24/04/2018

Η Α/θμια φροντίδα υγείας αλλάζει και στη Φθιώτιδα

Έχει ξεκινήσει σε ολόκληρη τη χώρα και υλοποιείται κάτι πρωτοποριακό στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την ελληνική κοινωνία, κάτι που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να αποτελεί έναν αυτονόητο θεσμό για τον πολίτη. Ο πολύπαθος χώρος της υγείας αποτέλεσε εξ’ αρχής πρώτιστο μέλημα για την παρούσα κυβέρνηση, ενώ η εστίαση στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας συνιστά ένα στρατηγικό στόχο προς την κατεύθυνση της βέλτιστης εξυπηρέτησης του πολίτη και της αποσυμφόρησης των γενικών νοσοκομείων. Η λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην πόλη της Λαμίας είναι πλέον γεγονός προσφέροντας πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Ο θεσμός των ΤΟ.Μ.Υ. είναι πολυδιάστατος, με ενδεικτικά παραδείγματα την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών με έμφαση κυρίως στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, την παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας όπως οι εμβολιασμοί και η κατ’ οίκον φροντίδα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η λειτουργία των ΤΟ.Μ.Υ. θα επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των νοσοκομείων και της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποφορτίζοντας τις μεγάλες αυτές δομές από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επισκέψεων ασθενών καθιστώντας αυτές περισσότερο αποτελεσματικές.

Συνειδητή επιλογή του αρμόδιου υπουργείου αποτέλεσε η συντεταγμένη δημιουργία μονάδων υγείας στελεχωμένων από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι, συνεπικουρούμενων από το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Στόχος είναι η άμεση και αποτελεσματική υγειονομική κάλυψη των πολιτών χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη σε άλλες δομές. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των νεοιδρυθεισών αυτών δομών, κάτι που δεν μπορεί να αποτυπωθεί ή να καταγραφεί με τεχνοκρατικούς όρους, είναι το γεγονός πως, λόγω του τοπικού χαρακτήρα τους, αναπτύσσονται δεσμοί μεταξύ του προσωπικού και της τοπικής κοινωνίας.

Την Τετάρτη 25 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια όχι απλώς κάτι νέου και πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα αλλά ενός εργαλείου το οποίο κάθε Λαμιώτης θα έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Στελεχωμένο με προσωπικό από όλες τις ειδικότητες που είχαν προβλεφθεί, η ΤΟ.Μ.Υ. θα παρέχει τις υπηρεσίες της στους περιοίκους φιλοδοξώντας να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού.

Προχωράμε με βήματα σίγουρα και μεθοδικά στο μέλλον δίνοντας πάντα την πρώτη θέση στον πολίτη αυτού του τόπου. Πρωταρχικό καθήκον μας παραμένει ο χώρος της δημόσιας υγείας και η εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών πρόσβασης στις προσφερόμενες δομές. Η συνέχεια είναι στο χέρι των πολιτών, οι οποίοι αγκαλιάζοντας θεσμούς όπως οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, θα τους καταστήσουν ισχυρούς, με συνέχεια αλλά και σημαντική προσφορά στην κοινωνία.

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Στις 9 Ιουνίου βάζουμε τέλος στην αλαζονεία της Ν.Δ.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσουν ορόσημο μιας νέας αρχής, της ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών και της επανόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά, με βάση τις τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις του και την επαναθεμελίωση...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αναξιόπιστη κυβέρνηση παράγει αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική»

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος συνιστά ένα ακόμη επεισόδιο της άκρατης προκλητικότητας της Κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και ένα ακόμη αποτέλεσμα της αδράνειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «αν...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθολογισμός απέναντι στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά το τριήμερο από 26 έως και 28 Μαρτίου 2024, η Κυβέρνηση με εργώδη τρόπο προσπάθησε – προκειμένου να αποφύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις ευθύνες των Υπουργών της για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και...

Διαβάστε Περισσότερα