07/03/2017

Επαναλειτουργία του Ι.Ε.Κ. Αταλάντης

Την Τρίτη 7 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπό τον Υφυπουργό κ. Δημήτριο Μπαξεβανάκη με τη συμμετοχή του Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ κ. Ιωάννη Σαρακιώτη και του Δημάρχου Λοκρών κ. Νικολάου Λιόλιου. Στο πλαίσιο της συνάντησης, συμφωνήθηκε η οριστική επαναλειτουργία του Ι.Ε.Κ. Αταλάντης.

Το συγκεκριμένο Ι.Ε.Κ. είχε ιδρυθεί το 1996 με στόχο την παροχή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (επίπεδο 5) σε εκατοντάδες σπουδαστές με την προσαρμογή τους στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της παραγωγικής διαδικασίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέες και οι νέοι της ευρύτερης περιοχής της Λοκρίδας εξασφάλιζαν και θα εξασφαλίζουν πλέον κατάλληλα προσόντα αποκτώντας περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε μια σειρά τομέων.

Μέσω της κατάργησης των διδάκτρων και της κατοχύρωσης της δωρεάν φοίτησης στα δημόσια Ι.Ε.Κ., η επαναφορά τέτοιων θεσμών καθίσταται σημαντική ιδιαιτέρως αν αναλογιστούμε ότι η εναλλακτική λύση των – κατά τα άλλα ακριβών – ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. δεν παρέχεται στη Φθιώτιδα.

Η αναστολή λειτουργίας του Ι.Ε.Κ. Αταλάντης το 2010 ήταν αποτέλεσμα μίας ιδεοληπτικής εμμονής, καθώς οι απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας του, όπως το κτίριο, τα εργαστήρια και η υλικοτεχνική υποδομή, ήταν εξασφαλισμένα μέσω της συστέγασης με το ΕΠΑΛ Αταλάντης. Η παρούσα κυβέρνηση θέτει εκ νέου σε πρώτο πλάνο την παιδεία και τη νεολαία υποστηρίζοντας τις υπάρχουσες δομές, διορθώνοντας λάθη του παρελθόντος και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, με μηδαμινό κόστος.

Δεδομένων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Λοκρίδας, της αδυναμίας των οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις λόγω των δυσβάστακτων εξόδων και της επιτακτικής ανάγκης παροχής εφοδίων στη νεολαία για την καταπολέμηση της ανεργίας, η επαναλειτουργία του Ι.Ε.Κ. Αταλάντης ενέχει ιδιαίτερη σημασία.

Εξερχόμενος της συνάντησης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ευτυχείς που, κατόπιν συντονισμένων και επίμονων προσπαθειών, εκπληρώνεται ο στόχος της επαναλειτουργίας του Ι.Ε.Κ. Αταλάντης, το οποίο θα δώσει σε εκατοντάδες νέους τη δυνατότητα κατάρτισης στον τόπο τους. Σε μια εποχή, που πολλές αγροτικές περιοχές γνωρίζουν την ερήμωση, αποτελεί προτεραιότητά μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δομές στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της δια βίου μάθησης με γνώμονα την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Αρχείο δελτίων τύπου

Ξενογιαννακοπούλου, Χαρίτσης και Σαρακιώτης για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ: «Αποστολή εξετελέσθη»

Στη δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης προχώρησαν η Βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Βουλευτής Μεσσηνίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γιάννης Σαρακιώτης: «Τρία και πλέον χρόνια, πήρε στους “οδηγούς” της “ανάπτυξης”, να επιτύχουν αυτά που επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν δεδομένα»

Σε δήλωση προχώρησε ο Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Φθιώτιδα και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επαναφορά καθημερινών...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Αδιαφανείς αποφάσεις της Κυβέρνησης με θύμα την ερευνητική κοινότητα της χώρας»

Τις διαμαρτυρίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) σχετικά με την προγραμματική συμφωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) για την...

Διαβάστε Περισσότερα