09/06/2021

Ερώτηση Χαρίτση, Σαρακιώτη, Μαμουλάκη για την κατακόρυφη άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών

Την κατακόρυφη και ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών των κατασκευαστικών υλικών αναδεικνύουν ο Βουλευτής Μεσσηνίας & Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Χαρίτσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Σαρακιώτης και ο Βουλευτής Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Χ. Μαμουλάκης.

Στην ερώτηση, την οποία προσυπογράφουν ακόμη 36 Βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνεται ότι «ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ενώπιον ενός νέου φαύλου κύκλου απώλειας εσόδων και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των τιμών των πρώτων υλών αλλά και του κόστους μεταφορών», ενώ «η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει λόγω της απουσίας κυβερνητικής βούλησης για τη στήριξη των συναφών επαγγελμάτων εν μέσω της πανδημικής κρίσης».

Όπως παραθέτουν ενδεικτικά οι κύριοι Χαρίτσης, Σαρακιώτης και Μαμουλάκης, «η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 50%, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε κομβικής σημασίας υλικά όπως ο χαλκός, το τσιμέντο και το αλουμίνιο κυμαίνονται μεταξύ 15% και 75%», με αποτέλεσμα την «ανατίμηση σε παράγωγα προϊόντα, όπως τα μονωτικά υλικά και οι πλαστικές σωληνώσεις, γεγονός που συμπαρασύρει συνολικά τα κόστη κατασκευής, ενώ ουσιαστικά «εγκλωβίζει» χωρίς δυνατότητα αντίδρασης και διαφυγής όσους επαγγελματίες έχουν προβεί ήδη σε συμφωνίες και αδυνατούν να τις αναθεωρήσουν».

Σύμφωνα με τους Βουλευτές, εξαίρεση δεν αποτελεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», όπου εκεί χιλιάδες μικροί εργολάβοι ουσιαστικά καλούνται να ολοκληρώσουν έργα χωρίς το παραμικρό κέρδος, ενώ πολλοί ενταγμένοι στο πρόγραμμα πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν μετέωροι χωρίς να μπορούν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους ή να επιβαρυνθούν οι ίδιοι τις υπέρογκες αυξήσεις των υλικών.

Μέσω της κοινοβουλευτικής παρέμβασής τους, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ καλούν τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου και την αποφυγή μαζικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και για τη «διάσωση» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που λόγω της κατάστασης πιθανότατα να οδηγηθεί σε αποτυχία. Όπως υπογραμμίζουν, η Κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις διαπιστωμένες στρεβλώσεις, μη μένοντας πλέον απαθής ενώπιον ενός ντόμινο αυξήσεων που εν τέλει θα πλήξει μικροεργολάβους και καταναλωτές.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της ερώτησης.

Αρχείο δελτίων τύπου

Ερώτηση Γ. Σαρακιώτη για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Φθιώτιδας: «Θα σφυρίξουν τα τρένα στη Φθιώτιδα κύριοι της Ν.Δ.;»

Την υποβάθμιση της Φθιώτιδας μέσω της μη εκτέλεσης σειράς δρομολογίων στο σιδηροδρομικό δίκτυό της, μέσα από την παράθεση συγκεκριμένων παραδειγμάτων στους Δήμους Αμφίκλειας – Ελάτειας, Καμένων Βούρλων, Στυλίδας, Δομοκού, έθιξε με ερώτησή του ο Βουλευτής Φθιώτιδας και...

Διαβάστε Περισσότερα

Γ. Σαρακιώτης προς Υπουργό Ανάπτυξης: «Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος πριν να είναι αργά»

Τα συμπεράσματα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το α’ τρίμηνο του 2021, η οποία αναφέρεται σε «σωρεία πτωχεύσεων μετά το τέλος των ενισχύσεων», σχολίασε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης...

Διαβάστε Περισσότερα

Χαρίτσης – Σαρακιώτης: «Η ΝΔ οδήγησε στο εξωτερικό χιλιάδες νέους επιστήμονες της χώρας»

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με νέους ανθρώπους των οποίων η νεοφυής επιχείρησή τους έχει σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή του να βρίσκεται κοντά στο...

Διαβάστε Περισσότερα