24/10/2021

«Δ.Ε.Η.: Success story ή Ιστορία τρόμου;»

Αν υπάρχει ένα πεδίο, στο οποίο η Ν.Δ. αποδείχθηκε απολύτως συνεπής προεκλογικά και μετεκλογικά, είναι αυτό της μεθοδευμένης απαξίωσης της Δ.Ε.Η.. Σε αντίθεση με την πλήρη ανακολουθία πριν και μετά τις εκλογές του 2019, όσον αφορά μεγάλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, στην περίπτωση της Δ.Ε.Η. η Ν.Δ. εφάρμοσε ένα «συντεταγμένο σχέδιο», ούτως ώστε το Δημόσιο να απωλέσει τον έλεγχο αυτής της εμβληματικής και στρατηγικών διαστάσεων Επιχείρησης.

Η μεθόδευση ολοκληρώθηκε μέσω της ιδιωτικοποίησης της Δ.Ε.Η. χωρίς καμία διαβούλευση και με καταστροφικές συνέπειες ευρύτερα για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Όπως μας πληροφορούσε ο κ. Χατζηδάκης προεκλογικά αλλά και αμέσως μετά τις εκλογές, «η Δ.Ε.Η. ήταν ίσως το πιο επείγον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα την περίοδο εκείνη [σ.σ. καλοκαίρι του 2019]», «αντιμετώπιζε πρόβλημα βιωσιμότητας» και «συνιστούσε συστημικό κίνδυνο».

Παρόλα τα «επιτακτικά προβλήματα», ο κ. Χατζηδάκης θα «έσωζε» (!) την εταιρεία «χωρίς καμία αύξηση για τους καταναλωτές», όπως δήλωνε το Νοέμβριο του 2019 ή το Δεκέμβριο του 2020 όταν τόνιζε ότι: «Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στις τιμές της ΔΕΗ ούτε και στις τιμές των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας. Δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο να ανεχθούμε τέτοια παιχνιδάκια». Εντούτοις, το 2020 οι καταναλωτές είχαν βιώσει ήδη το πρώτο «κύμα αυξήσεων» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με τον Υπουργό να ανακοινώνει ότι «η Δ.Ε.Η. πλέον αποτελεί “παράδειγμα επιτυχίας”» και ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά πορεία της». Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η Ελλάδα εμφάνισε την ακριβότερη τιμή ρεύματος πανευρωπαϊκά, καθώς η μεσοσταθμική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά της χώρας μας, η οποία αποτελεί και τη βάση τιμολόγησης της λιανικής τιμής, διαμορφώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 16 ευρώ ή 47% υψηλότερα από τη μέση τιμή σε επίπεδο Ε.Ε., που διαμορφώθηκε στα 34 ευρώ/μεγαβατώρα.

Εν έτει 2021, και αφού βολεύτηκαν διάφοροι εκλεκτοί “τεχνοκράτες” με παχυλούς μισθούς στη διοίκησή της και πριν κοπάσουν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διάσωση της Επιχείρησης στην πλάτη των πολιτών, ο κ. Χατζηδάκης περήφανα δήλωσε ότι «έρχονται αυξήσεις έως και 50% στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.»! Όμως, για όλα αυτά δε φταίνε η κακοδιαχείριση και οι λανθασμένες πολιτικές της Κυβέρνησης της Ν.Δ., φταίει η διεθνής συγκυρία! Όπως άλλωστε για την ανεπάρκεια του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε κάθε χιονόπτωση, βροχόπτωση ή καύσωνα φταίει η κλιματική αλλαγή, για τις ανατιμήσεις στην αγορά φταίει η καθίζηση της κινεζικής οικονομίας και για την απώλεια κάθε ελέγχου στη διαχείριση της πανδημίας φταίμε όλοι οι υπόλοιποι επειδή είμαστε «ανεύθυνοι»!

Η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εν μέσω μνημονίων και ασφυκτικών δημοσιονομικών συνθηκών, μείωσε τους λογαριασμούς ρεύματος μεσοσταθμικά κατά 12%, αντιστάθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, διατηρώντας υπό δημόσιο έλεγχο τους ενεργειακούς φορείς και οδήγησε τη Δ.Ε.Η. στην ανάπτυξή της μέσω επέκτασης των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια, δρομολόγησης έργων Α.Π.Ε., επενδύσεων ύψους 2,3 δισ. ευρώ και μείωσης του δανεισμού της κατά 1 δισ..

Στον αντίποδα, η σημερινή Κυβέρνηση επέλεξε να απαξιώσει τη Δ.Ε.Η. κατευθύνοντάς τη, εν τέλει, στην ιδιωτικοποίηση ως «μοναδική λύση» σε ένα πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε. Παράλληλα, αποφεύγει μεθοδευμένα να λογοδοτήσει για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, αδυναμία της Πολιτείας να ασκήσει οποιαδήποτε εποπτεία στη διαδικασία μετάβασης της χώρας σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, απουσία δυνατότητας λήψης μέτρων υπέρ της παραγωγικής βάσης και ιδιαιτέρως των επιχειρήσεων και των αγροτών ή υπέρ των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και εγκατάλειψη των εργαζομένων σε ένα καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων με τον ταυτόχρονο παραγκωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. κατά τη διαδικασία προσλήψεων.

Κατόπιν των ως άνω επισημάνσεων, αναρωτιέται κανείς: Ποια Κυβέρνηση διαπιστώνει ότι επέρχεται νέα εκρηκτική άνοδος στις τιμές, η οποία επηρεάζει το σύνολο της πραγματικής οικονομίας, και παρόλα αυτά επιλέγει να «αφοπλιστεί» παραχωρώντας ένα κρίσιμο πολιτικοοικονομικό εργαλείο; Ας αφήσουν λοιπόν τα στελέχη της Ν.Δ. το παραμύθι περί success story της Δ.Ε.Η. και ας εξηγήσουν τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους εκπροσώπους της βιομηχανίας, στον αγροτικό κόσμο και σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά που τρέμουν στη θέα του επόμενου λογαριασμού.

Το άρθρο δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη έκδοση της Kontra News, 24.10.2021

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Γιάννης Σαρακιώτης στην ΑΥΓΗ / «Ελληνοτουρκικός διάλογος με αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές»

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα αποτελεί μία θετική εξέλιξη, εφόσον τηρούνται τρεις προϋποθέσεις από πλευράς της ελληνικής διπλωματίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αμοιβαίο σεβασμό στην...

Διαβάστε Περισσότερα

Από τον Βολταίρο έμεινε μόνο το σπίτι

Σχεδόν 15 μήνες μετά την απαρχή των αποκαλύψεων του σκανδάλου των υποκλοπών, το σκοτάδι εξακολουθεί να κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, με αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι στιγμής, η έρευνα για τα...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στο libre: “Κινδυνεύει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με διάσπαση;”

Άρθρο του Γιάννη Σαρακιώτη, δικηγόρου – Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχη Δικαιοσύνης Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία διέρχεται τις Συμπληγάδες, στις οποίες τον ώθησε η λανθασμένη – όπως κρίθηκε εκ του αποτελέσματος – στρατηγική της...

Διαβάστε Περισσότερα