08/12/2021

Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης ο Γ. Σαρακιώτης: «Η δήθεν “επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης” ξεκινά με τον παροπλισμό του Ειρηνοδικείου Αταλάντης»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης, δράττοντας παράλληλα την ευκαιρία να θίξει το ζήτημα του παροπλισμού του Ειρηνοδικείου Αταλάντης, για το οποίο είχε πρόσφατα καταθέσει και σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση.

Ο κ. Σαρακιώτης σχολίασε ότι μόνο θυμηδία προκαλούν οι διαρκείς υποσχέσεις της Κυβέρνησης ότι «θα επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης», με την κατάσταση στις δικαστικές υπηρεσίες της Φθιώτιδας να είναι ενδεικτική. Όπως επεσήμανε: «Εντός του τρέχοντος έτους συνταξιοδοτήθηκαν και οι τρεις μόνιμοι δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Αταλάντης, περιμένατε να αποχωρήσει έως και ο τελευταίος στα μέσα Νοεμβρίου και κατόπιν εορτής, αποφασίσατε να αποσπάσετε δύο υπαλλήλους από το Εφετείο Λαμίας, το οποίο είναι ήδη υποστελεχωμένο! Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο! Αυτός είναι ο σχεδιασμός σας για την επιτάχυνση του έργου της απονομής της Δικαιοσύνης; Έτσι θα εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες; Αυτό είναι το μέλλον των δικαστικών υπηρεσιών της ελληνικής περιφέρειας;»

Ο κυβερνητικός παραλογισμός και η έλλειψη σχεδίου, όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας, αποτυπώνονται και στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, μέσω του οποίου ο συντελεστής βαρύτητας των προφορικών εξετάσεων διπλασιάζεται φθάνοντας το 30%, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται διαβλητή και αδιαφανής. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Είναι αυτονόητο ότι συμφωνούμε με την ύπαρξη προφορικής συνέντευξης, αλλά εγείρεται πλήθος ερωτημάτων όσον αφορά την αξιοπιστία της διαδικασίας όταν αυτή προσμετράται σε τέτοιο βαθμό ώστε να αλλοιώνει το αποτέλεσμα της γραπτής εξέτασης», ενώ εν συνεχεία προσέθεσε: «Διαχρονικά, οι Κυβερνήσεις επιλέγουν να διατηρούν χαμηλά τους σχετικούς συντελεστές βαρύτητας των προφορικών εξετάσεων για λόγους διαφάνειας και ισοτιμίας. Όμως, φαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν το απασχολεί η εν λόγω προβληματική».

Αφού ανέλυσε διεξοδικά τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου, ο Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να υπονομεύσει την πάγια δέσμευση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, όπως αποτυπωνόταν και στην ιδρυτική πράξη της το 1994, για την ευρύτερη καλλιέργεια των νέων Δικαστών. Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε το μάθημα της «Γενικής Παιδείας» δημιουργώντας ένα πρόγραμμα εξετάσεων και σπουδών εντελώς μονοδιάστατο ως προς τις νομικές γνώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σαρακιώτη: «Δεν πρόκειται για εξέλιξη ή επικαιροποίηση. Οι εν λόγω αλλαγές δε συνιστούν καν δείγμα στασιμότητας, αλλά σαφέστατη οπισθοδρόμηση στη συλλογιστική, η οποία πρέπει να διέπει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης: «Οι Έλληνες επιστήμονες επιβεβαιώνουν τη λαθροχειρία της Κυβέρνησης όσον αφορά τις δαπάνες για την έρευνα»

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η πρόσφατη αναφορά της κας Βίκυς Κεφαλά, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου InvestEU αναφορικά με το ποσοστό της έντασης των δαπανών σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, στο...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή: «Πρωταθλητές στην ακρίβεια με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη»

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης περί του δικαίου ανταγωνισμού τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης. Αναφερόμενος στα ζητήματα...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Αδ. Γεωργιάδη: «Οι πολίτες σας περιμένουν για μια σέλφι με τους λογαριασμούς ρεύματος στα χέρια, κ. Υπουργέ!»

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιχειρηματίας που πλήρωνε κάθε μήνα 2.000 ευρώ για φυσικό αέριο, πλήρωσε 8.000 ευρώ τον ένα μήνα και 12.000 τον επόμενο. Μπορείτε να βγάλετε και με αυτόν τον άνθρωπο μία selfie, κ. Υπουργέ. Σας περιμένει!», δήλωσε μεταξύ άλλων κατά...

Διαβάστε Περισσότερα