02/10/2023

Διπλή παρέμβαση Σαρακιώτη για τις πληγείσες περιοχές της Φθιώτιδας

Σε διπλή κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας και Υποδομών & Μεταφορών προχώρησε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, με στόχο την επιτάχυνση της καταβολής ενισχύσεων στους πληγέντες των περιοχών της Φθιώτιδας από την κακοκαιρία “Daniel” την άμεση λήψη μέτρων στήριξης στις πληγείσες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τη διαχείριση των συνεπειών που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την άμεση αποκατάσταση των ζημιών των συγκοινωνιακών υποδομών, των οδικών δικτύων των αρδευτικών δικτύων και την εξαίρεση των πληγέντων από τις οικονομικές υποχρεώσεις προς ΔΕΚΟ, εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης, κ.α.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πρώτης παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας έθεσε υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας των παραπάνω τριών Υπουργείων την επιστολή του Γεωπονικού Συλλόγου Φθιώτιδας – Ευρυτανίας μέσα από την οποία καλούν για την ολόπλευρη και γενναία στήριξη των πληγέντων καθώς και των αγροτών και λοιπών επαγγελματιών του πρωτογενή τομέα στη Φθιώτιδα, διατυπώνοντας σειρά συγκεκριμένων προτάσεων που οφείλει η Κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά.

Επιπροσθέτως, με τη δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Σαρακιώτης, υπογραμμίζει την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδοτικής ενίσχυσης της πρότασης στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης μέσω του LEADER 2023-2027 με τίτλο «Καρδίτσα – Θεσσαλιώτιδα,  Τόπος δημιουργίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης», όπως αυτή ετέθη υπ’ όψιν του, στο πλαίσιο σχετικής επιστολής του Προέδρου της ΕΔΠ Leader και Δημάρχου Καρδίτσας, η οποία αφορά και την Δ.Ε. Θεσσαλιώτιδας του Δήμου Δομοκού. Πιο συγκεκριμένα, ζητείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εγκρίνει και να προβεί στην εξέταση της αύξησης κατά τουλάχιστον 50% της κατανομής προϋπολογισμού δημοσίας δαπάνης, καθώς και στην αύξησης του ποσοστού ενίσχυσης έως 80% για τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν με τη χρήση του κανονισμού de minimis.

Σε σχόλιο του μετά και τη διενέργεια των παραπάνω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρει:

«Η πρόσφατη θεομηνία η οποία έπληξε με σφοδρότητα και περιοχές της Φθιώτιδας κατέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, το επιτελικό κράτος δεν είναι παρά μονάχα μία επικοινωνιακή πομφόλυγα την οποία πληρώνει ακριβά και η περιοχή μας, εκτός από τη Θεσσαλία, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν κατάφερε έως σήμερα να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης της οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα, κρυπτόμενη πίσω από το γνωστό εδώ και πολλά έτη φαινόμενο της κλιματικής κρίσης.

Μία Κυβέρνηση που έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα, μόλις το 0,5% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την πολιτική προστασία, που απεντάσσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο, λόγω του αναποτελεσματικού σχεδιασμού και της ανωριμότητας σε ότι αφορά την υλοποίησή τους, που δεν έχει τρία χρόνια τώρα ολοκληρώσει την καταβολή των αποζημιώσεων του “Ιανού” και που αναγάγει σε κατόρθωμα την εξοικονόμηση μόλις 400 εκατομμύριων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης, μιας και τα 2,25 δισ. είναι, στην πλειονότητα τους, αναξιοποίητοι πόροι από τα ΕΣΠΑ τους οποίους η χώρα μας δικαιούτο ούτως ή άλλως, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ανίκανη να απορροφήσει.

Δημοσιεύματα και βάσιμες εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι, η βασιζόμενη στον πρωτογενή τομέα οικονομική δραστηριότητα του Θεσσαλικού κάμπου αποτιμάται και εισφέρει περίπου 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό καθιστά επιβεβλημένη την άμεση απαγκίστρωση από την επικοινωνία, την ταχεία ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου και την υλοποίηση ρεαλιστικών προτάσεων που κινούνται στην κατεύθυνση της στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προκειμένου ολόκληρες περιοχές να μην οδηγηθούν σε ερήμωση. Προτάσεις όπως αυτές που κατατέθηκαν τόσο από τον Γεωπονικό Σύλλογο Φθιώτιδας – Ευρυτανίας, όσο και από την Αναπτυξιακή Εταιρεία της όμορης Π.Ε. Καρδίτσας που γειτνιάζει με την περιοχή της Θεσσαλιώτιδας. Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα επιβάλλει την απεμπλοκή από την προχειρότητα, την ανικανότητα και την αβελτηρία και την άμεση υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση των συνεπειών αυτής της καταστροφής σε όλη την επικράτεια.»

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης: «Οι “γοργοί ρυθμοί” δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας»

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Όπως...

Διαβάστε Περισσότερα

Ερώτηση Σαρακιώτη για 2η ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας: «Ως πότε θα παραμένει στις καλένδες η λειτουργία της κ. Γεωργιάδη;»

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο προχωρήσει επιτέλους η έναρξη της πλήρους και απρόσκοπτης λειτουργίας της 2ης ΤΟ.Μ.Υ. Λαμίας στην περιοχή του Παγκρατίου, ζητά να ενημερωθεί μέσω νέας κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης από Νοσοκομείο Λαμίας: «Δυσοίωνο το μέλλον του Νοσοκομείου μας – Άμεση ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για την ανόρθωσή του»

Για δυσοίωνο μέλλον του Νοσοκομείου Λαμίας και για άμεση ανάγκη αλλαγής πολιτικής για την ανόρθωσή του κάνει λόγο ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης...

Διαβάστε Περισσότερα