09/06/2021

Ερώτηση Χαρίτση, Σαρακιώτη, Μαμουλάκη για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών

Την κατακόρυφη και ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών αναδεικνύουν ο Βουλευτής Μεσσηνίας & Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Χαρίτσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χ. Μαμουλάκης.

Στην ερώτηση, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 36 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνεται ότι «ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ενώπιον ενός νέου φαύλου κύκλου απώλειας εσόδων και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των πρώτων υλών αλλά και του κόστους μεταφορών», ενώ «η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει λόγω της απουσίας κυβερνητικής βούλησης για τη στήριξη των συναφών επαγγελμάτων εν μέσω της πανδημικής κρίσης».

Όπως παραθέτουν ενδεικτικά οι κύριοι Χαρίτσης, Σαρακιώτης και Μαμουλάκης, «η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε κομβικής σημασίας υλικά όπως ο χαλκός, το τσιμέντο και το αλουμίνιο κυμαίνονται μεταξύ 15% και 75%», με αποτέλεσμα την «ανατίμηση σε παράγωγα προϊόντα, όπως τα μονωτικά υλικά και οι πλαστικές σωληνώσεις, γεγονός που συμπαρασύρει συνολικά τα κόστη κατασκευής, ενώ ουσιαστικά «εγκλωβίζει» χωρίς δυνατότητα αντίδρασης και διαφυγής όσους επαγγελματίες έχουν προβεί ήδη σε συμφωνίες και αδυνατούν να τις αναθεωρήσουν».

Σύμφωνα με τους Βουλευτές, εξαίρεση δεν αποτελεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», όπου εκεί χιλιάδες μικροί εργολάβοι ουσιαστικά καλούνται να ολοκληρώσουν έργα χωρίς το παραμικρό κέρδος, ενώ πολλοί ενταγμένοι στο πρόγραμμα πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν μετέωροι χωρίς να μπορούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους ή να επιβαρυνθούν οι ίδιοι τις υπέρογκες αυξήσεις των υλικών.

Μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασής τους, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ καλούν τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου και την αποφυγή μαζικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και για τη «διάσωση» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που λόγω της κατάστασης πιθανότατα να οδηγηθεί σε αποτυχία. Όπως υπογραμμίζουν, η Κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις διαπιστωμένες στρεβλώσεις, μη μένοντας πλέον απαθής ενώπιον ενός ντόμινο αυξήσεων που εν τέλει θα πλήξει μικροεργολάβους και καταναλωτές.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της ερώτησης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Γιάννης Σαρακιώτης στον ΑΝΤ1: «Τα περί “μετάλλαξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.” αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις»

Στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, έχοντας την ευκαιρία να αναφερθεί στο θέμα της...

Διαβάστε Περισσότερα

Ομιλία Γ. Σαρακιώτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρευρέθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική-Συμμαχία και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, όπου είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για...

Διαβάστε Περισσότερα

Τα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας φέρνει στη Βουλή ο Γ. Σαρακιώτης

Τα μεγάλα προβλήματα που σημειώνονται στην καθημερινή λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας και τις ανησυχίες του προσωπικού των υπηρεσιών του, καθώς και του συνόλου των εμπλεκομένων στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης, μετέφερε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης...

Διαβάστε Περισσότερα