12/05/2021

Ερώτηση Γ. Σαρακιώτη προς Υπουργείο Παιδείας: «Το σύστημα μετεγγραφών της Ν.Δ. απαξιώνει τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα»

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας με θέμα τις «Αδικίες στο σύστημα μετεγγραφών μεταξύ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας» κατέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Εντός της ερώτησης, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 27 Βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται αναφορά στο νόμο 4610/2019 της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος «αποτέλεσε μία τομή για τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μας επιχειρώντας να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σχολών της περιφέρειας και στην αναγνώριση του σπουδαίου έργου, το οποίο επιτελείται σε αυτές». Ωστόσο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας το 2019, η Ν.Δ. επέλεξε να καταργήσει τμήματα σε 37 τμήματα σε 11 πανεπιστήμια, ενώ πρόσφατα ο Υφυπουργός Παιδείας μας ενημέρωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει και σε επιπλέον καταργήσεις!

Παράλληλα, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει δημιουργήσει ένα σύστημα κατ’ ουσία μη αντιστοιχίσεων των πανεπιστημιακών τμημάτων, με αποτέλεσμα το σύστημα των μετεγγραφών/μετακινήσεων των φοιτητών να βρίθει αδικιών και παραλήψεων. Όπως αναφέρει ο κ. Σαρακιώτης, είναι βέβαιο ότι με την τελευταία σχετική υπουργική απόφαση της 2ας Νοεμβρίου 2020 τα Α.Ε.Ι. της περιφέρειας, όπως και τα τμήματα που εδρεύουν στη Λαμία, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πρυτανικό Συμβούλιο του οποίου έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του προς την εν λόγω υπουργική απόφαση έχοντας επισημάνει ενδεικτικά ότι «δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς υπηρεσιακή η άλλη ακαδημαϊκή διαβούλευση […] δε συνάδει με τους πάγιους κανόνες διαφάνειας, ακαδημαϊκότητας και διοικητικής δεοντολογίας […] [και] διαχωρίζει αυθαίρετα ομοειδή ακαδημαϊκά τμήματα του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας σε “παλαιά” και “νέα”».

Παραπέμποντας στα λεγόμενα των μελών του Πρυτανικού Συμβουλίου, ο κ. Σαρακιώτης σημειώνει ότι η απουσία σχεδίου από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και η απεμπόληση της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων «δύο ταχυτήτων» σε όλη τη χώρα και την αποστολή αντιφατικών μηνυμάτων προς τους φοιτητές αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Σύμφωνα με το Βουλευτή Φθιώτιδας, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Στερεά Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο της Ν.Δ., καθώς το 2013 είχε προηγηθεί το «Σχέδιο Αθηνά» και η κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ρωτούν την κα Κεραμέως αν προτίθεται να ικανοποιήσει, έστω ετεροχρονισμένα αλλά σίγουρα εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, τα αιτήματα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις της επίμαχης υπουργικής απόφασης στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και αν υφίσταται σχεδιασμός του Υπουργείου για την εξάλειψη των αδικιών στο σύστημα των μετεγγραφών μεταξύ των Α.Ε.Ι. της χώρας.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της ερώτησης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γ. Σαρακιώτης προς Ν.Δ.: «Η κωλυσιεργία σας στην εξωτερική πολιτική ξαναφέρνει την Τουρκία στα βόρεια σύνορά μας»

Την ανεύθυνη αντιπολιτευτική στάση της Ν.Δ., την οποία συνεχίζει και ως Κυβέρνηση επί ζημία των εθνικών συμφερόντων, τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης μέσω ομιλίας...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης από Κοζάνη: «Υπό διωγμό η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα από την Κυβέρνηση της Ν.Δ.»

Στην εκδήλωση της Ν.Ε. Κοζάνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Κύριος παράγοντας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», παρέστη ως ομιλητής ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία,...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Γ. Σαρακιώτη – Μ. Ξενογιαννακοπούλου για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην Αταλάντη

Το εργατικό δυστύχημα που συνέβη προ ημερών σε βιομηχανική μονάδα στην Αταλάντη Φθιώτιδας, το οποίο οδήγησε στο θάνατο ενός 55χρονου οικογενειάρχη, πατέρα δύο (2) παιδιών, μετέφεραν με παρέμβασή τους στη Βουλή ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης &...

Διαβάστε Περισσότερα