01/11/2017

Η Ελληνική «τέταρτη αρτηρία» της Ευρώπης

Ένας πραγματικός θησαυρός κρύβεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Κέρκυρας. Χθες υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» η σύμβαση παραχώρησης προς την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ., της Γαλλικής Total και της Ιταλικής Edison για περαιτέρω έρευνα και εξορύξεις. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα επέρχεται έπειτα από τις εργώδεις προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και την άκαμπτη βούληση της κυβέρνησης.

Ας μου επιτραπεί να σταθώ στο τελευταίο, καθώς απαντά στο ερώτημα «Γιατί τώρα οι συμβάσεις;». Οι «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες» αποτελούσαν επί δεκαετίες ένα σύντομο ανέκδοτο. Η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι τα μοναδικό κοιτάσματα βρίσκονται στον Πρίνο της Θάσου και πέραν αυτού τίποτα. Εκτός από το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά το ίδιο έτος είχε συμπυκνώσει την παραπάνω θέση στη φράση «δεν υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα». Λεφτά υπήρχαν, όμως όχι πετρέλαια, σε ένα τέλειο μείγμα απόπειρας απαξίωσης της χώρας και βύθισής της ως άλλος Τιτανικός.

Δυστυχώς αυτό που δεν υπήρχε, ήταν η βούληση και η διάθεση των Ελληνικών κυβερνήσεων να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας προς όφελος των πολιτών. Κάτι προφανώς άλλαξε τα τελευταία χρόνια και κεφαλαιοποιείται με τη σύμβαση για το «οικόπεδο 2» στην Κέρκυρα. Παρατηρούμε ότι οι έρευνες στον Κορινθιακό εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, ενώ σειρά παραχωρήσεων έγινε κατά τη διάρκεια των ετών 2016 και 2017.

Τα κέρδη για την Ελλάδα είναι πολλαπλά και αφορούν κυρίως δύο επίπεδα. Το πρώτο και καταφανέστερο σχετίζεται με τα τεράστια έσοδα για την Ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που αυτή τα έχει ανάγκη. Το δεύτερο κέρδος συνδέεται με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου μας. Η ανάδειξη της Ελλάδας στην «τέταρτη αρτηρία» του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, συνιστά το σημαντικότερο στοίχημα της νέας εποχής. Η μείωση της ενδοκοινοτικής παραγωγής, η αύξηση της κατανάλωσης και η υπερεξάρτηση από μονοπώλια, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του «τουρκικού διαδρόμου», ευνοούν την προοπτική αναζήτησης νέων διόδων από πλευράς της Ε.Ε. και η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο.

Άλλωστε, η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου μας, όπως καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γίνεται πραγματικότητα και μέσω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

Εφημερίδα “Έθνος”, 31/10/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γ. Σαρακιώτης στον Λαμιακό Τύπο για τα αποτελέσματα της απογραφής στη Φθιώτιδα

Τα αποτελέσματα της έκθεσης της απογραφής που δημοσιεύθηκαν προσφάτως επιβεβαιώνουν το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εμπεδώθηκε στον τόπο μας. Ο συγκεντρωτισμός και ο υδροκεφαλισμός σε συνδυασμό με την υποχωρητικότητα μέρους του πολιτικού προσωπικού οδήγησαν τη...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αδιευκρίνιστη και ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική»

Πόσο να απέχει άραγε η «Κόκκινη Μηλιά» από μια υπουργική καρέκλα; Τί απέγιναν οι θέσεις του κ. Βορίδη ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να μπει ποτέ, μα ποτέ στην Ε.Ε. αλλά και αν και ποτέ γίνει δεκτή, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.»; Πού κατέληξαν οι...

Διαβάστε Περισσότερα

Turkaegean, «δεδομένοι σύμμαχοι» και το δόγμα του κατευνασμού

Αντί οι ΗΠΑ να προσέλθουν στις ελληνικές θέσεις και ο Πρόεδρός τους να μετονομαστεί σε «Μπαϊντενόπουλο» ή «Μπαϊντενάκη», όπως πανηγύριζε η Κυβέρνηση κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, τελικά παρατηρούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης καθίσταται έρμαιο...

Διαβάστε Περισσότερα