25/08/2017

Δημοκρατία κληρονομικώ δικαίω;

«Εν αρχή ην ο λόγος» κατά τον ευαγγελιστή Ιωάννη, η διαπίστωση όμως αυτή έχει τις ρίζες της σε χρόνους αρχαιοελληνικούς. Ο «λόγος» για τους Έλληνες δεν είχε ποτέ τη σημασία της ομιλίας και μόνο, των έναρθρων ήχων που παράγει το σύνολο των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, αλλά της σκέψης που παράγεται από τη λογική, από τις πνευματικές διεργασίες εκείνες που μονάχα ένα έλλογο ον μπορεί να παράγει.

Στις μέρες μας, η έλλογη σκέψη μέρους του πολιτικού κόσμου τείνει να χρησιμοποιείται κυρίως όχι για τη μεταλαμπάδευση γνώσεων κι εμπειριών αλλά για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επικοινωνιακής πολιτικής της ηγετικής ομάδας της αντιπολίτευσης που προσπαθεί ματαίως να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.αποτυγχάνει συνεχώς στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων, τόσο σε επίπεδο εθνικών στρατηγικών επιλογών, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης προβλημάτων της καθημερινότητας.

Με επιχειρηματολογία έωλη και στηριγμένη σε πρακτικές παρελθόντων ετών, μάλλον επιδιώκει να αναστήσει το «ένδοξο» παρελθόν της, όπου με τακτικές του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» εγκαθίδρυσε την οικογενειοκρατία εξοστρακίζοντας κάθε τι παραγωγικό κι αξιόλογο στο πυρ το εξώτερον. Ξεχνά όμως ότι οι άνθρωποι -και μαζί με αυτούς και οι κοινωνίες- εξελίσσονται και προοδεύουν.

Ποιος είναι άραγε εκείνος που στο πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βλέπει να συνεχίζεται, κληρονομικώ δικαίω (!) στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, η πολιτική δυναστεία της ίδιας οικογένειας που τόσα δεινά προκάλεσε σε τούτο τον τόπο και που τώρα δήθεν επιθυμεί να διορθώσει; Ποιος άραγε δεν παρατηρεί ανεπάγγελτους ή και ετερόφωτους επιγόνους ανεπάγγελτων και διαχρονικώς παρασιτούντων κηδεμόνων (πολιτικών και φυσικών) να παρελαύνουν καθημερινά στα Μ.Μ.Ε. και να παριστάνουν τους κατ΄ επάγγελμα σωτήρες μιας Ελλάδας που οι ίδιοι την οδήγησαν στην καταστροφή;

Η παρούσα κυβέρνηση έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της και έχει αποδείξει πως μέσω του ειλικρινούς διαλόγου δίνονται λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, όπως συνέβη επί παραδείγματι κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεωνκαι αυτών των εργαζομένων στο χώρο της αποκομιδής των σκουπιδιών. Είναι σαφές πως έχουν γίνει λάθη και ίσως στο μέλλον να γίνουν ξανά, όπως εύστοχα έγραψε και ο Ευριπίδης «ο πλείστα πράττων, πλείσθ΄ αμαρτάνει βροτών».

Η δημαγωγία τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Σήμερα οι αποφάσεις μας είναι ξεκάθαρες παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο αναγκαζόμαστε να κινηθούμε κι απολύτως στοχευμένες στην ιδέα ενός καλύτερου και πιο δίκαιου αύριο. Χρησιμοποιούμε την πολιτική ως το μέσο που θα φέρει το μέλλον στο σήμερα για να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις για όλους τους πολίτες και καθέναν ξεχωριστά.

Ένα πράγμα που είναι ευδιάκριτο σε σχέση με την παρούσα κυβέρνηση και την κυβερνώσα παράταξη είναι το γεγονός πως εκτός από μια πτωχευμένη χώρα δεν κληρονόμησε καμία θέση και κανένα θώκο εξουσίας. Τίποτα δεν ήταν «ρεζερβέ» όπως γίνονταν και γίνεται στις περιπτώσεις άλλων. Για την ανάληψη της εθνικής ευθύνης όλοι εργάστηκαν σκληρά, τόσο στην επαγγελματική τους ζωή όσο και στον στίβο της πολιτικής, για να δημιουργηθεί μια κοσμοθεωρία και μια συλλογική αντίληψη με σκοπό να αναδειχθούν επιτέλους οι αξίες αυτού του τόπου. Κοσμοθεωρία και αντίληψη με προοδευτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά για την οποία η κοινωνία έδειξε ότι διψούσε.

Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η χώρα έχει ανακτήσει τη θέση της τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη βαθμιαία επανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αυτό επετεύχθη στη βάση της ορθολογικής σκέψης και του εξορθολογισμού της πολιτικής ζωής και όχι επί των σαθρών υποβάθρων των κληροδοτημάτων του παρελθόντος, των πολιτικών τζακιών και της ανθισταμένης οικογενειοκρατίας. Αποδεικνύεται καθημερινώς πως η Αριστεράδιαθέτει στελέχη και ηγέτες που αξίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η ίδια η δημοκρατία απαιτεί την ενσωμάτωση των πραγματικά ικανών στη συλλογική οντότητα της χρηστής διοίκησης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ιστορία πάντοτε κρίνει από ασφαλή απόσταση και δικαιώνει τους άξιους κι αληθινούς υπηρέτες του δημοκρατικού πολιτεύματος!

 

Ιστοσελίδα ‘newpost’, 24/8/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης στη “Φθιωτική” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα, συνταράσσοντας την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, γεμίζοντας μας θλίψη και οδύνη. Η ελληνική κοινωνία σήμερα πενθεί, διατρανώνοντας ταυτόχρονα το δίκιο της και επιζητώντας από...

Διαβάστε Περισσότερα

«Τα δεδομένα για τα τουρκικά F-16 και η δεδομένη Ελλάδα»

Από την πρώτη στιγμή αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, κάθε ορθολογικός νους υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης πλεονεκτήματος από την Ελλάδα στην ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Η Ελληνική Πολεμική...

Διαβάστε Περισσότερα

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα