24/03/2017

Διαχρονικό το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία

Συμπληρώνονται 196 χρόνια από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης και σταθερό παραμένει το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Το νόημα της υπεράσπισης των δικαίων ενός λαού υπό μειονεκτικές συνθήκες συνεχίζει να είναι επίκαιρο. Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου συμπυκνώνει τη δύναμη ψυχής και τη δίψα για ελευθερία μιας χούφτας ανθρώπων έναντι υπέρτερων δυνάμεων πλήρως ενταγμένων στο σύστημα ασφαλείας της εποχής, ήτοι την Ιερά Συμμαχία.

Το 1821, υπήρχε «Διευθυντήριο», καθώς και ντόπιοι πρόθυμοι μεταπράτες έτοιμοι να ικανοποιήσουν τις ορέξεις του. Ο λαός ήταν καθημαγμένος και πολεμούσε με λιανοντούφεκα απέναντι στα κανόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα, η Υψηλή Πύλη υποστηριζόταν αναφανδόν από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής τουλάχιστον κατά την πρώτη κρίσιμη φάση των συγκρούσεων. Οι Επαναστάτες χαρακτηρίζονταν από τους ντόπιους πρόθυμους ως «άπειροι και ανίκανοι να διοικήσουν».

Άραγε, μας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Αναλύοντας προφανώς διασταλτικά, καθώς έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες και το σύγχρονο διακύβευμα έχει τις ιδιαιτερότητές του, αντιλαμβανόμαστε το βαθμό της επικαιρότητας του μηνύματος. Η πραγματική εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία δεν επήλθε στο βαθμό, που ονειρεύονταν οι Επαναστάτες, καθώς την τουρκοκρατία διαδέχθηκε η βαυαροκρατία με μια βραχεία παρένθεση στα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια και έπειτα, η βρετανική επικυριαρχία υπό τη σκιά των «Προστάτιδων Δυνάμεων». Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η σκυτάλη δόθηκε από το Λονδίνο στην Ουάσιγκτον, ενώ η τωρινή άνοδος της Κίνας ωθεί τις ΗΠΑ να αποδεσμευτούν εν μέρει από την ευρωπαϊκή ήπειρο και το κενό τους καλύπτεται από κράτη όπως η Γερμανία.

Τα χρόνια της ελληνικής κρίσης έχουν ταυτιστεί ακριβώς με τα εν λόγω χρόνια του περιορισμού της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη χάριν της μεταφοράς του βάρους στον Ειρηνικό. Ο ελληνικός λαός πλήττεται εξαιτίας αποφάσεων κέντρων εξουσίας και «μαζικής επιρροής» εντός και εκτός της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση, με ανθρώπους προερχόμενους από τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, δίνει μάχες με πίστη και σύνεση. Δεν υποχωρεί παρά μόνο όταν το κόστος για τον ελληνικό λαό είναι μεγαλύτερο από το όφελος και όχι όταν απλά της υπαγορεύεται από το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον.

Η 25η Μαρτίου είναι εορτασμός με πολλαπλά μηνύματα. Οφείλουμε όλοι να μάθουμε και να παραδειγματιζόμαστε ώστε να μην επαναλάβουμε. Οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε και να εορτάζουμε μέσα από την καθημερινή πολιτική διαχείριση και να μη στεκόμαστε αποκλειστικά στις εκδηλώσεις της ημέρας. Τιμούμε τους Αγωνιστές του 1821 οι οποίοι με το αίμα και τις θυσίες τους χάρισαν σε όλους μας την ελευθερία.

 

Ιστοσελίδες τοπικών ΜΜΕ της Φθιώτιδας, 25/3/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γ. Σαρακιώτης στον Λαμιακό Τύπο για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Φθιώτιδα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της απογραφής που δημοσιεύθηκαν προσφάτως επιβεβαιώνουν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εμπεδώθηκε στον τόπο μας. Ο συγκεντρωτισμός και ο υδροκεφαλισμός σε συνδυασμό με την υποχωρητικότητα μέρους του πολιτικού προσωπικού οδήγησαν τη...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αδιευκρίνιστη και ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική»

Πόσο να απέχει άραγε η «Κόκκινη Μηλιά» από μια υπουργική καρέκλα; Τί απέγιναν οι θέσεις του κ. Βορίδη ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να μπει ποτέ, μα ποτέ στην Ε.Ε. αλλά και αν και ποτέ γίνει δεκτή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.»; Πού κατέληξαν οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Turkaegean, «δεδομένοι σύμμαχοι» και το δόγμα του κατευνασμού

Αντί οι ΗΠΑ να προσέλθουν στις ελληνικές θέσεις και ο Πρόεδρός τους να μετονομαστεί σε «Μπαϊντενόπουλο» ή «Μπαϊντενάκη», όπως πανηγύριζε η Κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τελικά παρατηρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης καθίσταται έρμαιο...

Διαβάστε Περισσότερα