14/04/2021

Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων και Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας: 2 χρόνια επιδεικτικής Κυβερνητικής αδιαφορίας

Ως εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετήθηκε (13/04) ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης.

Αρχικά ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων που προώθησε η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

«Ενώπιον μας έχουμε μια συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, την επόμενη φάση των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όπως αποτυπώθηκαν στους νόμους 4441 και 4442 του 2016 για την ίδρυση και την αδειοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό νέες οικονομικές δραστηριότητες».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας ανέδειξε προβληματικά σημεία των τροποποιήσεων, που προωθεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ.. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα της κατάργησης της συναίνεσης του 55% των ιδιοκτητών γης για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης στη Βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, για το οποίο και δήλωσε:

«Καταργείται η συναίνεση του 55% των ιδιοκτητών γης για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης. Στην περιοχή των Οινοφύτων λειτουργούν περισσότερες από 1.000 μονάδες βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 12-15% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων. Το εν λόγω δεδομένο, όμως, συνιστά εφαλτήριο και πολλών προβλημάτων ιδιαίτερα όσον αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του Ασωπού, αλλά και τη συνολική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής».

Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Φθιώτιδας αντέτεινε την πρακτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., περιγράφοντας τη συνεργασία που αυτή είχε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Τανάγρας, λέγοντας:

«Ως Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσω του νόμου 4605 του 2019, επιχειρήσαμε να δώσουμε λύσεις και να οργανώσουμε το έως τότε άναρχο βιομηχανικό περιβάλλον στα Οινόφυτα και το πράξαμε αυτό μέσω διαβούλευσης, κύριε Υπουργέ…»,

σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν σήμερα, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα λεγόμενα του Δημάρχου της περιοχής, λίγο νωρίτερα, κατά τη διαδικασία της ακρόασης των φορέων, ο οποίος και ζήτησε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, όσο και από το Απόσπασμα Πρακτικού της από 09-04-2021 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τανάγρας, εντός του οποίου μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«…Αυτή η αιφνίδια εξέλιξη είναι πλήρως αντίθετη με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για συναίνεση, ενώπιον των συμπολιτών μας και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων…»

Επικαλούμενος τις ολιγωρίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στην εφαρμογή ή εξέλιξη των όσων προβλέπονται στο ν. 4605/2019, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις στο θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας δηλώνοντας ότι:

«δύο χρόνια τώρα δεν έχετε πράξει τίποτα ουσιώδες για το θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας…»

Ακολουθεί το βίντεο ολόκληρης της εισήγησης του κ. Σαρακιώτη

Ακολουθεί το βίντεο όπου πραγματοποιείται αναφορά στο ζήτημα του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων και στο θέμα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας

 

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα