«Η διαφορά μας με το διαπλεκόμενο κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης αφορά το ίδιο το πνεύμα της διακυβέρνησής μας, η οποία έχει κοινωνικό πρόσημο θέτοντας ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς»
Κύριε Σαρακιώτη, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και περίπου δύο χρόνια. Πώς κρίνετε το κυβερνητικό έργο έως τώρα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα θέλαμε να υπήρχαν συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες θα επέτρεπαν την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος. Όπως είναι γνωστό σε όλους, όμως, παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας υπό συνθήκες εξαιρετικά δυσχερείς. Σας θυμίζω ότι πρόκειται για την πλέον πολυετή ύφεση για κράτος σε καιρό ειρήνης με τον πληθυσμό να βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, για να επανέλθω στο ερώτημά σας, καλείται να μετριάσει τις επιπτώσεις για τα φτωχότερα στρώματα και να διασώσει το κράτος πρόνοιας, τις δομές εκπαίδευσης και εν τέλει, την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Αυτό το νόημα αποκτά η αριστερά υπό τις δεδομένες συνθήκες και προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιείται το κυβερνητικό πρόγραμμα. Η διαφορά μας με το διαπλεκόμενο κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης αφορά το ίδιο το πνεύμα της διακυβέρνησής μας, η οποία έχει κοινωνικό πρόσημο θέτοντας ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση στο αμέσως προσεχές διάστημα;
Αδιαμφισβήτητα, το λεγόμενο «κούρεμα» του χρέους συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση, η οποία θα προσφέρει μία σημαντική «ανάσα» στην εκτέλεση των επόμενων προϋπολογισμών και θα απελευθερώσει πόρους για το κοινωνικό κράτος. Τα συμφωνηθέντα έχουν τηρηθεί πλήρως από την κυβέρνηση και αναμένουμε ότι το ίδιο θα πράξουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει σε μία λύση με χρονικό ορίζοντα το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης αλλά δυστυχώς εμφανίζονται ως οι πλέον δύσκαμπτοι σε αυτό το ζήτημα. Αποτελεί σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση ότι πλέον οι κρίνοντες κρίνονται και κινδυνεύουν να εκτεθούν και να εμφανισθούν ως ανακόλουθοι στις δεσμεύσεις τους.
«Πλέον οι κρίνοντες κρίνονται και κινδυνεύουν να εκτεθούν και να εμφανισθούν ως ανακόλουθοι στις δεσμεύσεις τους»
Οι πάντες αναφέρονται στην ανάπτυξη ως την αναγκαία προϋπόθεση εξόδου από την κρίση. Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται προς αυτήν την κατεύθυνση;
Είναι απόλυτα ορθό να θεωρείται η ανάπτυξη ως το μείζον διακύβευμα. Η απομείωση του χρέους, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, είναι κρίσιμη για την εμπέδωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, την επίδειξη εμπιστοσύνης εκ μέρους των αγορών και άρα, την επιστροφή στην ανάπτυξη. Παράλληλα με τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προχωρούμε με γνώμονα την επαναφορά στην ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μέσω – μεταξύ άλλων – της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και τέλος, την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ορισμένα στοιχεία επί του νέου αναπτυξιακού προτύπου, τα οποία έχουν υπογραμμισθεί από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και με κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξο:
- Έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο της εξόδου από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και έτσι, έχουμε εξασφαλίσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
- Για την επόμενη διετία, προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων κατά 9% και των εξαγωγών κατά 4%.
- Το 2017 θα είναι το έτος, κατά το οποίο θα καταβληθούν τα μεγαλύτερα ποσά του ΕΣΠΑ, ενώ σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι ήδη πρώτη στην απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων.
- Αναμένουμε την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις αρχές του 2017.
- Τον Σεπτέμβριο, είχαμε την μεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση εξαγωγών αγαθών των τελευταίων 33 μηνών.
Θεωρώ ότι τα παραπάνω στοιχεία και οι εκτιμήσεις φέρνουν έναν άνεμο συγκρατημένης αισιοδοξίας. Άλλωστε, ας μη λησμονούμε, ότι η ψυχολογία έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία.
Ακούγονται, όμως, πολλά για τέταρτο μνημόνιο. Πως απαντάτε σε αυτές τις προβλέψεις;
Η φημολογία προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και τους ακολούθους της. Θεωρώ ότι οι συγκεκριμένες δυσοίωνες προβλέπεις δε θα επαληθευθούν. Η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να παραμείνει εντός του πλαισίου εφαρμογής των αποφάσεων του Eurogroup του περασμένου Μαΐου και να επανέλθει η Ελλάδα σε μια κανονικότητα μέσω της απομείωσης του δημοσίου χρέους. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η εν λόγω διαδικασία θα συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, όπως διατείνεται σκόπιμα η Νέα Δημοκρατία. Προφανώς, αυτός είναι ο διακαής πόθος της, προκειμένου να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η κυβέρνηση της αριστεράς. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει ούτε καν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς απλά δε θα εκπληρωθεί.
«Η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ο πρεσβευτής των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να μην υποστείλει τη σημαία της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και της υποστήριξης προς τον αδύναμο»
Να περάσουμε λίγο στα ζητήματα της προσφυγικής κρίσης. Πρόσφατα, επισκεφθήκατε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερμοπύλες. Τι διαπιστώσατε και τι θα σχολιάζατε για την έως τώρα διαχείριση του προβλήματος σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης;
Πέρα από τις συνθήκες οικονομικής αδυναμίας αλλά και τις πολιτικές κλεισίματος συνόρων, τις οποίες εφάρμοσαν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε κάθε έννοια ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, η κυβέρνηση διαχειρίζεται αρκετά αποτελεσματικά το ζήτημα των συνεχών προσφυγικών ροών. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θέλουν τη συμπαράστασή μας και τη φιλοξενία μας καθώς φεύγουν από τη βία, τον πόλεμο και τους διωγμούς. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει επωμισθεί μία δύσκολη αποστολή: Η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ο πρεσβευτής των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να μην υποστείλει τη σημαία της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο και της υποστήριξης προς τον αδύναμο. Όσον αφορά την επίσκεψή μου στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στις Θερμοπύλες, είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με πρόσφυγες, καθώς και με τους υπευθύνους του κέντρου. Διαπίστωσα ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους ώστε οι συνθήκες παραμονής να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπείς.
Επί του συγκεκριμένου, λάβαμε ως χώρα και τα εύσημα πρόσφατα από τον απερχόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάρακ Ομπάμα. Αλήθεια, πως αποτιμάτε την επίσκεψή του στη χώρα μας;
Τα κέρδη από την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ είναι πολλαπλά. Σε συμβολικό επίπεδο, η Αθήνα απετέλεσε σταθμό του τελευταίου ταξιδιού του κ. Ομπάμα στο εξωτερικό χωρίς τη συμπερίληψη της Τουρκίας όπως συνέβαινε παραδοσιακά σε επισκέψεις Αμερικανών προέδρων. Ο κ. Ομπάμα έδωσε το στίγμα του συνεισφέροντας στην προώθηση των ελληνικών θέσεων, ενώ αξιομνημόνευτη είναι και η ομιλία του στην Αθήνα για τη συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Σε πρακτικό επίπεδο, υπήρξαν πολλά μικρόψυχα σχόλια από την αντιπολίτευση για το ποια οφέλη μπορούν να αποκομισθούν από την επίσκεψη ενός απερχόμενου Προέδρου. Οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη και προφανώς, δε μεταλλάσουν τις βασικές αρχές της πολιτικής τους με βάση τις αλλαγές προσώπων στην εξουσία. Όπως συνήθιζε να λέει ο Λόρδος Πάλμερστον, «τα κράτη δεν έχουν σταθερούς φίλους, έχουν σταθερά συμφέροντα». Κατέστη σαφές ότι η αμερικανική στάση είναι υποστηρικτική προς την Ελλάδα όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του χρέους. Η απομείωση του χρέους συνδέεται με την ευημερία του ελληνικού λαού και την ισχυρή θέση της Ελλάδας στην περιοχή, προοπτική την οποία συμμερίζονται οι ΗΠΑ και την οποία υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα με τον πλέον εμφατικό τρόπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Συνέντευξη στο περιοδικό “Πιλότος”
Τεύχος Δεκεμβρίου 2016