28/09/2017

Η Γερμανία της Ευρώπης και η Ευρώπη που δε θέλουμε

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Α. Μέρκελ πέτυχε μία ακόμη νίκη με σοβαρότατες, ωστόσο, απώλειες. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μ. Σουλτς υπέστη ένα μάλλον ανεπανόρθωτο εκλογικό πλήγμα και η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ήρθε να επιβεβαιώσει ότι, δυστυχώς, τα νεφελώματα γύρω από το ευρωπαϊκό όραμα ολοένα και πυκνώνουν. Παράλληλα, οι φιλελεύθεροι κατέγραψαν ένα ποσοστό ικανό να τους καταστήσει κυβερνητικούς εταίρους, ενώ το Die Linke διατήρησε τα ποσοστά του.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και η ελληνική κρίση τροφοδότησαν μια ρητορική εσωστρέφειας και ρατσισμού, η οποία σαφώς συμπαρέσυρε σχεδόν το σύνολο του γερμανικού πολιτικού φάσματος καθώς οι πάντες προσπαθούσαν να ανακόψουν την άνοδο του AfD πλειοδοτώντας. Στον αντίποδα, το Die Linke έμεινε ανεπηρέαστο και είχε την τόλμη να φθάσει έως τις εκλογές χωρίς να κάνει βήμα πίσω ως προς τις αξίες και τον προγραμματικό του λόγο ζητώντας αλληλεγγύη προς τους Έλληνες και γενναία ρύθμιση του χρέους.

Εξάλλου, το πρόταγμα συνεχίζει να είναι η «Ευρωπαϊκή Γερμανία» και όχι η «Γερμανική Ευρώπη», ήτοι μια Γερμανία η οποία παραμένει πιστή στην ιστορική αποστολή της να βρίσκεται στις επάλξεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το όραμα των Σουμάν και Μονέ αποτελεί το μοναδικό μας πλοηγό προς ένα κοινό μέλλον μακριά από το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον φασισμό.

Για το λόγο αυτό, η καταβαράθρωση των ποσοστών των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο στο βαθμό που μέσω αυτής ωφελημένη αναδείχθηκε η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» του AfD. Οι «σοβαροί ναζιστές», για να θυμηθούμε απόψεις γνωστών και μη εξαιρετέων δημοσιογραφικών κύκλων της χώρας μας, συνιστούν την πραγματική επιδημία η οποία εξαπλώνεται απειλώντας τις κατακτήσεις της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η εκλογική συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών οφείλει να προβληματίσει τους πάντες ακόμη και στην Ελλάδα και κυρίως εκείνους που «αναδιοργανώνονται» και «συμπαρατάσσονται» επιθυμώντας να καταστούν θλιβερά παρακολουθήματα τoυ συντηρητισμού. Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών δεν πρόκειται να διαταράξουν την αταλάντευτη πορεία υλοποίησης του προγράμματος εξόδου από την επιτροπεία, αλλά αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Όσους «ανησυχούν» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τους καθησυχάζουμε. Η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας έχει εμπεδωθεί, οι συμμαχίες της χώρας έχουν πλέον ισχυροποιηθεί και οι προοπτικές διαρκούς βελτίωσης του κλίματος είναι πλέον ορατές, με κύριο μέλημά μας την αποτύπωσή τους στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Η επόμενη ημέρα οφείλει να μας βρει προβληματισμένους αναφορικά με την ακροδεξιά πορεία εκλογικών σωμάτων, τα οποία ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί έγκειται το πρόβλημα και όχι στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Ας μην εμφανίζονται κάποιοι ως «Γερμανικότεροι των Γερμανών» και ας διαισθανθούν το μέγεθος της ευθύνης τους.

 

Ιστοσελίδα ‘newsbomb’, 28/9/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Με ψηλά το κεφάλι και πίστη στο πρόγραμμα μας στις εκλογές του Ιουνίου

Είναι απολύτως προφανές ότι, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν δικαίωσε σε καμία περίπτωση τη στρατηγική, που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη πρωτίστως από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του...

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Γιάννης Σαρακιώτης στη “Φθιωτική” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα, συνταράσσοντας την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, γεμίζοντας μας θλίψη και οδύνη. Η ελληνική κοινωνία σήμερα πενθεί, διατρανώνοντας ταυτόχρονα το δίκιο της και επιζητώντας από...

Διαβάστε Περισσότερα

«Τα δεδομένα για τα τουρκικά F-16 και η δεδομένη Ελλάδα»

Από την πρώτη στιγμή αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, κάθε ορθολογικός νους υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης πλεονεκτήματος από την Ελλάδα στην ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Η Ελληνική Πολεμική...

Διαβάστε Περισσότερα