14/04/2022

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.)

Επίσκεψη στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον Βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση, τον Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Σαρακιώτη, τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Κώστα Φωτάκη, την πρώην Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κα Πατρίτσια Κυπριανίδου και τον Διδάκτορα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξανδρο Σελίμη. Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. συζήτησε εκτενώς όλα τα ζητήματα, που αφορούν τη βιώσιμη λειτουργία του Ιδρύματος, με την Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. κα Ξένη Χρυσοχόου και τον Αντιπρόεδρο κ. Χαράλαμπο Σαββάκη. Στη συνέχεια, ξεναγήθηκε στους χώρους του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους.

Όπως από κοινού επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. παρουσιάζει ένα πλούσιο έργο, ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το 2016 και η διαρκής υπονόμευσή του μόνο ζημία πρόκειται να προκαλέσει στο πεδίο της ενίσχυσης των Ελλήνων επιστημόνων και της εθνικής προσπάθειας ανατροπής του brain drain σε brain regain. Ενδεικτικά, το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. έχει προκηρύξει μέχρι στιγμής έργα συνολικού προϋπολογισμού 195,7 εκ. €, ενώ από τα χρηματοδοτημένα ερευνητικά έργα έχουν προκύψει 1.306 δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, 77 βιβλία/μονογραφίες και 131 διδακτορικές διατριβές. Μάλιστα, προσφάτως, το εν λόγω σημαντικό έργο αναγνωρίστηκε και μέσω δύο παράλληλων αξιολογήσεων, αφενός του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ.) και αφετέρου της Technopolis Group μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών συμβούλων στην Ευρώπη στην τεχνολογία και καινοτομία,  για λογαριασμό της ΕΤΕπ.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., καθώς η σύμβασή του με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει λήξει ήδη από το 2021 και έκτοτε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφεύγει να λάβει σαφή θέση για τη βιώσιμη λειτουργία του Ιδρύματος και τη συνέχιση της προσφοράς του στην επιστημονική κοινότητα της χώρας. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την «ομαλή χρηματοδότηση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. έως το 2029», το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει υποβάλει καν σχετικό αίτημα προς την ΕΤΕπ και φαίνεται να υιοθετεί εν τοις πράγμασι τις ιδεοληψίες του Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ν.Δ., κατά τον οποίο «το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι θνησιγενές» και «πρέπει να καταργηθεί». Επιβεβαιώνονται, έτσι, οι σχετικοί φόβοι που εκφράστηκαν προ διμήνου μέσω σχετικής κοινοβουλευτικής παρέμβασης των κ.κ. Χαρίτση και Σαρακιώτη.

Η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. επεσήμαναν το πάγιο αίτημα για την εγγύηση της ανεξαρτησίας του Ιδρύματος, καθώς και την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής χρηματοδότησής του, ενώ τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επαναβεβαίωσαν τη διαρκή στήριξή τους για ένα χρηματοδοτικά και θεσμικά ισχυρό ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., το οποίο θα συνεχίσει να προσφέρει, μέσω των δράσεών του, στην ερευνητική κοινότητα της χώρας.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης στο ERTNEWS: «Υπόλογος ο κ. Μητσοτάκης για όσα περιλαμβάνει η “δικογραφία Θεοδωρικάκου”»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Newsroom» του ERTNEWS, με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και το Μάκη Προβατά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί μείζονων θεμάτων...

Διαβάστε Περισσότερα

Σαρακιώτης στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας: «Η Ολομέλεια συνιστά θεσμό που αντιστέκεται στην υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου από την Κυβέρνηση»

Σε χαιρετισμό κατά την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας που διεξήχθη στη Λαμία την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2024 προέβη ο Βουλευτής και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης & Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία,...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο OPEN: «Ελπιδοφόρο μήνυμα η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στις ηλικίες 17-35 ετών»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, με τον Παναγιώτη Στάθη και το Γιάννη Κολοκυθά, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος...

Διαβάστε Περισσότερα