01/11/2017

Η Ελληνική «τέταρτη αρτηρία» της Ευρώπης

Ένας πραγματικός θησαυρός κρύβεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Κέρκυρας. Χθες υπεγράφη στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» η σύμβαση παραχώρησης προς την κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ., της Γαλλικής Total και της Ιταλικής Edison για περαιτέρω έρευνα και εξορύξεις. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα επέρχεται έπειτα από τις εργώδεις προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και την άκαμπτη βούληση της κυβέρνησης.

Ας μου επιτραπεί να σταθώ στο τελευταίο, καθώς απαντά στο ερώτημα «Γιατί τώρα οι συμβάσεις;». Οι «Ελληνικοί υδρογονάνθρακες» αποτελούσαν επί δεκαετίες ένα σύντομο ανέκδοτο. Η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι τα μοναδικό κοιτάσματα βρίσκονται στον Πρίνο της Θάσου και πέραν αυτού τίποτα. Εκτός από το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά το ίδιο έτος είχε συμπυκνώσει την παραπάνω θέση στη φράση «δεν υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα». Λεφτά υπήρχαν, όμως όχι πετρέλαια, σε ένα τέλειο μείγμα απόπειρας απαξίωσης της χώρας και βύθισής της ως άλλος Τιτανικός.

Δυστυχώς αυτό που δεν υπήρχε, ήταν η βούληση και η διάθεση των Ελληνικών κυβερνήσεων να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας προς όφελος των πολιτών. Κάτι προφανώς άλλαξε τα τελευταία χρόνια και κεφαλαιοποιείται με τη σύμβαση για το «οικόπεδο 2» στην Κέρκυρα. Παρατηρούμε ότι οι έρευνες στον Κορινθιακό εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς, ενώ σειρά παραχωρήσεων έγινε κατά τη διάρκεια των ετών 2016 και 2017.

Τα κέρδη για την Ελλάδα είναι πολλαπλά και αφορούν κυρίως δύο επίπεδα. Το πρώτο και καταφανέστερο σχετίζεται με τα τεράστια έσοδα για την Ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που αυτή τα έχει ανάγκη. Το δεύτερο κέρδος συνδέεται με την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου μας. Η ανάδειξη της Ελλάδας στην «τέταρτη αρτηρία» του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, συνιστά το σημαντικότερο στοίχημα της νέας εποχής. Η μείωση της ενδοκοινοτικής παραγωγής, η αύξηση της κατανάλωσης και η υπερεξάρτηση από μονοπώλια, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του «τουρκικού διαδρόμου», ευνοούν την προοπτική αναζήτησης νέων διόδων από πλευράς της Ε.Ε. και η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο.

Άλλωστε, η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου μας, όπως καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γίνεται πραγματικότητα και μέσω της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

Εφημερίδα “Έθνος”, 31/10/2017

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Ο Γιάννης Σαρακιώτης στη “Φθιωτική” για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει επισκιάσει τα πάντα, συνταράσσοντας την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη, γεμίζοντας μας θλίψη και οδύνη. Η ελληνική κοινωνία σήμερα πενθεί, διατρανώνοντας ταυτόχρονα το δίκιο της και επιζητώντας από...

Διαβάστε Περισσότερα

«Τα δεδομένα για τα τουρκικά F-16 και η δεδομένη Ελλάδα»

Από την πρώτη στιγμή αύξησης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας, κάθε ορθολογικός νους υπογράμμισε τη σημασία απόκτησης πλεονεκτήματος από την Ελλάδα στην ισορροπία δυνάμεων έναντι της Τουρκίας. Η Ελληνική Πολεμική...

Διαβάστε Περισσότερα

Για ποια «αποτροπή» της τουρκικής επιθετικότητας μιλάμε;

Η αποτροπή αποτελεί ενδεχομένως την πιο πολυσυζητημένη έννοια των στρατηγικών σπουδών, όταν αναφερόμαστε στην ανάγκη αντιμετώπισης της εξ ανατολών απειλής. Η χάραξη αποτρεπτικής στρατηγικής συνίσταται στην καλλιέργεια της πεποίθησης στον αντίπαλο ότι αν επιχειρήσει...

Διαβάστε Περισσότερα