17/12/2023

«Και η Δικαιοσύνη έρμαιο των μικροπολιτικών τακτικισμών της Κυβέρνησης»

Η έβδομη (!), κατά την τελευταία τετραετία, αλλαγή στους Ποινικούς Κώδικες προωθείται με βάση τη γνωστή συνταγή της Ν.Δ.: Ποινικός λαϊκισμός για τους πολλούς και ατιμωρησία για τους λίγους. Πρόκειται για δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων, για την οποία ο επιστημονικός κόσμος ουδέποτε ρωτήθηκε, καθώς δεν συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την προετοιμασία του, με το δικαιϊκό σύστημα της χώρας να διαμορφώνεται εν τέλει από το «ελέω Θεού» υπουργικό γραφείο. Προφανώς οι εν λόγω πρακτικές καταπατούν την έννοια και το περιεχόμενο της Δικαιοσύνης και ως εκ τούτου, δεν μαρτυρούν εικόνα ευρωπαϊκής χώρας.

Με το πρόσχημα της «απλούστευσης και επιτάχυνσης», κατατίθενται νέες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, οι οποίες θέτουν εν κινδύνω θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και αποδομούν το θεσμικό πλαίσιο ορθής απονομής της Δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι ποινές κατά ανορθολογικό τρόπο με πρόταξη της φαιδρής αντίληψης ότι ο δυνητικός εγκληματίας δεν θα διαπράξει αδίκημα, αν τιμωρηθεί με 15 αντί 10 ετών κάθειρξη, ενώ παράλληλα εξισώνεται η τέλεση ενός αδικήματος με την απόπειρα και τη συνέργεια. Επιπροσθέτως, επανέρχεται ο υποκειμενικά οριζόμενος όρος «έντιμος βίος» αντί του αντικειμενικά και συλλήβδην αποδεκτού όρου του «σύννομου βίου», ενώ η υφ’ όρον απόλυση καθίσταται δυσχερέστερη καθότι επαφίεται σε κρίσεις περί της επικινδυνότητας των πράξεων… ξανά, δηλαδή σε ύστερη φάση της περιόδου εγκλεισμού.

Οι ως άνω προβλέψεις, οι οποίες θυμίζουν απόπειρα ικανοποίησης του θυμικού «θεατών ρωμαϊκής αρένας», συνδέονται και με αλλαγές όσον αφορά την πλήρη κατάργηση του Πενταμελούς Εφετείου και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Μονομελούς. Με απλά λόγια, άνθρωποι θα πηγαίνουν στη φυλακή με απόφαση ενός και μόνο δικαστή, μοντέλο απονομής Δικαιοσύνης που στην Ευρώπη συναντάται μόνο στη Μάλτα και έχει απορριφθεί συλλήβδην από τη φιλοσοφία του Κράτους Δικαίου. Στο όνομα της «επιτάχυνσης του έργου», συνεπώς, η Ν.Δ. δε διστάζει να διακινδυνεύσει το κύρος και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, του ύστατου καταφυγίου των πολιτών για να μπορούν να βρίσκουν το δίκιο τους, με την ανασφάλεια δικαίου να απειλεί πλέον να καταστεί πρόδηλη και αισθητή από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα.

Άλλωστε, για την Κυβέρνηση της Ν.Δ., η καταφυγή των πολιτών στη Δικαιοσύνη συνιστά «είδος πολυτελείας», καθώς θα προβλέπονται ακριβότερα παράβολα για το σύνολο των δικονομικών διαδικασιών. Μόνο ο πολίτης, που διαθέτει τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά, θα δύναται να βρίσκει καταφύγιο στη Θέμιδα, εισερχόμενος εν τέλει σε μια περιπέτεια, η οποία θα διέπεται από σημαντικά ψήγματα αναξιοπιστίας και αμφισβήτησης. Η δε «επιτάχυνση» είναι απολύτως ψευδεπίγραφη, αν αναλογιστεί κανείς ότι περιορίζεται ο ρόλος των Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία αποτελούν σημαντικό «φίλτρο» των υποθέσεων, ώστε τα δικαστήρια να μην απασχολούνται με αβάσιμες υποθέσεις και κατ’ επέκταση οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται άσκοπα.

Και ενώ, με τις προβλέψεις για τους νέους Ποινικούς Κώδικες που βρίσκονται υπό διαβούλευση, μειώνονται οι δικονομικές εγγυήσεις, την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση νομοθετεί μια νέα ασυλία αυτή τη φορά για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ. Συγκεκριμένα, εισάγει ασυλία για το ΤΑΙΠΕΔ και όσους αναλαμβάνουν να εκποιήσουν την περιουσία του Δημοσίου, με τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το 2024 να φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ. Μετά τις ασυλίες προς τους τραπεζίτες που διαχειρίστηκαν και διέγραψαν δάνεια δεκάδων δισ. στα χρόνια των μνημονίων, τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρά τις απώλειες του Δημοσίου ύψους 40 δισ. ευρώ από την εσπευσμένη αποεπένδυση, τα μέλη του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την πανδημία και τα μέλη της Επιτροπής Γεραπετρίτη για το δυστύχημα των Τεμπών, η Ν.Δ. έρχεται διευρύνει το πλέγμα ατιμωρησίας για τους εκλεκτούς της.

Ενδεχομένως, η μη ενασχόληση της Δικαιοσύνης με τα ανωτέρω σκάνδαλα, τα οποία ζημίωσαν και εξακολουθούν να ζημιώνουν τους Έλληνες πολίτες, να συμβάλλει και αυτή… στην «επιτάχυνση της απονομής της»!

*To άρθρο δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ, 17.12.2023

Διαβάστε άλλα άρθρα μου

Στις 9 Ιουνίου βάζουμε τέλος στην αλαζονεία της Ν.Δ.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσουν ορόσημο μιας νέας αρχής, της ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών και της επανόδου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά, με βάση τις τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις του και την επαναθεμελίωση...

Διαβάστε Περισσότερα

«Αναξιόπιστη κυβέρνηση παράγει αναξιόπιστη εξωτερική πολιτική»

Η μετατροπή της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος συνιστά ένα ακόμη επεισόδιο της άκρατης προκλητικότητας της Κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και ένα ακόμη αποτέλεσμα της αδράνειας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «αν...

Διαβάστε Περισσότερα

Κοινωνική δικαιοσύνη και ορθολογισμός απέναντι στη βίαιη αναδιανομή του πλούτου

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά το τριήμερο από 26 έως και 28 Μαρτίου 2024, η Κυβέρνηση με εργώδη τρόπο προσπάθησε – προκειμένου να αποφύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις ευθύνες των Υπουργών της για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και...

Διαβάστε Περισσότερα