11/02/2022

Επιβεβαίωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από τον Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ: «Σε σαθρές επιστημονικές βάσεις τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για Έρευνα και Καινοτομία»

«Έχω δει στο ΕΣΕΤΕΚ προγράμματα που έχουν εγκριθεί a priori, χωρίς να ξέρω ακόμη από που έχει έρθει αυτή η έγκριση, τα οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη συναδέλφων, στέκονται σε σαθρές επιστημονικές βάσεις. Πώς είναι δυνατόν αυτό το πράγμα; Λες και έχουμε τόσα λεφτά, ώστε να δίνουμε και σε πράγματα, τα οποία δεν αξίζουν τον κόπο» ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, στην οποία μετείχε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης. Τα λεγόμενα του κ. Αρταβάνη-Τσάκωνα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις ενστάσεις, που διατυπώθηκαν στο παρελθόν από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης των προτάσεων που συμπεριλήφθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ξεκινώντας τη δική του τοποθέτηση ο κ. Σαρακιώτης άσκησε κριτική για την απόφαση της Κυβέρνησης να μην ενεργοποιήσει το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας στη μάχη κατά της πανδημίας αναφέροντας ότι:

«Εδώ και δύο χρόνια που βιώνουμε αυτήν την πανδημία, έχουν κληθεί και στην Επιτροπή μας άνθρωποι της ερευνητικής κοινότητας και έχουν εκφράσει ουσιαστικά τη διαφωνία τους, για τη μη αξιοποίηση των επιτευγμάτων τους από την Ελληνική Πολιτεία. Να θυμίσω τον κ. Κουτσιούλη από την εταιρεία Enzy-Quest, αλλά και να επικαλεστώ τη δημόσια τοποθέτηση του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Κίντζιου, ο οποίος κατάφερε και πέτυχε μία διεθνή διάκριση, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών που ουδέποτε αξιοποιήθηκε από την Κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας έκανε μνεία στην υποχώρηση της χώρας σε δείκτες που αφορούν την έρευνα και την καινοτομία, δηλώντας ότι: «…παρατηρούμε ότι είχαμε πτώση της χώρας μας, όσον αφορά τις επιδόσεις στην καινοτομία. Βρεθήκαμε στην 47η θέση μεταξύ 132 χωρών το 2020, ενώ το 2019 βρισκόμασταν στην 41η», υπενθυμίζοντας ότι το έτος 2018 σημειώθηκε η καλύτερη επίδοση (19,5% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα) σε ό,τι αφορά τη δημιουργία start-up εταιρειών. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπογράμμισε την ύπαρξη περιφερειακών ανισοτήτων σχετικά με την ανάπτυξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας και αναρωτήθηκε πώς αυτό συνάδει με την κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων, στην οποία προχώρησε το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση της Ν.Δ..

Επιπλέον, οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων της Επιτροπής, σχετικά με την καθοριστική σημασία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) αποτέλεσαν ηχηρή απάντηση απέναντι σε διαρροές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, ο κ. Αρταβάνης-Τσάκωνας τόνισε ότι:

«Υπάρχει διαχρονικά μια έλλειψη σταθερής και προβλέψιμης ροής χρηματοδότησης. Έχει σπάσει λίγο αυτό με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολύ στον τόπο και μόνο θνησιγενές δεν είναι. Εδώ αναφέρω τη λέξη “θνησιγενές”, γιατί αναφέρθηκε σε κάποια εφημερίδα ότι το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι θνησιγενές. Δεν πιστεύω ότι είναι θνησιγενές και πιστεύω ότι πρέπει να το υποστηρίξουμε…», ενώ ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Περικλής Μήτκας ανέφερε ότι: «Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί».

Τέλος, μία ακόμη επιβεβαίωση των θέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναφορικά με την απουσία ενός συντεταγμένου εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, επήλθε μετά και τις διαπιστώσεις των διακεκριμένων προσκεκλημένων της Επιτροπής, με τον Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ να δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ότι:

«Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η σχεδόν, παντελής έλλειψη εθνικού στρατηγικού προγράμματος έρευνας […] τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει», ενώ από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ εστίασε στην αναγκαιότητα συνεχούς επένδυσης στο διανοητικό κεφάλαιο της χώρας και στη βασική έρευνα με έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες, τονίζοντας ότι:

«Θα πρέπει να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της βασικής έρευνας αλλά και της υποστήριξης υποψηφίων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων. Υπάρχουν τέτοια προγράμματα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή», γεγονός το οποίο έχει ήδη αναδειχθεί από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσίων τοποθετήσεων.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο με τα σημεία των τοποθετήσεων των κ.κ. Σπ. Αρταβάνη – Τσάκωνα και Περ. Μήτκα

και στο επόμενο βίντεο η τοποθέτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμοδίου για την Έρευνα & Τεχνολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σαρακιώτη

Αρχείο δελτίων τύπου

Στη Βουλή έφερε το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αμφίκλεια ο Γ. Σαρακιώτης

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την αιφνίδια απόφαση αναστολής λειτουργίας του υποκαταστήματος της...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι του ποινικού λαϊκισμού»

Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αλλαγές στο ποινικό και δικαστικό σύστημα της χώρας μας στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα σχολίασε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής...

Διαβάστε Περισσότερα

«Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στη Σόφια»

Στη Σόφια της Βουλγαρίας για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), βρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να...

Διαβάστε Περισσότερα