννήσεις το 2015. Ωστόσο, πλέον εμφανίζεται μία θετική μεταστροφή των δεικτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2016 οι γεννήσεις ανήλθαν στις 92.898 ξεπερνώντας εκείνες τόσο του 2014 όσο και του 2015. Φυσικά το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων παραμένει αρνητικό, αλλά το αισιόδοξο μήνυμα εστάλη.

Στην παραπάνω παράμετρο έρχεται να προστεθεί το λεγόμενο ‘brain drain’. Την περίοδο 2012-2014, 6% των ατόμων ηλικίας 15 έως 29 μετανάστευσαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Για την περίοδο 2015-2017, το ίδιο στατιστικό δεδομένο ανήλθε στο 3%, ενώ πρόσφατα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία για την περαιτέρω ανακοπή της φυγής εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η εξομάλυνση των συνθηκών εργασίας αποτελούν τη μοναδική ασφαλή διέξοδο, προς την αντιμετώπιση της προοπτικής γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης νέων ανθρώπων υψηλής ειδίκευσης εκτός της χώρας και αυτό ήδη συντελείται. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα θέτοντας προ των ευθυνών του το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Ιστοσελίδα ‘newpost’, 18/5/2018

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

«Τα άλματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και το πισωγύρισμα της Ελλάδας»

Η ίδρυση γραφείου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ASELSAN BALKANS στη Βόρεια Μακεδονία συνιστά την κορύφωση της νεοοθωμανικής στρατηγικής της Άγκυρας με στόχο τη δημιουργία ενός φιλοτουρκικού τόξου στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, με εργαλείο και την ακμάζουσα...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στο Militaire: «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα…δεν συμπαραστέκεται»

Το πάλαι ποτέ δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται» ανατρέπει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την ατολμία και την αδράνειά της στον εν λόγω κρίσιμο τομέα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Σύμφωνα με...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην Εν Δελφοίς: “Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. αναδιοργανώνεται αποτελεσματικά και δυναμικά”

Υπάρχουν στιγμές της πολιτικής ιστορίας, κατά τις οποίες το συμφέρον της χώρας απαιτεί συναινέσεις και συνεργασία από πλευράς των προοδευτικών δυνάμεων. Ο μέσος δημοκρατικός πολίτης εύλογα αναρωτιέται: Αν όχι τώρα που οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν καθημερινά, η...

Διαβάστε Περισσότερα