02/10/2022

Η “ανάπτυξη” ήρθε για λίγους, ο χειμώνας θα έρθει για όλους

Η επικοινωνία συνιστά το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία τρία έτη, είναι όμως προφανές ότι οι δυσχέρειες του επερχόμενου χειμώνα και η διαρκώς διογκούμενη ενεργειακή κρίση δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από το χαλί της προπαγάνδας και απαιτούν ουσιαστικές παρεμβάσεις. Στον αστερισμό της Ν.Δ., η μονομερής στήριξη ολιγάριθμων επιχειρηματικών ομίλων διαφημίζεται ως ενίσχυση της κοινωνίας και η αύξηση των τραπεζικών λογαριασμών των «γαλάζιων παιδιών» στα Διοικητικά Συμβούλια δημοσίων οργανισμών θεωρείται «ανάπτυξη» της πραγματικής οικονομίας!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι πανευρωπαϊκά πρώτη στην αύξηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, δεδομένο εξαιρετικά δυσβάστακτο ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα καύσιμα και το κόστος προμήθειας πρώτων υλών/εμπορευμάτων. Και αν για όλα αυτά ευθύνονται εξωγενείς παράγοντες, όπως συνηθίζουν να υπεκφεύγουν τα κυβερνητικά στελέχη, ας εξηγήσουν «τις πταίει» για το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ή για την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ προκύπτουσες ακριβώς λόγω της κατάστασης στην πραγματική οικονομία.

Εφόσον «δεν μπορούμε να δείρουμε τον Πούτιν», όπως ανέφερε ο Υπουργός Αναπτύξεως κ. Γεωργιάδης, γιατί η Κυβέρνηση δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από ένα μέρος των υπολοίπων βαρών τους, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους; Γιατί περίπου το 60% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν έχει λάβει καμία στήριξη; Γιατί πολύ απλά είναι ζήτημα στρατηγικής επιλογής της Ν.Δ. να ευνοήσει τους μεγάλους ομίλους, πλήττοντας παράλληλα τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας, η οποία συγκροτείται από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα λόγια του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., είναι χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά που σε Δ.Ε.Θ. δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για τους μικρομεσαίους».

Περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις απειλούνται άμεσα με λουκέτο, η αγορά στενάζει καθώς οι πολίτες έχουν ήδη καταβάλει περισσότερους φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και παρ’ όλα αυτά, η Ν.Δ. πρακτικά χαρίζει 455 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 13 επιχειρήσεις, με επιτόκιο 0,77%! Με άλλα λόγια, θέτει εκτός του σχεδιασμού της για το Ταμείο Ανάκαμψης το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της χώρας και κατευθύνει σε 13 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ποσό μεγαλύτερο ακόμη και από εκείνο που, για παράδειγμα, θα διοχετεύσει συνολικά στο οικοσύστημα της Έρευνας και της Καινοτομίας της χώρας (443 εκ. ευρώ).

Ενώπιον της εν λόγω αντι-επιχειρηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ., ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης, αυτή τη στιγμή, για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, που αφορά τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Προτείνουμε εδώ και μήνες την επιβολή ανώτατου συντελεστή κέρδους ύψους 5% στη χονδρεμπορική αγορά προκειμένου να μην υπάρχει περιθώριο «υπερ-κερδών» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, την ύπαρξη υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την αποσύνδεση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου όπως πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία και την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία ο κ. Μητσοτάκης υποτίθεται ότι «κατάργησε», αλλά αυτή εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς!

Το επιχειρείν πνέει τα λοίσθια και σε συνδυασμό με τον καταιγισμό αρνητικών συνεπειών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, εν όψει και του δύσκολου επερχόμενου χειμώνα. Ένα είναι βέβαιο: Ο χειμώνας θα έρθει για όλους και όχι μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και προς τούτο, τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι καθολικά και αποφασιστικά.

Εφημερίδα “Κυριακάτικη Kontranews”, 2/10/2022

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης στη “Φθιωτική” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα, συνταράσσοντας την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, γεμίζοντας μας θλίψη και οδύνη. Η ελληνική κοινωνία σήμερα πενθεί, διατρανώνοντας ταυτόχρονα το δίκιο της και επιζητώντας από...

Διαβάστε Περισσότερα

«Τα δεδομένα για τα τουρκικά F-16 και η δεδομένη Ελλάδα»

Από την πρώτη στιγμή αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, κάθε ορθολογικός νους υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης πλεονεκτήματος από την Ελλάδα στην ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Η Ελληνική Πολεμική...

Διαβάστε Περισσότερα

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα