12/05/2021

Ερώτηση Γ. Σαρακιώτη προς Υπουργείο Παιδείας: «Το σύστημα μετεγγραφών της Ν.Δ. απαξιώνει τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα»

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας με θέμα τις «Αδικίες στο σύστημα μετεγγραφών μεταξύ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας» κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Εντός της ερώτησης, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 27 Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται αναφορά στο νόμο 4610/2019 της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος «αποτέλεσε μία τομή για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας επιχειρώντας να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σχολών της περιφέρειας και στην αναγνώριση του σπουδαίου έργου, το οποίο επιτελείται σε αυτές». Ωστόσο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας το 2019, η Ν.Δ. επέλεξε να καταργήσει τμήματα σε 37 τμήματα σε 11 πανεπιστήμια, ενώ πρόσφατα ο Υφυπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει και σε επιπλέον καταργήσεις!

Παράλληλα, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κατ’ ουσία μη αντιστοιχίσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων, με αποτέλεσμα το σύστημα των μετεγγραφών/μετακινήσεων των φοιτητών να βρίθει αδικιών και παραλήψεων. Όπως αναφέρει ο κ. Σαρακιώτης, είναι βέβαιο ότι με την τελευταία σχετική υπουργική απόφαση της 2ας Νοεμβρίου 2020 τα Α.Ε.Ι. της περιφέρειας, όπως και τα τμήματα που εδρεύουν στη Λαμία, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πρυτανικό Συμβούλιο του οποίου έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του προς την εν λόγω υπουργική απόφαση έχοντας επισημάνει ενδεικτικά ότι «δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς υπηρεσιακή η άλλη ακαδημαϊκή διαβούλευση […] δε συνάδει με τους πάγιους κανόνες διαφάνειας, ακαδημαϊκότητας και διοικητικής δεοντολογίας […] [και] διαχωρίζει αυθαίρετα ομοειδή ακαδημαϊκά τμήματα του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας σε “παλαιά” και “νέα”».

Παραπέμποντας στα λεγόμενα των μελών του Πρυτανικού Συμβουλίου, ο κ. Σαρακιώτης σημειώνει ότι η απουσία σχεδίου από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και η απεμπόληση της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων «δύο ταχυτήτων» σε όλη τη χώρα και την αποστολή αντιφατικών μηνυμάτων προς τους φοιτητές αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Σύμφωνα με το Βουλευτή Φθιώτιδας, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο της Ν.Δ., καθώς το 2013 είχε προηγηθεί το «Σχέδιο Αθηνά» και η κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτούν την κα Κεραμέως αν προτίθεται να ικανοποιήσει, έστω ετεροχρονισμένα αλλά σίγουρα εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, τα αιτήματα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις της επίμαχης υπουργικής απόφασης στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και αν υφίσταται σχεδιασμός του Υπουργείου για την εξάλειψη των αδικιών στο σύστημα των μετεγγραφών μεταξύ των Α.Ε.Ι. της χώρας.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της ερώτησης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης για Νοσοκομείο Λαμίας: «Από τα χειροκροτήματα στις απλήρωτες υπερωρίες»

Την καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για τη μη καταβολή του ποσού της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της νοσηλευτικής μονάδας, έφερε στη Βουλή, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης στο ΣΚΑΙ: «Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για υποκλοπές ο Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης»

         Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα

Ν. Παππάς-Χ. Γιαννούλης-Γ. Σαρακιώτης: «Νέος εκτροχιασμός τρένου, 200 ακόμα επιβάτες βίωσαν την κατάρρευση του σιδηροδρόμου με ευθύνη των Μητσοτάκη – Καραμανλή»

Δήλωση του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, του Αναπληρωτή Τομεάρχη Χρήστου Γιαννούλη και του Αναπληρωτή Τομεάρχη Έρευνας και Τεχνολογίας και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη για τον εκτροχιασμό τρένου στη...

Διαβάστε Περισσότερα