09/07/2018

Η επιστροφή του αυτονόητου και η δημιουργία Ελληνικής Βαλκανικής Πολιτικής

Η τετραμερής για τη συνεργασία στα Βαλκάνια, η οποία διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Ελλάδος, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας, ήρθε να υπενθυμίσει μία παραμελημένη διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Επί σειρά δεκαετιών, η Ελλάδα απέφευγε την οποιαδήποτε εμπλοκή στην περιοχή, με τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις ιδιωτών να είναι πλήρως αποκομμένες από τη γενικότερη στοχοθεσία και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιλέγαμε απλά να στρουθοκαμηλίζουμε ενώπιον υπαρκτών προβλημάτων και προκλήσεων.

Επιλέγαμε να χαρίζουμε σε άλλους παράγοντες μία γεωγραφική περιφέρεια, με την οποία είχαμε παραδοσιακούς δεσμούς συνεργασίας ως χώρα και στην οποία ο ελληνισμός ιστορικά έχει μεγαλουργήσει. Προφανώς η οποιαδήποτε κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις της ψυχροπολεμικής περιόδου θα ήταν αυστηρή, καθώς τα περιθώρια καλλιέργειας σχέσεων με τις κομμουνιστικές χώρες – δεδομένης της γεωστρατηγικής επιλογής της χώρας μας – ήταν εξαιρετικά περιορισμένα. Εντούτοις, οι μεταψυχροπολεμικές κυβερνήσεις αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και των ευκαιριών, οι οποίες προέκυψαν.

Μετά το τέλος του διπολισμού, τα Βαλκάνια διήνυσαν μία μακρά περίοδο εθνοτικών συγκρούσεων με αφορμή τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ταυτόχρονα συνέστησαν και μία γεωγραφική ζώνη, στην οποία η Ελλάδα μπορούσε να ηγηθεί τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Ήταν εντός των δυνατοτήτων της να εκπονήσει ένα σχεδιασμό οικονομικής διείσδυσης, υπό τη σκέπη πολιτικών στοχεύσεων και εν τέλει, να αυξήσει την επιρροή της υποβοηθώντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων.

Αντί μιας τέτοιας συντεταγμένης εξωτερικής πολιτικής, επιλέχθηκε η αδράνεια και η παντελής απουσία. Μετάθεση του προβλήματος με την Π.Γ.Δ.Μ. στις επόμενες γενεές και υπό δυσχερέστερους όρους, αγνόηση των προβλημάτων (αλλά ακόμη και της ύπαρξης) της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και απεμπόληση των δικαιωμάτων μας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.), ουδεμία συνεργασία με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ρουμανία, παρά μόνο μία παθητική συγκατάνευση στην προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ως άνω δεδομένα συνιστούσαν αναμφισβήτητα μία αυτοκτονική στρατηγική, η οποία αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία: ο ισχυρός παίκτης μίας γεωγραφικής περιοχής να μην μπορεί και να μη θέλει να κατοχυρώσει τα εθνικά δικαιώματά του εντός αυτής καθ’ αυτής της περιοχής! Το συγκεκριμένο παράδοξο στέρησε την Ελλάδα από πολύτιμες συμμαχίες, οι οποίες αφενός θα διασφάλιζαν τα στρατηγικά συμφέροντά της και αφετέρου θα αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης κυρίως για τη Βόρειο Ελλάδα, που πλήττεται διαχρονικά από τη μάστιγα της υποαπασχόλησης και της αποβιομηχάνισης.

Η τετραμερής της Θεσσαλονίκης υπήρξε το επιστέγασμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να «επανατοποθετήσει» τη χώρα στα Βαλκάνια και να ανοίξει ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τις χώρες της χερσονήσου. Με όχημα κυρίως τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, του διασυνοριακού εμπορίου, του τουρισμού και της ενέργειας, το λιμάνι της συμπρωτεύουσας από κοινού με εκείνα της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης μετατρέπονται στις ελληνικές πύλες της ενδοχώρας της Χερσονήσου του Αίμου. Ιδίως οι διακλαδώσεις των αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων προς τη Σόφια, τα Σκόπια και το Βελιγράδι αναμένεται να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες οικονομικής συνεργασίας και διπλωματικής σύγκλισης. Η «Ελληνική Βαλκανική Πολιτική» είναι γεγονός και επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επαναδραστηριοποίηση της χώρας μας στην ξεχασμένη γειτονιά μας.

Εφημερίδα ‘Kontra News’, 8/7/2018

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Στις 9 Ιουνίου βάζουμε τέλος στην αλαζονεία της Ν.Δ.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσουν ορόσημο μιας νέας αρχής, της ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών και της επανόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά, με βάση τις τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις του και την επαναθεμελίωση...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αναξιόπιστη κυβέρνηση παράγει αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική»

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος συνιστά ένα ακόμη επεισόδιο της άκρατης προκλητικότητας της Κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και ένα ακόμη αποτέλεσμα της αδράνειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «αν...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθολογισμός απέναντι στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά το τριήμερο από 26 έως και 28 Μαρτίου 2024, η Κυβέρνηση με εργώδη τρόπο προσπάθησε – προκειμένου να αποφύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις ευθύνες των Υπουργών της για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και...

Διαβάστε Περισσότερα