13/10/2021

Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Γιάννης Σαρακιώτης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του κόμματος και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την κύρωση των συμφωνιών στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ε.Ε. αφενός και της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης αφετέρου.

Ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις τεράστιες ευκαιρίες, οι οποίες ανακύπτουν και για τη χώρα μας, με αφορμή την εγκαθίδρυση στενής συνεργασίας με τα εν λόγω ασιατικά κράτη επί κρίσιμων τομέων όπως η διεθνής σταθερότητα, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια και η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι επενδύσεις, η μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, η συνεργασία είναι σε τέτοιο βαθμό εκτεταμένη και πολυεπίπεδη, ώστε περιλαμβάνει στην ατζέντα και ζητήματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας επί θεμάτων αλιείας, γεωργίας, ενέργειας, τουρισμού, θαλασσίων υποθέσεων, βιομηχανίας, μεταφορών, φορολογίας, δικαστικής συνεργασίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ιαπωνίας, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως Κυβέρνηση αναβάθμισε το επίπεδο συνεργασίας, επιτυγχάνοντας εκτός των άλλων τη χρήση του αποκλειστικού όρου Π.Ο.Π. για την ελληνική φέτα στην ιαπωνική αγορά. Μάλιστα, η επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου στην Ιαπωνία το 2019, ήταν η πρώτη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην εν λόγω χώρα μετά το 1996.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Βουλευτή Φθιώτιδας, τόσο η Ιαπωνία όσο και η Σιγκαπούρη κατέχουν ηγετική θέση στο παγκόσμιο οικοσύστημα της Έρευνας και της Καινοτομίας, δεδομένο το οποίο δύναται να καταστεί ιδιαίτερα επωφελές για τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, τους ερευνητικούς φορείς, καθώς και τις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα για την περίπτωση της Σιγκαπούρης, στην οποία λειτούργησε Ελληνική Πρεσβεία για πρώτη φορά το 2017:

«Για την επερχόμενη περίοδο 2021-2025 έχουν δεσμευτεί στη Σιγκαπούρη συνολικά 25 δισ. δολάρια για δράσεις στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, ενώ η επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα έχει άμεσο αποτύπωμα στα πραγματικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, περίπου το 20% των δημοσιεύσεων σε ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Σιγκαπούρης συγκαταλέγεται στο 10% των πλέον παραπεμπόμενων δημοσιεύσεων παγκοσμίως».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα